ThinkPad oslavuje 30 rokov. Ako prvé notebooky priniesli integrované Wi-Fi, čítačku odtlačkov, CD-ROM, a množstvo ďalších inovácií

Už tridsať rokov sú na trhu ikonické notebooky s minimalistickým čiernym dizajnom a červeným tlačidlom TrackPoint uprostred klávesnice. Obľúbené sú aj medzi Slovákmi.

Na úspechu ThinkPadu sa vo významnej miere podieľajú kvalita a inovácie, ktoré Lenovo v priebehu rokov neustále zdokonaľuje, pričom v mnohých je doslovne priekopníkom - od experimentov napríklad s motýľou klávesnicou až po prvú skladaciu obrazovku. 

Dizajn sa za 30 rokov veľmi nezmenil, až na pár minimalistických vylepšení a farebných verzií v sérii  Z, ale o to viac sa teší stále obrovskej obľube, o čom hovorí aj viac než 200 miliónov predaných kusov po celom svete. Aj na Slovensku používa alebo používal notebook Lenovo každý piaty človek. Od roku 2005 sa na Slovensku predalo viac ako milión Lenovo zariadení. 

Inovácie a prvenstvá ThinkPadu:

• Ikonické červené tlačidlo Trackpoint, ktoré sa nachádza medzi klávesmi, ktoré slúžilo ako touchpad.

• Prvý notebook, ktorý letel do vesmíru s NASA, už rok po jeho uvedení na trh. Na vesmírnych staniciach ho nájdete dodnes.

• Farebný TFT displej

• Zabudovaný CD-ROM

• Zabudovaný DVD-ROM

• Integrovaná Wi-Fi

• Zabudované hardvérové zabezpečenie a čítačka odtlačkov prstov

• Prvá mobilná pracovná stanica s dvoma obrazovkami

• Najľahší plne funkčný 13-palcový notebook na svete

• Najľahší plne funkčný 14-palcový notebook na svete

• Prvý notebook so skladacím displejom na svete

Ani pre Slovákov nie je ThinkPad neznámym pojmom. Z online ankety, ktorú Lenovo realizovalo v novembri 2022 na vzorke 315 respondentov vyplynulo, že 95 % Slovákov používa notebook alebo PC a vyše polovica Slovákov (56 %) ThinkPad pozná. 

Ako prvé si Slováci v súvislosti s ThinkPadom vybavia práve červený trackpoint a až 66 % jeho používateľov považuje za najzásadnejšiu vlastnosť spoľahlivosť (66 %), výkon (38 %) a viac než štvrtina dokonca tvrdí, že ich nikdy nesklamal (26 %).

Aký bude ThinkPad o ďalších 30 rokov? To dnes síce nikto nevie s presnosťou povedať, ale určite chce Lenovo ostať lídrom na trhu s počítačmi. 

Tešiť sa môžeme na ďalšie inovácie a zariadenia vyrobené z udržateľných materiálov, akým je už dnes napríklad ThinkPad Z. Použitá je recyklovaná vegánska koža, recyklovaný hliník a sklenený ForcePad. Zo 100 % obnoviteľných a kompostovateľných materiálov je dokonca aj jeho obal.

Zdroj: tlačová správa

 

 

Diskusia k článku:

Miro16.11.2022 - 16:25 Trvalý odkaz

Ale prečo v článku nespomenuli 3 písmená vďaka komu - čomu Think Pad existuje? Lenovo sa už len vezie na vlne technológií ktoré im "padli z neba"..
Nedá mi to nenapísať...
IBM

Lenka Ivančíková16.11.2022 - 18:42 Trvalý odkaz

In reply to by Miro

Ano, aj Lenovo to na tlacovej konferencii spomenulo ako jeden z klucovych momentov vyvoja firmy. Text sa ale venuje celkovo najdolezitejsim inovaciam, teda technologickym rieseniam a zariadeniam, nie historii firmy a vplyvu IBM. :-) Aj ked ten je, samozrejme, dolezity.

rtg16.11.2022 - 21:55 Trvalý odkaz

Veru, pravda, Lenovo už zďaleka nedosahuje kvalít IBM...

Miro17.11.2022 - 17:25 Trvalý odkaz

In reply to by Lenka Ivančíková

Ale Think Pad je IBM, nie Lenovo... proste to tak bolo, je aj ostane.. Lenovo by to všetko nevymyslelo a nedosiahlo ani keby boli na rovnakej štartovacej čiare. ;-)

Celá diskusia 4 príspevky