Tesla predstavila vlastného humanoidného robota

Robot od spoločnosti Tesla má byť priateľský a slúžiť na nebezpečné či repetitívne úlohy. Zároveň bude fyzicky pomalší a slabší než človek, čo oceníte v prípade, že by ste si s ním nerozumeli.

Šéf spoločnosti Tesla Elon Musk prekvapil počas akcie AI Day oznámením, že firma pracuje na vlastnom robotovi. Celé sa to však zatiaľ nesie len v informačnej rovine, pretože prvý prototyp by mal byť hotový až niekedy budúci rok.

Humanoidný robot nesie názov Tesla Bot a bude ťažiť zo skúseností, ktoré má výroba s automatizovanými strojmi vo svojich továrňach. Musk na pódiu tvrdil, že ich autá sú vlastne roboti na kolesách, a tak s nimi bude pripravovaný Tesla Bot zdieľať aj niekoľko funkcií. 

Spomína sa najmä softvérové riešenie, ktoré poznáme z Tesla áut, ale aj niektoré hardvérové prvky. Konkrétne pôjde napríklad o kamery využívané v automobilovom systéme Autopilota. Samotný Musk v minulosti niekoľkokrát vyjadril obavy z rozšírenia umelej inteligencie a možno aj preto sa snažil ubezpečiť, že Tesla Bot bude priateľský. Mal by byť vyvíjaný s maximálnym prihliadnutím na to, aby nepredstavoval pre ľudí žiadnu hrozbu. S tým je spojený aj fakt, že bude fyzicky pomalší a slabší než človek.  

Tesla Bot bude určený na vykonávanie pre človeka nebezpečných alebo príliš repetitívnych a nudných úloh. Oznámenie sprevádzala aj ukážka konceptu, ktorý pripomínal figurínu v čiernobielej farbe. Robot by mal mať okolo 176 centimetrov a hmotnosť 125 libier, teda takmer 57 kilogramov. 

Zdroj: Tesla

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu