Telekom začal vypínať prelomovú technológiu, ktorú spustil v roku 2006

Už pred mesiacom sme vás informovali o plánovanom vypínaní technológie, ktorá tu s nami bola od roku 2006. Úplné odstavenie 3G siete prebehne v niekoľkých vlnách. Dnešným dňom bola zrušená v dvoch okresoch.

Modernizácia mobilných sietí prináša postupné vypínanie staršej, dnes už nepotrebnej technológie. V roku 2006 odštartovala prelomová 3G sieť, vďaka ktorej sme začali viac používať internet a zvýšili sa aj rýchlosti prenosu dát.

S príchodom sietí štvrtej a piatej generácie stratila 3G sieť svoje opodstatnenie, a tak sa Telekom rozhodol postupne od 3. októbra 3G vypínať. Prvými lokalitami sú okresy Zlaté Moravce a Žarnovica. Kompletné odstavenie technológie prebehne v niekoľkých vlnách, pričom úplný koniec poskytovania tejto siete je naplánovaný na obdobie pred Vianocami 2023. 

Pokiaľ máte SIM kartu a telefón, ktoré dokážu pracovať v 4G sieti, nič nemusíte robiť. No ak ste SIM kartu nemenili už dlhé roky, je možné, že bude potrebná jej výmena za novú. Na tejto stránke si to môžete skontrolovať a nájdete tam aj mapu vypínania. Stačí zadať, aký telefón a SIM kartu aktuálne používate. 4G sieťou pokrýva aktuálne Telekom takmer 95 % populácie Slovenska a 5G sieť je dostupná pre 47 % obyvateľov. 

Predtým, než Telekom vypne 3G sieť v ďalších okresoch, bude dotknutých zákazníkov informovať. Viac informácií nájdete na webe operátora

Zdroj: Telekom

Diskusia k článku:

Začať diskusiu