Telekom v roku 2019: rástla dátová prevádzka aj počet zákazníkov (hospodárske výsledky)

Telekom zverejnil finančné výsledky za uplynulý rok. Darilo sa takmer všetkým oblastiam. Dátová prevádzka na mobilných sieťach medziročne narástla takmer dvojnásobne.

V roku 2019 zaznamenal Telekom mierny rast v oboch hlavných finančných ukazovateľoch. Konsolidované výnosy dosiahli 784,9 milióna eur a prevádzkový zisk EBITDA 330,7 milióna eur.  

Počet TV zákazníkov každoročne rastie, pričom v minulom roku dosiahol už métu 635-tisíc. Počet širokopásmových prístupov prekročil nový míľnik a stúpol na 707-tisíc. 

K 31. 12. 2019 využívalo služby mobilnej siete Telekomu 2 428-tisíc zákazníkov a medziročne celkovo stúpla zákaznícka báza o 2,5 %. Nárastu nezabránil ani 11,4 % prepad počtu zákazníkov predplatených kariet. 

Telekomu sa darí najmä pri fakturovaných službách, kde sa čoraz viac etablujú paušály ÁNO u nových i existujúcich zákazníkov. Oproti porovnateľnému obdobiu narástol počet zmluvných zákazníkov o 3,3 %.

Poznámka: Údaj 2 428-tisíc zákazníkov zohľadňuje počet klientov, ktorí vykázali aktivitu v priebehu posledných 12 mesiacov. Celkový počet aktívnych zákazníkov, ktorí využili služby Telekomu za posledné tri mesiace, dosiahol 2 351-tisíc zákazníkov.

Rok 2019 sa niesol v znamení rozširovania optiky a bol mimoriadne úspešný. Za 12 mesiacov sa podarilo rozšíriť pripojenie o 105-tisíc domácností, celkové pokrytie už dosiahlo 657-tisíc domácností. Zároveň Telekom zvýšil pokrytie VDSL sieťou, ku koncu roka 2019 na 666-tisíc domácnosti.

V oblasti mobilnej siete sa Telekom sústredí nielen na základné pokrytie 4G siete (94,5 % populácie k 31. 12. 2019), ale primárne smeruje investície do expanzie nových lokalít s rýchlejšou 4G+ sieťou. Operátor posilnil aj VoLTE portfólio, počet podporovaných zariadení stúpol na 99 modelov od jedenástich výrobcov.

Zákazníci stále častejšie využívajú mobilné dáta. Nárastu objemu pomohli aj akciové letné a zimné bezplatné balíky. V decembri počas využívania zimných balíkov dát dosiahla takmer 4 400 TB mesačne a medziročne stúpla o 97 %.

O kvalite mobilnej siete svedčí už siedmy raz po sebe za päť rokov po sebe získané ocenenie Best in Test. Telekom vyhral obe hlavné kategórie: hlas i dáta. Po prvý raz sa Telekomu podarilo dostať medzi TOP 10 siete na celom svete vďaka historicky najlepším výsledkom.

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu