Telekom v Q1 2023: nárast výnosov, mierny pokles zákazníkov a míľnik v 5G pokrytí

Operátor zverejnil výsledky svojho hospodárenia za prvé tri tohtoročné mesiace. Výnosy medziročne rástli, ale počet zákazníkov mobilných a televíznych služieb o necelé percento klesol.

Počas prvých troch mesiacov tohto roka dosiahla Skupina Slovak Telekom konsolidované výnosy na úrovni 202,2 milióna eur, čo je o 7,5 % viac než v rovnakom období minulého roka. Nižší prevádzkový zisk EBITDA o viac než 2 % je podľa operátora spôsobený výrazným rastom nákladov, ohromným zvýšením cien energií, aj dvojcifernou infláciou. Zatiaľ sa však vyvíja v súlade s plánmi spoločnosti na tento fiškálny rok.

Oblasť pevnej siete

Počet TV zákazníkov dosiahol 671-tisíc, medziročne o štyri tisíc menej. O 2 % medziročne stúpol počet širokopásmových prístupov a dosiahol 794-tisíc. O necelé dve percentá poklesol aj počet pevných liniek.

Pokrytie optickou sieťou narástlo ku koncu marca 2023 na 1,052 milióna domácností. Väčšina prípojok patrí vlastnej výstavbe a ostatné partnerskej spolupráci.

Oblasť mobilnej siete

K 31. 3. 2023 využívalo služby mobilnej siete Telekom 2 464-tisíc zákazníkov, medziročne o 0,6 % menej. najviac ubudlo zákazníkov predplatených kariet. Mierny rast o 8-tisíc nastal v segmente M2M SIM kariet.

V prvom štvrťroku dosiahol telekom významný míľnik v pokrytí Slovenska 5G sieťou. Ako prvý operátor dosiahol pokrytie 40 % populácie, k dispozícii je vo všetkých krajských mestách a celkovo ju priniesol už do 52 miest a 124 obcí. Mobilné siete napredujú v raste prevádzky, v marci 2023 dosiahli novú úroveň 13 985 TB za mesiac.

K 3. marcu 2023 odpredal Slovak Telekom 51% podiel spoločnosti PosAm, ktorý vlastnil od roku 2010. Od tohto dátumu pôsobí PosAm na slovenskom ICT trhu opäť samostatne a 51% podiel v spoločnosti odkúpil priamo jej zakladateľ a CEO Marián Marek.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu