Telekom sa opäť stal víťazom v teste slovenských mobilných sietí

Telekom vyhral nielen celkový test, ale dosiahol aj najlepšie výsledky v hlasových a dátových službách.

Podľa nezávislého testu od umlaut (predtým P3) potvrdil Telekom pozíciu lídra, keď siedmy raz po sebe dosiahol víťazstvo a zároveň historicky najvyššie skóre.

Medziročne si polepšili aj zvyšní traja operátori. Minuloročnému testovanoiu sme sa venovali v článku Telekom šiestykrát po sebe vyhral test slovenských mobilných sietí.

Aktuálny októbrový test na Slovensku zahŕňal väčšie i menšie mestá, aj vybrané hlavné trasy ciest. Drive test bol dlhý viac než 4 000 km a trasa viedla rôznymi cestami od Bratislavy po Prešov. 

Tradične boli do testu zapojené všetky štyri slovenské siete a aj keď nesú vo výsledkoch testu označenie Operátor 2, 3 a 4, je jasné, že dvojkou je Orange, trojku má O2 a štvrtým operátorom je 4ka. 

Celkové výsledky:

  • Telekom 963 bodov(pred rokom 940 b.)
  • Orange 933 bodov (pred rokom 861 b.)
  • O2 806 bodov (pred rokom 714 b.)
  • 4ka 681 bodov (pred rokom 513 b.)

V celoeurópskom meraní skončil Telekom na štvrtom mieste, v globálnom meradle patrí magentovému operátorovi zo Slovenska výborné šieste miesto. 

Podľa meraní v októbri 2019 získal Telekom najvyššie skóre v oboch hlavných kategóriách, čo sú hlasové i dátové služby. 

Pri hlasových službách mal výbornú spoľahlivosť hovorov v mestách aj na cestách, najlepšiu kvalitu hovorov spomedzi všetkých operátorov a plnú funkčnosť VoLTE.

Merania dátových služieb priniesli najlepšie výsledky v teste vo všetkých kategóriách - veľkých i malých mestách aj na cestách. Veľmi silné výsledky dosiahol vo veľkých mestách. Priemerná rýchlosť pri sťahovaní bola takmer 120 Mbps a skoro 45 Mbps pri odosielaní dát.

Telekom si dobre viedol aj pri meraní dátových služieb v menších mestách a na cestách, kde mal najrýchlejší štart YouTube videí a priemernú rýchlosť pri sťahovaní okolo 50 Mbps. 

Testy umlaut boli realizované v 2G, 3G a 4G sieťach štyroch operátorov počas októbra 2019. Oficiálne výsledky nájdete na webe umlaut.com.

Zdroj: tlačová správa


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu