Telekom prezradil termín vypnutia 3G siete. Ešte tento rok prestane fungovať

Vývoj mobilných technológií napreduje, a tak kedysi prelomová sieť tretej generácie už bola dávnejšie nahradená vyspelejšími a rýchlejšími technológiami. Už vieme, kedy sa s 3G rozlúči Telekom.

Telekom je jediný slovenský operátor, ktorý poskytuje už piatu generáciu mobilnej siete od čias NMT. 3G sieť, ktorá priniesla rýchle dáta a otvorila nové možnosti komunikácie, spustil operátor v januári 2006. Postupne prišli viaceré jej nadstavby (HSDPA v roku 2008, HSPA+ 21 a 42 Mbps v roku 2011) a koncom tohto roka príde čas, kedy ju bude Telekom postupne vypínať. 

Odstavenie prebehne v niekoľkých vlnách počas štvrtého kvartálu 2023 a úplný koniec poskytovania 3G siete je naplánovaný pred Vianocami 2023. Jednotlivé vlny a lokality budú postupne upresňované v predstihu. Viac informácií sa dočítate aj na webe operátora

4G sieťou pokrýva aktuálne Telekom takmer 95 % populácie Slovenska a najmodernejšia 5G sieť je dostupná pre 40 % obyvateľov. Aj z tohto dôvodu prevádzka v 3G klesá. Ešte pred dvomi rokmi tvoril jej podiel na dátovej spotrebe zákazníkov 6 %, v súčasnosti sa pohybuje len na hranici 1 %.

Frekvencie v pásme 2100 MHz môže navyše Telekom využiť aj v prospech nových technológií – aktuálne je v tomto pásme nasadená nová 5G sieť.

Koho sa vypnutie 3G siete dotkne? Menšej časti zákazníkov, ktorí používajú najmä staršie technológie, SIM karty a prístroje. Pokiaľ má zákazník dostatočne nový smartfón či telefón, spravidla už funguje v novšej 4G či 5G sieti a zmenu si ani nevšimne.

Stále sú však aj používatelia starých smartfónov, ktoré podporujú iba 2G a 3G. Ide najmä o modely Apple iPhone 3G, 3Gs, 4, 4s, 5, 5c a smartfóny s Androidom staršie než desať rokov. Aj po vypnutí 3G môžu zákazníci tieto zariadenia využívať, no budú mať veľmi pomalé dáta. 

Ak má zákazník vo svojom telefóne stále starší typ SIM karty, t.j. takú, čo podporuje iba 2G a 3G sieť, bude oslovený v najbližších týždňoch a mesiacoch s bezplatnou výmenou. Novšia SIM karta totiž umožní aj využívanie novších technológií ako 4G a 5G. Pokiaľ využíva novšiu 4G SIM kartu a 4G/5G prístroj, nemusí vykonať žiadne kroky. 

Postupné vypínanie 3G sietí prebieha v mnohých okolitých krajinách i častiach sveta. Na českom, nemeckom či nórskom trhu boli vypnuté 3G siete v roku 2021. V Holandsku vypínali operátori 3G v priebehu rokov 2020 až 2022. Aj americkí operátori ako T-Mobile či AT&T tiež pristúpili k vypínaniu 3G sietí, a to v roku 2022.

Zdroj: tlačová správa

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu