Telekom oslavuje 30. výročie prvého mobilného hovoru volaniami zadarmo

V nedeľu 12. septembra budú mať zákazníci Telekomu volania do všetkých slovenských sietí zadarmo. Prvý hovor v mobilnej sieti NMT vtedy odštartoval dejiny mobilnej komunikácie na Slovensku.

V nedeľu 12. septembra 2021 uplynie presne 30 rokov od prvého hovoru v mobilnej sieti. Pri tejto príležitosti ponúkne operátor v tento deň zákazníkom s mobilnými službami volania do slovenských sietí zadarmo. Darček môžu využiť zákazníci s paušálmi (vrátane biznis programov) i predplatenými kartami Predplatenka, Easy, Juro. 

Bezplatné volania môžete uskutočniť na bežné účastnícke čísla, netýka sa volaní na prémiové čísla, ako sú adiotexty a poodobne. 

Prvý hovor uskutočnili na území Československa Dagmar Burešová a František Mikloško. Od tohto momentu sa začali písať dejiny mobilnej komunikácie na Slovensku a prví zákazníci začali využívať mobilnú sieť prvej generácie – NMT. Pamätáte si na Eurotel?

Rozmach prišiel až s príchodom druhej generácie v rokoch 1997 a 1998. GSM sieť využívajú zákazníci pre mobilné volania dodnes. Pribudli SMS správy, neskôr sa pridali MMS a prenos dát cez nadstavby GPRS (2002) a EDGE (2004).

Telekom, vtedy ešte ako T-Mobile, odštartoval tretiu generáciu (3G/UMTS) 24. januára 2006 v Bratislave. S príchodom 3G postupne rástla rýchlosť a objem dátovej prevádzky od úrovne 384 kbps pri štarte siete až po HSPA+ nadstavbu s maximom 42 Mbps. 

Štvrtá generácia mobilnej siete (4G/LTE) odštartovala 15. novembra 2013 v piatich mestách (Nitra, Trnava, Žilina, Banská Bystrica, Prešov) a postupne sa rozšírila do celého Slovenska. Aj v prípade 4G sa postupne zvyšovali rýchlosti a kapacita až do 877 Mbps. 

Práve éra štvrtej generácie výrazne zmenila používanie mobilných telefónov a smartfónov. Dáta sa stali štandardom, zákazníci míňajú oveľa väčšie dátové balíky na surfovanie, streaming, videoslužby či sociálne siete.
 
Piatu generáciu mobilných sietí nasadil Telekom v Bratislave 10. decembra 2020 a za deväť mesiacov pokryl 18 lokalít Bratislavy a ďalších 24 obcí v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Zdroj: Telekom


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu