Telekom a O2 uzavreli unikátnu dohodu o zdieľaní mobilnej siete

Historická dohoda o zdieľaní technológie mobilných sietí je na Slovensku prvou svojho druhu. Pre zákazníkov by to malo znamenať vyššiu kvalitu signálu a rýchlejší prístup k novinkám v mobilnej technológii.

Telekom aj O2 vydali k novej dohode spoločnú tlačovú správu, v ktorej uvádzajú, že medzi benefity zdieľania technológie mobilných sietí bude patriť rýchlejšie nasadzovanie inovácií, kvalitnejší signál, šetrenie nákladov spojených so spotrebou elektrickej energie, čo znamená aj pozitívny dopad na životné prostredie. 

Pre zákazníkov bude prínosom nárast spoločných základňových staníc so zvýšením kapacity siete, čím sa zároveň zlepší pokrytie. Dohoda má pozitívny vplyv aj na rozvoj 5G siete. Ušetrené prostriedky budú podľa operátorov smerovať najmä do jej expanzie a optického prepojenia základňových staníc. 

Proces zdieľania sietí bude prebiehať postupne po jednotlivých lokalitách, pričom jeho zavŕšenie očakávajú operátori v horizonte dvoch až troch rokov. Dve slovenské mestá, Bratislava a Košice, budú operátormi aj naďalej spravované samostatne, teda nová dohoda o zdieľaní sietí sa týchto miest nedotkne. 

O zvyšok Slovenska, ktorý bude rozdelený na dve oblasti s približne rovnakým počtom základňových staníc, sa Telekom a O2 postarajú v zmysle dohody. Zabezpečia na nich servis a prevádzku. Aj naďalej ostávajú obaja operátori navzájom konkurenciou, každý so svoju ponuku služieb. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu