TCL ukázalo tri koncepty skladacích smartfónov

Na nedávnom stretnutí so zástupcami spoločnosti TCL v Barcelone, sme mali možnosť vidieť tri rôzne riešenia skladacích smartfónov. Nechýbal rolovateľný displej ani zariadenie s obrazovkou v tvare písme na Z. (živé fotografie)

V Barcelone mali byť na MWC odprezentované novinky spoločnosti TCL, medzi nimi aj ukážka smartfónov so skladacím displejom. 

Pre koronavírus bolo podujatie zrušené, niektorí výrobcovia však svoje novinky ukázali na samostatných akciách. Medzi nimi aj TCL. 

O plánovanej hardvérovej výbave noviniek zatiaľ nič nevieme. Firma nezverejnila ani pracovné názvy jednotlivých modelov, ide skôr o ukážku možností, akým smerom by sa fspoločnosť mohla v budúcnosti vybrať. Nie je teda isté, či sa niektoré modely dostanú ku koncovým zákazníkom.

TCL ukázalo trojicu produktov, z ktorých každý ponúka iné riešenie. Videli sme zariadenie, ktoré sa otváralo ako kniha, dizajnom v tvare púdrenky s diamantovým efektom na zadnej starne konštrukcie zaujme skôr dámy. 

Tento koncept bol na prezentácii ako jediný aj funkčný, mohli sme si teda vyskúšať prácu s flexibilným displejom. Dá sa používať v režime na šírku aj na výšku ako vyklápačka.

Na zadnej strane bolo vidno štvoricu fotoaparátov s hlavným 48 Mpix snímačom, nechýbali širokouhlý, makro a portrétový fotoaparát. Ide však o ťažké a hrubé zariadnie. 

Druhý koncept prináša unikátne riešenie, kedy je displej rolovateľný. V ruke tak možete mať zariadenie tradičných tvarov s jedným natiahnutým displejom, pričom po vysunutí časti konštrukcie sa z útrob vyroluje zvyšok displeja a získate tak menší tablet. 

Išlo však iba o maketu zariadenia bez reálneho displeja, takže sme si mohli vyskúšať len držanie v ruke a spôsob rolovania konštrukcie. Podľa nás ide o veľmi netradičné a inovatívne riešenie. 

Bude zaujímavé sledovať, či sa neskôr TCL pustí aj do komerčnej výroby. Štandardom sa aj tu stal štvoritý zadný fotoaparát.

Posledným konceptom TCL je zariadenie vo veľkosti menšieho tabletu, ktoré sa skladalo ako detské leporelo. Displej sa ohýbal v dvoch častiach a pri pohľade shora pripomínala konštrukcia písmeno Z. 

Ani tu nešlo o funkčný prototyp, ale iba o maketu. Nemali sme ani možnosť vyskúšať skladanie na tri časti v praxi, len si koncept vyfotiť. 

Smartfónov s flexibilným displejom na trhu postupne pribúda, niektorí výrobcovia už priniesli ďalšie generácie s vylepšenými konštrukciami. 

Kedy ukáže svoju prvotinu TCL, sme sa zatiaľ nedozvedeli. Podľa posledných informácií na vývoji produktov stále pracuje. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu