Takto fotí Xiaomi Mi Note 10 a 10 Pro

Dnes sa vyberieme do mesta aj do prírody. Vyskúšame 108 Mpix fotoaparát, päťnásobné priblíženie aj ultraširokouhlé snímky vo dne, v noci.

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Xiaomi Mi Note 10 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Hlavný fotoaparát (24 mm ekv.)

108 Mpix (4:3) / 27 Mpix (4:3) / 20 Mpix (16:9), video 4K (30 fps) / Full HD (60 fps) / HD (960 fps), AF, OIS, clona f/1.7

Portrétový fotoaparát (objektív 41 mm, ale fotografie 52 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), 2x optický zoom, AF, clona f/2.0

Zadný širokouhlý fotoaparát (16 mm ekv.)

20 Mpix (4:3) / 15 Mpix (16:9), video 4K, 117° uhol záberu, AF, clona f/2.2

Zadný tele fotoaparát (??? mm)

5 Mpix, 5x optické priblíženie

Zadný makro fotoaparát:

2 Mpix (4:3) / 1,5 Mpix (16:9), záber od 2 cm, clona f/2.4

Predný fotoaparát

32 Mpix (4:3) / 24 Mpix (16:9), video Full HD (30 fps), clona f/2.0

Ďalšie parametre nájdete v článku Xiaomi Mi Note 10 / 10 Pro (základné info).

Krátky komentár

Fotoaparáty Xiaomi Mi Note 10 (a teda aj 10 Pro) sú hotová veda. Vzadu ich je päť, vpredu jeden.

Začnem preto tým predným. 32 Mpix je zbytočne veľa, optika ich aj tak nezvláda, stačila by polovica a radšej lepší softvér k tomu. Niektoré zábery sú fajn, viac sa mi páči video než statické zábery.

Hlavný 24 mm fotoaparát vytvára fajn zábery, a to aj večer. Určite vyskúšajte režim Noc, ale nakoniec zistíte, že automatika sa večer celkom dobre pohrá aj so snímkami mimo špeciálneho režimu. Žiaľ, procesor nestíha spracúvať údaje zo snímačov, a tak trvá ukladanie fotografií prekvapivo dlho.

Prepnúť môžete aj na režim 108 Mpix. Detaily z neho však nestoja za takú spotrebu dát. Skrátka, aj tých štvrtinových 27 Mpix je až až. Veľkosť záberov bežne dosahuje 5 - 10 MB. Snímky veľké 108 Mpix zaberajú 15 - 20 MB.

Silný procesor a moderný softvér by mohol so surovými 108 Mpix zábermi spraviť zázraky, to však zatiaľ nie je prípad tohto zariadenia.

Širokouhlý (16 mm) fotoaparát prekvapí zaostrovaním, podobne ako niektoré Huaweie. V iPhonoch či Samsungoch ulta širokouhlé fotoaparáty zaostrovať nedokážu. Pri širokom 4K videu ma potešila digitálna stabilizácia. Pred záznamom videa sa musíte rozhodnúť, či použijete normálny alebo širokouhlý fotoaparát, ale potom je všetko, ako má byť.

Makro fotoaparát je slabý, jeho snímač ponúka len 2 Mpix. Využíva sa len na fotografie. Pri makro videu Xiaomi Mi Note 10 používa pravdepodobne hlavný 108 Mpix snímač. A vyzerá to prekvapivo dobre.

Režim Portrét sa po slovensky nazýva Na výšku (tento otrasný preklad je prítomný v MIUI už dlhé roky). Tak či onak, ide o rozostrenie pozadia za objektmi aj osobami vzdialenými asi 1 - 2 metre od objektívu. Výsledok je prijateľný. Využíva sa na to 41 mm fotoaparát, ale fotografie sú orezané na ekvivalent 52 mm po prepočte na kinofilm. 

No, a ten sa využíva, aspoň podľa EXIF informácií, aj na dvojnásobné, aj na päťnásobné priblíženie v automatickom režime. A keď priblížim obraz ešte viac, desaťnásobne, alebo pokojne aj 50-násobne, tak sa podľa môjho názoru využíva základný hlavný 108 Mpix fotoaparát.

Keď som analyzoval EXIF informácie ku všetkým fotografiám, tak všetko sedí s informáciami od výrobcu, až na udávaný tele objektív s 5x optickým priblížením. Nikde ho neviem nájsť. Huawei 5-násobné priblíženie vytvoril polovičným periskopom, ale tu nič také nevidím. Snímač za takým objektívom by pri hrúbke mobilu okolo 1 cm musel byť extrémne malý.

Dôležitejšia je ale samotná prax. A tak poďme na skúšobné zábery. 

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

Poďme do Fresh marketu. Umelé svetlo, veľa farieb, veľa detailov. Ideálne.

Ako vidíte, širokouhlá kamera nie je tak široká ako na iPhonoch alebo Samsungoch. Povedal by som, že sa svojím správaním až príliš podobá na tú v Huawei P30 Pro (podobná ohnisková vzdialenosť + zaostrovanie).

Vyskúšame rovno aj 5-násobné priblíženie. 

A teraz si porovnáme výrezy z hlavného 27 Mpix fotoaparátu a 5-násbného priblíženia.

Na prízemí spravím ešte jedno podobné porovnanie, ale už s pomerom strán 16:9.

 Ako vidíte, 5-násobné priblíženie oproti dvojnásobnému akosi stráca zmysel. Pri dvojnásobnom sa používa (podľa EXIFu) fotoaparát so 41 mm objektívom, pri vyšších pribíženiach sa buď využije tento istý, alebo nejaký záhadný 23 mm fotoaparát, o ktorom výrobca ani nehovorí.

Vynechať nemôžem ani porovnanie toho istého záberu s 27 Mpix a 108 Mpix. Už samotné 27 Mpix zábery zaberajú 5 - 10 MB, tie 108-megapixelové veľké 15 - 20 MB sú podľa môjho názoru skutočným plytvaním. 

Využitie v takýchto snímačoch vidím skôr v softvérových experimentoch. Elektronická stabilizácia, spájanie pixelov pri večerných záberoch, atď. 

Poďme teda rovno na večerné snímky. 

Niekedy je večer ultra širokouhlý fotoaparát použiteľný, ale väčšinu radšej ostaňte pri hlavnom foťáku. Jeho 24 mm je tak či tak asi najširších spomedzi všetkých mobilov na trhu (iPhone XR mal 25 mm fotoaparát, väčšina používa 26 a viac mm).

Tieto snímky sú všetky v automatickom režime.

Režim noc som aktivoval až tu, kvôli lampám:

Škoda, že ukladanie záberov trvá dlhé sekundy. 

Na nasledovných záberoch mníchovskej pivárne môžete vidieť rozdiel medzi základným a širokouhlým fotoaparátom pri slabom svetle.

Ako môžete vidieť, večerné zábery ma s Mi Note 10 celkom bavili. 

Na Sandbergu môžete vidieť, že medzi 16 mm a 24 mm nie je až taký veľký rozdiel.

Rozostrovanie pozadia za strapatou tvárou je problém, ale za takouto tabuľkou to ide podľa mojich predstáv.

Milo ma prekvapilo rozpoznanie tváre proti svetlu.

Na sérii záberov hradu Devín však môžeme vidieť, že to 2-násobné aj 5-násobné priblíženie môže mať občas niečo do seba.

Tak čo hovoríte na tieto zábery? Po otvorení môžete snímkami listovať v plnej Full HD kvalite.

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne07.02.2020 - 09:54 Trvalý odkaz

Cakal som horsie zabery. Pravda, je to len vysledny zaber, nevidno na nom proces spustania kamery, ukladania snimok, a tak. No vyzera to zaujimavo.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease07.02.2020 - 14:54 Trvalý odkaz

načo 4K videa
nedalo by sa to komprimovať?
aj tak má väčšina FHD monitor..

Celá diskusia 2 príspevky