Takto fotí Samsung Galaxy A51

Dnes sa vyberieme mimo hlavné mesto, na zrúcaninu Branč a myjavské kopanice. Vyskúšame 4K video aj super stabilizované Full HD. 

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Samsung Galaxy A51 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (25 mm ekv., f/2.0)

48 Mpix (4:3) / 12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), video 4K, AF

Zadný širokouhlý fotoaparát (13 mm ekv., f/2.2)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), video 4K, FF

Zadný makro fotoaparát (26 mm, f/2.4 mm ekv.)

5 Mpix (4:3) / 4 Mpix (16:9)

Pomocný bokeh fotoaparát

5 Mpix, clona f/2.2

Predný fotoaparát

32 Mpix (4:3) / 12 (4:3) / 9 Mpix (16:9), clona f/2.2, video 4K

Ďalšie parametre nájdete v článku Samsung Galaxy A51 (základné info).

Krátky komentár

Samsung Galaxy A51 prináša oproti A50-ke niekoľko vylepšení. Ale najprv sa musím trochu posťažovať na pomalé spúšťanie fotoaparátu. Keď dvakrát stlačím vypínač, fotoaparát sa nespustí hneď ako napríklad na Galaxy S10e, ale niekedy stihnem narátať aj do päť. 

Prostrediu fotoaparátu nemám čo vyčítať. Rýchle prepínanie medzi normálnym a širokouhlým fotoaparátom, pohodlné prepínanie na prednú kameru, nechýba ani presun spúšte kamkoľvek chcete. Keď namierite na dokument či jedlo rovno zhora, objaví sa pomocná vodováha. Toto sú funkcie, ktoré ešte pred rokom boli výsadou najdrahších Samsungov. 

Nechýba ani prepínanie na pomer strán 16:9, kde nájdete aj režim 4:3H, čo je snímanie do 48 Mpix. 

Keď otvoríte "Ďalšie fotorežimy", môžete spustiť Makro fotoaparát alebo režim Pro. Ten je však mimoriadne chudobný, neponúka ani dĺžku expozície. Vyskúšať môžete super spomalený záznam videa či hyper time lapse. Ja som si dovolil ešte stlačiť ceruzku a presunúť režim Noc hneď vedľa hlavného automatického režimu.

Samsungu Galaxy A51 nechýba ani Dynamické zaostrenie (Live focus) s umelým rozostrením pozadia, ktoré využíva aj pomocný fotoaparát.

Štvrtým zadným fotoaparátom je makro snímač s objektívom uzamnutým na zaostrenie na objekty vzdialené 3 - 4 cm. Je to jednoduché a funkčné. Vďaka 5 Mpix rozlíšeniu je makro režim celkom použiteľný.

Záznam videa poteší 4K rozlíšením, a to pri hlavnom, širokouhlom aj prednom fotoaparáte. Žiaľ, stabilizácie sa dočkáte len pri Full HD. Pochváliť musím super stabilizáciu. Vtedy sa zaostrí na nekonečno a obraz sa netrasie ani pri normálnej chôdzi. 

Pre medziročné porovnanie si otvorte článok Takto fotí Samsung Galaxy A50
 

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

Poďme rovno na kopec. Modrá obloha, zrúcanina Branč pri Senici, radosť testovať fotoaparát.

A ešte jeden záber hlavným fotoaparátom.

Širokouhlý fotoaparát sa medziročne mierne zlepšil.

Poďme na detaily. Najprv kocúr hlavným fotoaparátom.

A teraz vyskúšame makro fotoaparát.

Na tejto snímke si môžete všimnúť rozostrenie pozadia pri makro snímke.

A na digitálkach (viď náš nový podcast DIGITALKY)  môžete vidieť, ako sa môžete s makro fotoaparátom reálne priblížiť k objektu.

Dovolil som si ešte pár záberov večernej chalupy.

Najprv širokouhlý záber, potom normálnym fotoaparátom.

A nočný režim z rovnakej pozície, na ktorom si môžete všimnúť, že je oproti automatike mierne orezaný.

Zabudnúť nemôžem ani na fotku jedla. Je pekne farebná.

No, a ešte predný fotoaparát. Prekvapilo ma automatické HDR, modrá obloha nie je vôbec prepálená. Selfie zábery sú zaostrené na objekty asi pol metra od aparátu, pozadie je mierne rozostrené.

 

Diskusia k článku:

Marián Petrík12.04.2020 - 10:43 Trvalý odkaz

celá áčková rada fotí mizerne. oproti vlaňajšku okrem veľkého nárastu ceny neprišlo takmer k žiadnym zlepšeniam. neradil by som to kupovať nikomu. ale ak už niekto chce, tak radšej vlaňajšiu sériu. tá cenovo už zodpovedá hodnote mobilu.

Tomas12.04.2020 - 19:27 Trvalý odkaz

In reply to by Marián Petrík

Ceny rastu napriec celym spektrom u vsetkych znaciek. A pokial chce nejaky priemerny neznaly zakaznik kupit mobil a neminut tisicku, tak ma na vyber len Huawei/Honor alebo Samsung (a nejaky stary iPhone). Xiaomi sa sice uz dostava do povedomia, ale stale je to, aj v dnesnej dobe, pre mnohych daleka a neznama Čina. Takze kupi Samsung. A tie fotky vobec nie su take zle.
V dnesnej dobe sa u mobilov riesi len to ako fotia, nic viac. Ako keby to je jedina vec. A pritom 90% fotiek skonci na FB alebo IG, kde prejdu vyraznou kompresiou a kvalita sa tak ci tak znizi + nejakym filtrom, takze aj tak je to jedno, ci ten ci onen mobil foti o trosku lepsie v takej specifickej situacii alebo ci su farby prirodzene a podobne. Uz ma to fakt prestava bavit, ze 3/4 kazdej recenzie sa sustredi len na kameru...

Marián Petrík13.04.2020 - 10:03 Trvalý odkaz

In reply to by Tomas

taký je dnes svet. rozmýšľal som nad kúpou nejakého nového vyspelého kompaktu a zároveň som potreboval aj nový mobil. tak som to zlúčil do jedného a kúpil mobil so slušným foťákom. na fb nedávam nič, lebo som odporcom sociálnych sieti. prvé, čo spravím po kúpe nového mobilu odinštalujem fb a ostatné sociálne siete. k životu ich vôbec nepotrebujem. samozrejme pozerám aj na ostatné parametre. k tomu xiaomi toľko. pozri ceny nových modelov. sú pomaly drahšie, ako iphony. takže xiaomi pôjde predajmi zrejme dole. recenzie pozerám prevažne na českých weboch a tam je foťáku venovaná len jedna kapitola. tie recenzie tam sú dosť obsažné.

Celá diskusia 3 príspevky