Štvrtina Slovákov sa o bezpečnosť svojej komunikácie príliš nezaujíma

Pravdepodobne väčšina z nás využíva na internetovú komunikáciu niektorú z bezplatných četovacích služieb. Nič však nie je zadarmo a o bezpečnosti sa dá hovoriť len ťažko. Slovákom to však neprekáža.

Prieskum spoločnosti Ardaco realizovaný v dňoch 10. - 16. októbra 2023 na vzorke 1000 respondentov ukázala, až 41 % opýtaných využíva na komunikáciu známe a populárne aplikácie. V drvivej väčšine prípadov ide o aplikácie s nízkou úrovňou bezpečnosti. 

Vo vekovej skupine 18 - 34 rokov vedie Facebook Messenger (84 %), nasledujú WhatsApp (55,3 %) a Instagram (47,3 %).  V skupine 35 - 49 ročných je situácia podobná, populárnejší než Instagram je tu ale Viber. V staršej skupine 50 - 65 a 65+ rokov stále dominuje Messenger, používa ho však výrazne menej ľudí (48,4 % a 23,7 %). 

"Prieskum nám potvrdil už dlhšie známy fakt. Bezpečnosť komunikácie mnohých ľudí príliš nezaujíma. Pritom mobilný telefón používa dnes doslova každý a počet hrozieb sa neustále zvyšuje," vyjadril sa na margo výsledkov expert na bezpečnosť mobilnej komunikácie, Tomáš Kucharik. 

Aplikácie, ktoré sú známe svojou zvýšenou bezpečnosťou, ako napríklad Signal, Threema alebo Silentel, za ktorým stojí slovenská firma Ardaco, používa iba minimálny počet ľudí rátaný v jednotkách percent.

Pre 16,3 % opýtaných je bezpečnosť mobilnej komunikácie menej dôležitým faktorom a pre 9,9 % dokonca vôbec nie je dôležitá. To sú alarmujúce čísla. Problémom je chýbajúca edukácia, o bezpečnosti komunikácie v online priestore majú slabé vedomosti nielen tí skôr narodení, ale neinformovaná je aj mladá generácia. 

Pritom mobilný telefón dnes vlastní takmer každý a pre útočníka nie je vôbec ťažké a už ani finančne náročné, infikovať cielený telefón alebo získať citlivé dáta. Najmä ak si používateľ nedá pozor na bezpečnosť, kliká na všetky možné odkazy, sťahuje prílohy od neoverených odosielateľov a podobne. Ako ste na tom vy? Tiež sa nad bezpečnosťou komunikácie príliš nezamýšľate? 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu