Strážiť si hladinu kyslíka v krvi sa oplatí

Funkciu merania hladiny kyslíka v krvi (SpO2) nájdeme už aj v lacných fitnes náramkoch. Senzory sa neustále zlepšujú, a tak môžu namerané hodnoty poslúžiť ako dobrý orientačný ukazateľ nášho zdravia.

Honor na slovenskom trhu predáva niekoľko modelov inteligentných hodiniek a športových náramkov, ktorým nechýba ani monitorovanie SpO2. Pre presné meranie si môžete zaobstarať oxymeter, ale na orientačné meranie počas celého dňa veľmi dobre poslúži práve nositeľné príslušenstvo. Nedávno sme vám priniesli recenziu najnovšieho modelu Honor Band 6

Honor v krátkej správe ponúka vysvetlenie, na čo je táto funkcia vlastne dobrá, a prečo by sme si hladinu kyslíka v krvi mali sledovať. Najmä v čase pandémie koronavírusu, kedy začínajúce vážne zdravotné problémy pomôže odhaliť práve nízka hodnota SpO2. 

Monitorovaním saturácie kyslíka v krvi (SpO2) môžeme zistiť, či naše telo má dostatočný prísun kyslíka, ktorý zrovna potrebujeme. Červené krvinky, ktoré prešli pľúcami, by mali byť kyslíkom plne nasýtené. Preto sa saturácia krvi udáva v % a indikuje množstvo kyslíka, ktoré červené krvinky v našom krvnom obehu prenášajú v porovnaní s jeho plnou kapacitou. 

Percentá oyksličenia nám môžu pomôcť ukázať, ako naše telo dokáže zvládať náročný tréning alebo túru vo vysokých nadmorských výškach. Hypoxia, teda nedostatok kyslíka, môže mať vplyv na správne fungovanie nášho srdca, pľúc, pečene, obličiek alebo aj našej centrálnej mozgovej sústavy.

Monitorovaním SpO2 si pomôžeme ku kvalitnej regenerácii po intenzívnom tréningu, zvýšenie výkonu pri tréningu, ale aj k bezpečnejšej aklimatizáciu vo vyšších nadmorských výškach. Budeme včas vedieť, kedy si radšej vydýchnuť a zvoľniť tempo. 

Optimálna hodnota SpO2 je 90 % - 100 %. Ak je hodnota nižšia než 90 %, mali by ste s náročnou fyzickou aktivitou prestať, prípadne vyhľadať lekársku pomoc. Vďaka monitoringu kyslíka na dennej báze môžete včas odhaliť aj problémy s pľúcami pri ochorení na Covid-19. Nízka hodnota je indikátorom na včasné privolanie lekárskej pomoci. 

Zdroj: tlačová správa

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu