Štátna apka GreenPass dostupná pre Android a iOS

Mobilná aplikácia, v ktorej môžete mať uložené digitálne potvrdenie o vakcinácii, vykonanom teste alebo o prekonaní ochorenia COVID-19 je už dostupná na stiahnutie.

Pokiaľ chcete využívať štátnu aplikáciu GreenPass, najskôr si musíte na webe korona.gov.sk vyžiadať Digitálny preukaz EÚ. V časti Formuláre ťuknite na Digitálny COVID preukaz a postupujte podľa pokynov na obrazovke. 

Budete zadávať svoje telefónne číslo, rok narodenia a COVID-19-PASS, ktorý v týchto dňoch posiela NCZI v SMS správe všetkým, ktorí boli niekedy testovaní. Číslo nájdete aj e-mailoch od NCZI, keď ste sa registrovali na očkovanie. 

Po zadaní autorizačného kódu, ktorý vám príde do SMS, si vytvoríte na webe prístupový kód do mobilnej aplikácie a konečne môžete v apke zažiadať o stiahnutie Digitálneho COVID preukazu EÚ platného vo všetkých krajinách Európskej únie. 

Ak máte za sebou dve dávky vakcinácie, budete nať v apke dve potvrdenia a dva QR kódy. Potvrdenie môžete preložiť do anglického jazyka a skryť na ňom osobné údaje. 

Mobilnú apku ale vlastne vôbec nepotrebujete. Na preukázanie vášho očkovania vám stačí mať v telefóne uložené potvrdenie, ktoré vám NCZI po žiadosti na webe korona.gov.sk pošle e-mailom, prípadne v galérii uložený screenshot QR kódu. Ten na požiadanie predložíte na oskenovanie napríklad pri kontrole na hranici. 

Aplikáciu GreenPass si stiahnete z Google Play alebo App Store. V Huawei AppGallery sa zatiaľ nenachádza. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu