Štátna apka ePeňaženka overí pravosť dokladu a poslúži aj na reklamáciu

Finančná správa Slovenskej republiky sprístupnila pre verejnosť aplikáciu na overenie pravosti pokladničných dokladov. Po oskenovaní a uložení dokladu do apky, môže neskôr poslúžiť pri reklamácii.

Aplikácií na ukladanie pokladničných bločkov je viacero, no štátna aplikácia ePeňaženka má jednu výhodu - bude uznávaná obchodníkmi, ak budete chcieť neskôr tovar reklamovať. Pri iných riešeniach je na dobrej vôli obchodníka, či bloček uzná. Medzi nasklenovanými dokladmi viete filtrovať podľa rôznych kategórií a budete mať prehľad o svojich nákupoch a výdavkoch. 

Tieto funkcie ale viete využiť až po registrácii do aplikácie. Nepotrebujete zadávať svoje meno ani iné citlivé údaje, stačí e-mailová adresa.  

Primárnym cieľom aplikácie je ale overovanie pravosti dokladov, teda či obchodník vydáva zákazníkovi pravý doklad evidovaný prostredníctvom pokladnice e-kasa. Na to sa registrovať nepotrebujete. 

Pomocou fotoaparátu v mobile zosnímate QR kód na bločku a odošlete cez aplikáciu na overenie do systému. Odpoveď, či ide o pravý alebo falošný doklad sa dozviete o chvíľu. Podozrivý doklad viete cez apku nahlásiť. 

Aplikácia ePeňaženka je dostupná na zariadenia s operačným systémom Android, iOS aj na telefóny Huawei bez Google služieb. Zatiaľ však v obchode Huawei App Gallery nie je, inštalačný súbor .apk stiahnete z webu Finančnej správy.

Zdroj: finacnasprava.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu