Staršie Apple zariadenia môžu mať bez aktualizácie problém s GPS

Výrobca upozorňuje, že iPhony 5, iPady 4 a staršie už čoskoro budú mať problém s GPS či nastavením presného času a dátumu. Cieľom novej aktualizácie je reštartovať počítadlo GPS.

Kalifornská firma vydala oficiálne upozornenie, ktoré sa týka aktualizácie softvéru u majiteľov iPhonov 5, iPadov 4 a starších Apple zariadení. Update je nutné stiahnuť pred 3. novembrom. 

V opačnom prípade vám môže každé neaktualizované zariadenie spôsobovať problémy s lokalizačnými službami či zachovaním presného času a dátumu. To sa potom môže odraziť na chybách pri aktualizácii rôznych online služieb ako e-mail či AirDrop.

iPhony 5 a iPady 4. generácie by mali byť aktualizované na verziu iOS 10.3.4, iPhony 4S, iPad mini, iPad 2 a iPad 3 musia mať číslo verzie iOS 10.3.4

Ak vlastníte niektoré zo starších zariadení a aktualizáciu nestihnete stiahnuť pred 3. novembrom, potom to bude možné už len cez iTunes. Problémy, ktoré má vyriešiť aktualizácia, však nie sú vinou Applu. 

GPS systémy pracujú týždenne s desaťbitovými premennými alebo registrom. Hodnoty na ich počítadle sa môžu pohybovať od 0 do 1023. Keď zariadenie zasiahne týždeň s číslom 1024 a softvér na to nie je pripravený, počítadlo by sa mohlo reštartovať alebo chybne prestaviť. To by znemožnilo prácu s GPS a presnými údajmi.

Pre prevádzku s GPS je totiž kľúčové udržiavať presný čas. Prvé počítadlo bolo odštartované 6. januára 1980, ďalšie 21. augusta 1999. Práve toto sa prvýkrát naplnilo a ukončilo druhú éru GPS 6. apríla 2019.

Aj napriek tomu, že od uvedeného dátumu už prešlo zopár mesiacov, niektorí výrobcovia reštartovali svoje GPS počítadlá neskôr a o správne hodnoty sa postaral aj firmvér. Reštart sa tak odsunul a podľa výpočtov firmy Apple v jeho starších zariadeniach nastal práve teraz. 


Zdroj: Apple

Diskusia k článku:

Začať diskusiu