Star Wars Jedi: Survivor - zdokonalená vesmírna formulka

Po necelých štyroch rokoch sa vraciame do ďalekej galaxie, kde pokračuje príbeh mladého Jediho menom Cal Kestis. Štúdio Respawn zdokonalilo funkčnú formulku prvej hry a prináša temnejšiu dvojku, s ktorou fanúšikovia budú spokojní.

Štúdio Respawn patrí k tomu najlepšiemu, čo má Electronic Arts momentálne pod svojou strechou. Dokázali to skvelým Titanfallom, na ktorý nadviazali ešte lepším Star Wars Jedi: Fallen Order. Aj napriek vtedajším tvrdeniam EA, že hry pre jedného hráča sú mŕtve, táto akčná adventúra zabodovala. 

Zároveň ukázala, že tento typ hier je stále veľký záujem. Samozrejme za predpokladu, že sú kvalitné. Celá situácia dokonca dokázala presvedčiť aj takého veľkého vydavateľa ako EA, že sa mýlil. Čoskoro tak bolo potvrdené pokračovanie série Star Wars Jedi, na ktoré sme čakali len necelé štyri roky. 

Ak sa vám páčil prvý diel, určite sa na príchod Jedi Survivor tešíte. Na vývojároch však leží celkom ťažké bremeno, či s pokračovaním dokážu nadviazať na úspech prvého dielu a opäť doručiť kvalitnú Star Wars hru. Poďme teda zistiť, či Sila bola aj tentokrát naklonená v ich prospech. 

Dospelý príbeh mladého Jediho z preďalekej galaxie, ktorý môže všetko zmeniť

Ešte skôr, než sa pustíte do samotného hrania, vás Star Wars Jedi: Survivor zaujme svojou masívnou veľkosťou. Novinka má na PS5 neuveriteľných 147 GB a hravo tak strčí do vrecka všetky diely Call of Duty. Stáva sa tak najväčšiu hrou, aká kedy vyšla na platformu PlayStation.

Samotný príbeh sa odohráva 5 rokov po udalostiach Jedi: Fallen Order. Ak by ste si nepamätali, čo sa stalo, nič sa nedeje. Star Wars Jedi: Survivor vám totiž osvieži pamäť krátkou rekapituláciou udalostí, čo považujem za veľké plus, keďže prvý diel vyšiel pred štyrmi rokmi. 

Opäť tu budeme sledovať osud Cala Kestisa, ktorý sa, ako názov hry napovedá, snaží prežiť. Príbeh by som však nerád spoiloval, takže budem v opise deja stručný. Pred vstupom do hry vám teda stačí vedieť len to, že mladého Jediho prenasleduje Impérium a pomyselná slučka nad jeho hlavou sa postupne zaťahuje. 

Rovnako sa znižujú aj šance pre rebelov a zdá sa, že vesmír pod krutovládou Impéria nečaká už nič dobré. Cal však na jednej zo zabudnutých planét objaví niečo, čo by mohlo raz a navždy všetko zmeniť.A aby sme si rozobrali príbeh bez spoilerov, viac z deja vám už neprezradím. 

Páčilo sa mi, že príbeh si zachováva dušu Star Wars a odohráva sa presne v štýle, v akom by fanúšikovia značky čakali. Stretnete tu známe aj nové postavy, i keď nie všetky dostávajú dostatok priestoru. 

Dej je rozprávaný prostredníctvom prestrihových scén aj in-game dialógov. Samotný príbeh je tentokrát temnejší a dospelejší, čo rozhodne chválim. Ukáže vám originálne udalosti zo Star Wars univerza, ktoré ste doteraz nevideli. Osobne som mal problém len s vlažnejším úvodom a miestami slabším tempom. 

Inak môžete očakávať zaujímavú zápletku, dobré herecké výkony a kvalitný dabing. Čo sa týka hernej doby, výsledok závisí od vašich schopností. V zásade sa však pripravte na desiatky hodín hrateľnosti, ktoré sa násobia pri plnení vedľajšieho obsahu. A aby toho nebolo málo, je tu aj režim New Game Plus.

Vylepšená a rozšírená vesmírna formulka

Star Wars Jedi: Survivor priamo nadväzuje na svojho predchodcu. Ak od neho čakáte revolučný zážitok, pravdepodobne budete sklamaní. Treba sa pripraviť na to, že pokračovanie sa hrá podobne a prináša “len” zdokonalenú formulku toho, čo začal Fallen Order. 

Nie je to teda úplne iná hra, ale ide skôr o dobrú evolúciu. Z pokračovacieho hľadiska by sme Jedi: Survivor mohli prirovnať ku God of War: Ragnarök (recenzia). Ak sa vám teda páčil prvý diel, rozhodne si vás získa aj ten druhý, ale platí to aj naopak. Opäť môžete čakať akčnú adventúru, ktorá ponúkne dynamické súboje, bossov a soulslike prvky.  

Nebude chýbať dostatok platformových pasážií a vzhľadom na rapídny nárast planét aj hodiny prieskumu. Toto všetko je však oproti Fallen Orderu, ktorý nebol bezchybný, ešte viac dotiahnuté a vylepšené. Tým však nechcem povedať, že by bol Jedi: Survivor dokonalý. Podarilo sa mu síce zlepšiť, ale nevyhol sa ani niekoľkým chybám, ku ktorým sa ešte dostaneme. 

Respawn sa každopádne snaží stavať na základoch prvej hry a Star Wars Jedi: Survivor značne rozširuje. Je to oveľa väčší titul, ktorý tentokrát ponúka tučnú porciu rôzneho obsahu. Okrem hlavnej dejovej linky tu máte aj vedľajšie úlohy, ktoré vám umožnia viac preskúmať planétu. Ide skôr o doplnkové questy rozprávajúce menšie príbehy okolitých obyvateľov.

V praxi budete niečo hľadať, niekoho likvidovať alebo niečo nosiť na konkrétne miesto. Z hľadiska rozšírenia hrateľnosti to nie je zlé, hlavne keď pri plnení môžete získať zaujímavé odmeny. K tomu sa pridávajú voliteľné puzzle miestnosti, rozhovory s miestnymi postavami, zberateľské predmety či lov odmien. 

Dynamické súboje, odeskávanie končatín a platforming

Jedným z kľúčových prvkov zostávajú súboje so svetelnými mečmi. Vyzerajú skvele, pôsobia ladnejšie a stále sú veľmi zábavné. Okrem toho majú väčšiu hĺbku, vďaka novým postojom, resp. štýlom boja

Odomykajú sa postupne a na výber je ich niekoľko. Naraz však môžete využívať len dva s tým, že meniť sa dajú v starých známych meditačných zónach checkpointov. Cal sa tak na začiatku dokáže oháňať jedným alebo duálnym svetelným mečom. 

Neskôr pribudne napríklad možnosť používať dva meče, prípadne kombináciu blastra a meča. Každý z postojov sa líši nielen animáciami, ale aj štatistikami ako sila, rýchlosť či dosah. Napríklad dva meče sú pekelne rýchle, ale majú slabší dosah. 

Veľký a mohutný svetelný meč je zas silný, ale jeho útoky sú pomalšie a vyčerpávajú výdrž. V konečnom dôsledku je ale na vás, aký štýl boja vám vyhovuje. Každý z nich si navyše viete postupne vylepšovať a odomykať nové perky a schopnosti. 

Mne sa najviac pozdávala kombinácia klasického a duálneho meča, ktorý Cal v boji dokáže hodiť alebo sa s ním vrhnúť na nepriateľov ako špirála. Samotné súboje zostali v souls štýle a sú založené na správnom načasovaní úderov, ktoré kombinujete s krytím a úskokmi. 

Podobne ako predchodca, aj Star Wars Jedi: Survivor dokáže potrápiť. Má však až päť úrovní obťažnosti od príbehovej až po hardcore, z ktorých si teda vyberie naozaj každý. Nemusíte sa teda obávať, že by hra bola neprístupná alebo príliš náročná. Obťažnosť si navyše v priebehu viete kedykoľvek meniť.

K boju sa samozrejme pridávajú aj špeciálne schopnosti a využitie Sily, ktoré je pre Jediov charakteristické. Vrátilo sa odhodenie či pritiahnutie protivníka, ale zoznam možností sa rozšíril aj o novinky. Cal napríklad dokáže ovplyvniť myseľ nepriateľa tak, aby zaútočil na svojich kolegov. 

Okrem toho pribudlo úplné spomalenie času, čo sa hodí počas rýchleho boja alebo v prípade väčšieho množstva nepriateľov. Vďaka Sile dokážete neskôr tiež manipulovať rôznymi objektmi, dvíhať plošiny alebo vyťahovať padajúce dvere. Možností však bude ešte viac.

K tomu sa pridáva starý známy beh po stenách či akýsi magický skok, ktorý vám umožní prejsť cez laserom chránenú stenu. Po krku vám pôjdu rôzne mimozemské zvery, stormtrooperi, droidi, lovci odmien či inkvizítori impéria. Súboje s nimi si tentokrát budete užívať o niečo viac aj preto, že svetelný meč prešiel vytúženým vylepšením. 

Po novom už dokáže odsekávať končatiny nielen robotickým, ale aj ľudským nepriateľom. Ikonická zbraň Jediov je tak oveľa autenickejšia a pri pohľade na odsekunutie ruky či hlavy z nej máte skutočne smrtiaci pocit. Aj keď pokojne by v súvislosti s tým mohli autori do hry zapracovať tiež krv, ktorá tu akosi chýba a k temnejšiemu tónu by sa hodila. 

Ďalším silným aspektom hry sú platformové pasáže, za ktoré by sa tentokrát nehanbil ani Nathan Drake v Uncharted: Legacy of Thieves Collection (recenzia). Cal v Jedi: Survivor pôsobí pohyblivejšie a dokáže skákať, behať po stenách či liezť. Jeho možnosti navyše rozširuje vystreľovací hák. 

Môžete sa s ním pritiahnuť k vyznačeným bodom podobne, ako Aloy v Horizon Forbidden West (recenzia). Žánrový mix Jedi: Survivor si však opäť požičiava aj prvky zo souls hier. Návrat hlásia aj už spomínané meditačné checkpointy, kde sa dá uložiť hra, ale následne sa obnovia aj všetci nepriatelia okolo. 

Hodiny vesmírneho prieskumu, spojenci a veľa kozmetiky

Na každej planéte, ktorú navštívite, sa máte možnosť zatúlať a vždy nájdete niečo, čím vás hra odmení. Zlepšil sa aj pohyb hlavného hrdinu, ktorý je plynulejší. Cal dokáže rýchlejšie liezť a mám pocit, že skákanie je o niečo presnejšie. Aj keď niektoré animácie mi pripadali trochu kostrbaté. 

Jednotlivé mapy sú tentokrát podstatne väčšie a napríklad taká planéta Koboh pôsobí naozaj masívnym dojmom. Máte tu čo robiť, objavovať a skúmať. Samotný postup vpred sa však pri plnení úloh opäť nevyhýba backtrackingu. Ide o neduh v podobe vracania sa na tie isté miesta, ktorým trpelo aj Jedi: Fallen Order.

V prípade Star Wars Jedi: Survivor to však vzhľadom na veľkosť planét niekedy nie je až taký problém. Nájdu sa aj iné cesty a o vďaka postupne sa odomykajúcim schopnostiam sa dajú časom veci uľahčiť. Čiastočným riešením je aj možnosť rýchleho cestovania. Ale tak či tak, vracať sa tu budete.

Osobne ma akákoľvek forma backtrackingu celkom nudí a z hľadiska prechodu by potešil rozmanitejší prístup. Cal navyše tentokrát v hre nebude putovať sám, ale cestu mu spríjemnia aj spolubojovníci z radu rebelov. Pomôžu vám v boji alebo v prechode konkrétnymi úsekmi. 

Využívať môžete aj ich špeciálne útoky. Je tu napríklad Merrin, ktorá na váš pokyn dokáže nepriateľa pripútať magickými lúčmi a tým vám dá čas na útok. Práve s ňou zažijete tiež jednu z najlepších misií v hre. 

Do hry tiež pribudlo množstvo kozmetických predmetov a Cala s jeho spoločníkom BD-1 si tentokrát môžete oveľa viac prispôsobiť. Už tu nie sú len farebné variácie ponča, ale úplne nové kusy oblečenia, ktoré dopĺňajú účesy, brada či rôzne diely svetelných mečov. 

Tie si môžete upraviť na pracovných stoloch, pričom meč je rozdelený do niekoľkých súčastí, ktoré sa dajú meniť. Pri mečoch je však trochu škoda, že sa nejedná o funkčné parametre, ale iba o kozmetické úpravy, ktoré počas hrania veľmi nepostrehnete. Ak teda nerátam možnosť zmeniť farbu lúča. 

Kvalitný audiovizuál a dobrá optimalizácia

Z hľadiska vizuálu tu môžete očakávať nielen množstvo rozmanitej kozmetiky, ale aj kvalitnú grafickú stránku. Testoval som konkrétne PS5 verziu, ktorá je za mňa výborne optimalizovaná. Vývojári pred vydaním hry hovorili o zapracovanom raytracingu, rýchlom načítaní a ďalších výhodách, ktoré im umožnia dosiahnuť nové konzoly. 

Toto všetko tu je a Star Wars Jedi: Survivor vyzerá naozaj slušne. Ponúka masívne planéty, po ktorých sa presúvate prakticky bez načítania. Je tu pekná a rozmanitá fauna, aj keď flóra mohla byť zastúpená o niečo viac. Súboje vyzerajú skvele, modely postáv sú detailné a osobitným spôsobom vynikajú rôzne efekty, odlesky či svetlá. 

Pochváliť musím aj výborné audio, ktoré má dušu Star Wars a skvelý dabing hereckého obsadenia. Z technického hľadiska je to rovnako skvelé a počas hrania som zaznamenal len zopár drobných chybičiek, ktoré verím, že opraví day one patch. 

Snímkovanie si však hra drží pevne ako Cal svoj svetelný meč. Či už ide o režim kvality (4K/30 fps) alebo výkonu, kde bude rozlíšenie obmedzené na 1440p, ale za to dostanete stabilných 60 fps. Potešia tiež rôzne doplnkové nastavenia, ako HDR, motion blur, filmové zrno či chromatická aberácia. 

Vypichnúť musím aj využitie ovládača DUALSENSE a veľmi dobré nastavenia prístupnosti. Viete si v nich upraviť napríklad trasenie kamery, vypnúť poškodenie spôsobené pádom alebo zapnúť navigačného asistenta, ktorý vám aspoň z časti pomôže pri postupe vpred v prípade, že na mape v štýle metroidvanie zablúdite. 

3D mapa v hre totiž občas pôsobí neprehľadne a autori ju mohli skúsiť zjednodušiť. Možno sa dalo inšpirovať aj vo vlastných radoch. Napríklad v štúdiu Motive, ktorému sa podarilo pekne vylepšiť mapu v Dead Space Remake (recenzia). 

Výhody:

  • temnejší príbeh

  • zdokonalené prvky prvej hry

  • kvalitná audiovizuálna stránka

  • zábavné a dynamické súboje 

  • tučná porcia obsahu 

  • nové postoje a schopnosti, ktoré dodávajú boju väčšiu hĺbku 

  • odmeňujúci prieskum 

  • rozšírené možnosti prispôsobenia 

  • slušné nastavenia prístupnosti

Nevýhody:

  • niektoré animácie pôsobia kostrbato

  • miestami opäť otravný backtracking

  • systém checkpointov niekedy dokáže frustrovať

  • 3D mapa občas pôsobí neprehľadne a nevyhnete sa blúdeniu 

Hodnotenie: 8,5/10

Cena: od 69,99 eur 

Platformy: PC, PS5, Xbox Series X/s

Záver

Star Wars Jedi: Survivor je priame a kvalitné pokračovanie Fallen Orderu. Môžete teda očakávať vydarenú evolúciu, postavenú na základoch prvej hry. Štúdio Respawn tak v rôznych smeroch vylepšuje svoju vesmírnu formulku, ktorá je teraz viac dotiahnutá a prináša sympatické novinky. 

Bohužiaľ nevyhýba sa ani niekoľkým chýbam z minulosti, ako backtracking alebo nie práve ideálny systém checkpointov. Fanúšikovia prvej hry však budú rozhodne spokojní. Star Wars Jedi: Survivor im ponúkne temnejší príbeh a desiatky hodín zábavy v preďalekej galaxii.  

V prospech novinky hovorí aj kvalitný audiovizuál, zdokonalené dynamické súboje, nové postoje a schopnosti, či masívne planéty, ktoré môžete preskúmať. Aj vďaka tomu sa Star Wars Jedi: Survivor zaradí k tomu najlepšiemu, čo sa tento rok na hernej scéne objaví. Do príchodu novinky zostáva už len pár dní, tak nech vás pri čakaní na deň vydania sprevádza Sila.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu