Stanovisko Huawei k obvineniam z nezákonných aktivít

Firma Huawei poslala do médií oficiálne stanovisko, v ktorom sa vyjadruje k známym, ale doteraz nepodloženým, obvineniam. Podľa nej sú nepravdivé a poškodzujú reputáciu spoločnosti Huawei ako značky.

Už dlhé mesiace sužujú Huawei problémy s uvalenými sankciami na firmu zo strany vlády USA, ktorá čínskeho výrobcu vidí ako bezpečnostnú hrozbu a zakázala americkým firmám s Huawei obchodovať. Problémom pre spoločnosť sú nielen dodávky komponentov, ale aj licencie Googlu pre poskytované služby v operačnom systéme Android. Dospelo to až do tak vážnej situácie, že sa Huawei nedávno rozhodol predať značku Honor

Stanovisko firmy uverejňujeme celé a neupravené: 

Rezolútne odmietame všetky nepodložené obvinenia týkajúce sa špionáže v ktorejkoľvek krajine, a tiež tvrdenia, že Huawei predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. Je nám preto veľmi ľúto, že sa niektoré dezinformácie opäť objavili v médiách.

Huawei Technologies je nezávislý a sebestačný obchodný subjekt, ktorý na slovenskom trhu pôsobí už 15 rokov. Spoločnosť Huawei v minulosti implementovala detailný program dodržiavania predpisov, ktorého cieľom je rešpektovať miestne zákony, a ktorý zakazuje  aktivity zmieňované riaditeľom SIS. Všetci zamestnanci sú povinní dodržiavať tieto pravidlá a nariadenia.

Spoločnosť Huawei si plne uvedomuje dôležitosť kybernetickej bezpečnosti a chápe bezpečnostné obavy vlád a zákazníkov. Kybernetická bezpečnosť je globálnou výzvou, ktorá si vyžaduje úzku spoluprácu medzi viacerými stranami (vládami, operátormi, dodávateľmi, atď.). V tejto súvislosti by sme radi spomenuli, že počas dlhých rokov spoločnosť Huawei poskytla svoje služby viac ako 3 miliardám ľudí v 170 krajinách, a to bez akýchkoľvek bezpečnostných incidentov.

Sme presvedčení, že bezpečnosť sieťových zariadení by mala byť definovaná tým, ako je výrobok vyrobený, používaný a následne udržiavaný. Bezpečnosť výrobkov Huawei je dlhodobo uznaná partnermi z celého sveta a za posledných 15 rokov sa spoločnosť zaviazala k modernizácii slovenských komunikačných systémov, opäť bez akýchkoľvek incidentov týkajúcich sa bezpečnosti siete.

Navyše, kvôli známym politickým predsudkom a útokom je Huawei pravdepodobne najviac testovanou spoločnosťou na svete. Zároveň, je to tiež jediná spoločnosť v odbore, ktorá plne akceptuje testy zdrojových kódov tretími stranami. Z tohto dôvodu sme v spolupráci s poprednými technologickými odborníkmi a vedcami vybudovali komplexný systém zabezpečenia siete a získali množstvo skúseností so zabezpečením sietí, ktoré sme plne ochotní zdieľať s vládami a inými firmami.

Zdroj: Huawei

Diskusia k článku:

Začať diskusiu