Spotify pozastaví službu v Rusku. Dôvodom je zákon o fake news

Aj keď viaceré zahraničné spoločnosti ukončili svoju činnosť v Rusku na znak nesúhlasu s agresiou voči Ukrajine, Spotify končí pre iný dôvod.

Viaceré firmy obmedzili alebo úplne pozastavili svoje pôsobenie na ruskom trhu po tom, čo pred mesiacom ruská armáda napadla Ukrajinu. V dôsledku vojenského konfliktu si tak v Rusku napríklad nekúpite iPhone a nenajete sa v McDonald's. 

V záujme ruskej vlády je ale aj "odstrihnutie" obyvateľstva od informácií zo zahraničia, a tak úrady zablokovali Instagram a označili ho za bezpečnostnú hrozbu. V dôsledku nedávno prijatého zákona o šírení "falošných správ o vojne", za ktorý hrozí až 15-ročné väzenie, skončilo množstvo médií, no bol aj dôvodom, pre ktorý pozastavila svoje pôsobenie hudobná služba Spotify. 

V ponuke má totiž nielen hudbu, ale aj podcasty, cez ktoré sa ruskí používatelia mohli dozvedať iné informácie o vojne, než k nim púšťala ruská propaganda.

Predplatitelia tak nebudú mať možnosť predĺžiť si predplatné, aktuálne predplatné len dobehne do konca fakturačného obdobia. Firma očakáva, že sa to dotkne 1,5 milióna predplatiteľov. Od začiatku apríla bude služba pozastavená úplne. 

Zdroj: spotify.com, theverge.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu