Španielske ministerstvo obrany zakázalo smartfónom Huawei prístup k citlivým informáciám

Zamestnanci, ktorí pristupujú do serverov ministerstva pomocou smartfónov od Huaweiu sa musia okamžite odpojiť. Nariadenie sa týka aj zamestnaneckých e-mailov. Dôvody zákazu nie sú známe.

Obchodná vojna medzi Čínou a USA je momentálne v neutrálnej fáze. Americká vláda už druhýkrát odložila sankcie o tri mesiace a zdá sa, že riešenie je na obzore. 

Medzitým sa však voči Huawei vyhradilo Španielsko. Podľa správy z La Informacion španielske ministerstvo obrany zakázalo prístup do svojich dátových serverov všetkým zariadeniam značky Huawei. Nariadenie sa dokonca týka aj zamestnaneckých e-mailov.

Aj napriek tomu však ministerstvo nezakazuje smartfóny Huawei spotrebiteľom. Naďalej ich môžu používať aj členovia ministerstva s tým, že na prístup k údajom zo serverov musia mať iné zariadenie. Vnútorný predpis hovorí, že kto používa Huawei na spojenie so servermi, musí sa okamžite odpojiť. 

Konkrétny dôvod zákazu ministerstvo neuviedlo. USA obviňujú Huawei zo špionáže už dlhší čas. Dá sa predpokladať, že Španielsko môže mať podobné dôvody. 

Čínsky výrobca všetky obvinenia popiera a vládu USA dokonca žaloval. Hovorca Huaweiu sa pre La Informacion vyjadril, že obchodujú s viac než 170 krajinami, kde pôsobia zhruba 30 rokov. Počas toho vraj ešte nikdy nezažili žiadny incident súvisiaci s počítačovou bezpečnosťou, ktorú kladú na prvé miesto. 

Zdroj: La Informacion


 

Diskusia k článku:

Dezi30.11.2019 - 08:36 Trvalý odkaz

amerika je este vacsi spion

Celá diskusia 1 príspevok