Sony WH-1000XM5: kvalitný zvuk a pokročilé ANC

Recenzia náhlavných Bluetooth slúchadiel s výborným aktívnym potlačením okolitých ruchov a dlhou výdržou na jedno nabitie. Prekvapila nestabilita pripojenia.

Sony slúchadlá série WH-1000XM patria  tomu najlepšiemu, čo si od Sony v tejto triede môžete kúpiť. Prémiovým slúchadlám prvej generácie som pred rokmi (tuším v roku 2017) neodolala ani ja a veľmi rada ich používam pri cestovaní na dlhšie trasy, ale aj doma, ak si na balkóne a čerstvom vzduchu chcem pozrieť nejaký film alebo počúvať obľúbenú hudbu. 

Aktívne potlačenie okolitého hluku (ANC) je totiž pri nich výborné a sú aj pohodlné, ani po niekoľkých hodinách používania ma netlačia uši. Preto som veľmi rada prijala ponuku na otestovanie najnovšej generácie bezdrôtových slúchadiel s náhlavnou konštrukciou Sony WH-1000XM5. 

Posunul sa vývoj tak ďaleko, že sa oplatí vymeniť môj starý model za tento najnovší? S týmito otázkami som sa vrhla do testovania. 

Tohtoročná novinka stále patrí k top produktom v tomto segmente, pohodlné ostalo aj nosenie. Ku hlave mi však most neprilieha tak ako na mojich starých, zrejme mám malú hlavu a potrebovala by som obvod ešte viac zmenšiť. Lebo takto mi pri zaklonení a predklonení hlavy padajú. Skrátka, sú mi veľké. 

Základné parametre:

Hmotnosť: 250 g, 30 mm meniče, frekvenčný rozsah 4 Hz – 40,000 Hz, zvukové formáty SBC, AAC, LDAC, Bluetooth 5.2, výdrž batérie: do 30 hodín (s ANC), do 40 hodín (bez ANC), doba nabíjania 3,5 hodiny, USB-C konektor, 3,5 mm jack (1,2 m kábel v balení), dotykové ovládanie, ANC, ambientný režim, režim Speak-to-Chat, podpora pre hlasového asistenta.

Materiál zo syntetickej kože Soft Fit použitý na hlavovom moste je kvalitný, mäkký a nikde nič netlačí. 30 mm meniče tesne priliehajú k hlave a skryjú celé uši, výborne izolujú vonkajší hluk aj v prípade, že slúchadlá nie sú zapnuté. Ak potrebujete v kancelárii pokojnejšie prostredie na prácu, ale pritom by vás rušila zapnutá hudba v slúchadlách, veľmi dobre poslúžia aj vypnuté. Nasadila som si ich na uši a hlavou mi preletel nápad na slogan: a bolo ticho. 

To, prečo si zrejme tieto slúchadlá kúpite, ale oceníte až po ich zapnutí. Už prvá generácia disponuje výborným potlačením okolitých ruchov a Sony sa každým novým modelom snažilo priniesť ešte lepšie technológie pre ešte lepší pôžitok pri počúvaní.

Svoje výhody tu tak predvádzajú špeciálne navrhnuté 30 mm meniče spolu s procesorom QN1, ktorého plný potenciál rozvíja integrovaný procesor V1 vyvinutý spoločnosťou Sony. Táto kombinácia ovláda osem mikrofónov a zabezpečuje vysokú kvalitu ANC.  

Na každom slúchadle sú totiž štyri mikrofóny. Vďaka automatickému nástroju na optimalizáciu potlačenia okolitého hluku je sila ANC automaticky optimalizovaná na aktuálne podmienky, v ktorých sa slúchadlá práve používajú, spolu s ohľadom na faktory vonkajšieho prostredia, ako je napríklad atmosférický tlak v lietadle. 

Mikrofóny  s priestorovou filtráciou zároveň zabezpečujú pri telefonovaní cez slúchadlá vysokú kvalitu hovoru. Sú kalibrované tak, aby počas hovoru zosilnili len váš hlas, nie okolité zvuky. Môžem potvrdiť, že druhá strana sa na nič nesťažovala.

Slúchadlá disponujú aj certifikáciou 360 Reality Audio, kódovaním zvuku LDAC a technológiou DSEE Extreme, ktorá upscaluje digitálne hudobné súbory v reálnom čase. Aj náročnejší zákazníci sa môžu spoľahnúť na kvalitnú a vyváženú reprodukciu zvukov. 

Slúchadlá podporujú spárovanie s dvomi zariadeniami naraz. napríklad smartfónom a notebookom. Ak na jednom pozeráte video a na druhé vám niekto zavolá, slúchadlá poznajú, z akého zariadenia volanie prichádza a okamžite vás pripoja k tomu správnemu. 

Výborným pomocníkom pri používaní v rôznom prostredí s rôznou intenzitou hluku je mobilná aplikácia Headphones Connect, ktorá ponúka množstvo personalizovaných nastavení. V apke zároveň vidíte, ku ktorému z nich sú slúchadlá aktuálne pripojené na prehrávanie zvuku. Nájdete tu aj ekvalizér s možnosťou prispôsobenia. 

Apka ponúka naozaj množstvo nastavení, nielen podľa toho, či sedíte, chodíte, beháte alebo ste napríklad v MHD, ale aj podľa GPS. Ak máte povolené automatické prepínanie režimov podľa lokality, nemusíte sa o nič starať. Slúchadlá sa naučia, že počas cesty do práce využívate zapnuté ANC, ale v kancelárii potrebujete počuť aj kolegov, a preto si zapínate ambientný režim a po čase samé zvolia ten správny režim automaticky. O prepnutí režimov vás môže informovať zvuk notifikácie, ale dá sa to vypnúť, občas to zbytočne otravuje. 

Sila ambientného režimu, ktorý dovoľuje prepúšťanie určitých zvukov do slúchadiel, sa dá v aplikácii takisto nastaviť. Rovnako si nastavíte typ režimu pre konkrétnu aktivitu (sedenie, chôdza, beh, MHD) ak vám ten vopred nastavený nevyhovuje. 

Funkcia "Speak-to-Chat" umožní konverzáciu bez toho, aby ste odložili slúchadlá. Stačí, keď začnete rozprávať a slúchadlá rozpoznajú váš hlas. Automaticky zastavia prehrávanie hudby, takže môžete konverzovať, bez toho aby ste si museli slúchadla zložiť. Automaticky sa spustí opätovné prehrávanie po uplynutí nastaveného času (5 - 30 sekúnd), prípadne sa nespustí vôbec, ale musíte zvuk v slúchadlách zapnúť ručne vy. 

Samozrejmosťou je podpora hlasového asistenta (Google, Alexa, Siri) a nechýba dotykové ovládanie vrátanie zníženia či zvýšenia hlasitosti. Chce to len pár dní cviku. Keď zložíte slúchadlá z hlavy, alebo nadvihnete náušník, prehrávanie sa zastaví. Po vrátení do pôvodnej polohy sa zvuk obnoví. 

Napriek všetkým plusom a výhodám, ktoré slúchadlá Sony WH-1000XM5 ponúkajú, so  s nimi mala aj negatívnu skúsenosť. Týkala sa stability pripojenia a samovoľného vypínania. neviem, či to bolo spôsobené chybným kusom, softvérom alebo som niečo robila zle ja, ale často sa mi stávalo, že počas prehrávania hudby z notebooku sa slúchadlá odpojili a zvuk zrazu išiel z reproduktorov, nie zo slúchadiel. 

Skrátka sa vypli. Batéria však bola nabitá a nebol žiadny viditeľný dôvod na odpojenie, nie to vypnutie. Počas pripojenia káblom sa mi ti nestalo, no mohla to byť aj náhoda. Niekedy sa mi slúchadlá odpojili aj trikrát počas jednej hodiny, inokedy za dve hodiny ani raz. Doteraz netuším, kde je problém. 

Výdrž na jedno nabitie je výborná. Výrobca udáva 30 hodín pri zapnutom ANC. Netestovala som ich tak dlho, aby som to presne zmerala, vybiť sa mi ich na nulu nepodarilo. Výhodou je aj rýchle nabíjanie. Len tri minúty nabíjania dodajú slúchadlám energiu na tri hodiny počúvania. 

Nabíjací kábel s USB-C a 1,2 m kábel na počúvanie s 3,5 mm jackom nájdete v balení, rovnako ako prenosné puzdro, ktoré slúchadlá ochráni pred poškodením počas cestovania. 

Výhody:

+ výborné aktívne potlačenie okolitých ruchov

+ kvalitné prevedenie

+ pohodlné nosenie

+ vyvážený zvuk

+ výborná výdrž na jedno nabitie

+ prepracovaná mobilná aplikácia

+ pripojenie k dvom zariadeniam naraz

+ kvalitný zvuk pri hovore

Nevýhody:

- vysoká cena

- nestabilné pripojenie (zrejme chyba kusu)

- na menšej (mojej) hlave nedržia pevne

Orientačná cena: 419 eur

Záver

Sony WH-1000XM5 sú pohodlné Bluetooth slúchadlá cez hlavu, ktoré môžete používať aj niekoľko hodín bez toho, že by vás niekde tlačili. Ponúkajú výborné aktívne potlačenie okolitých ruchov s podrobným nastavením v mobilnej aplikácii. Spoľahnúť sa môžete na kvalitnú reprodukciu zvuku, nadšení budú aj fanúšikovia basov. Nesklamú ani pri hovoroch cez spárovaný telefón. Pristala by im však cenovka, ktorá by začínala číslicou tri, nie štyri. 

Ak sa vrátim k svojej otázke z úvodu recenzie, či by som svoje päťročné slúchadlá Sony vymenila za túto novinku, odpoveď znie, že nie. Niekoľkogeneračný rozdiel je síce počuť a cítiť, ale nie až tak výrazne, aby som chcela utratiť štyristo eur. Ak by som si ale mala kupovať nové slúchadlá, tak WH-1000XM5 by boli jednoznačným favoritom. Podľa mňa patria v tejto cenovej kategórii k tomu najlepšiemu, čo si môžete kúpiť. Ak je pre vás ANC a pohodlnosť pri nosení prioritou, bez váhania vám ich odporučím. Verím, že moje problémy s nestabilitou pripojenia sú ojedinelé. O podobnom samovoľnom odpájaní som sa nikde nič nedočítala. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu