Sony LinkBuds - zostaňte prepojení s okolím

Recenzia úplne bezdrôtových slúchadiel s netradičnou konštrukciou, vďaka ktorej ostávate aj pri počúvaní hudby spojení s okolitým svetom.

Bezdrôtové slúchadlá Sony LinkBuds zaujmú už na prvý pohľad. Po otvorení malej krabičky, ktorá poslúži na dobíjanie, na vás vykuknú dve malé slúchadlá s futuristickým vzhľadom. Tradičný guľatý prvok dopĺňa malý kruh (12 mm menič) s otvorom uprostred. A tam je tajomstvo netradičného modelu. 

Ak si slúchadlá nasadíte, vďaka otvoru počujete všetky okolité zvuky úplne zreteľne, ako keby ste vôbec žiadne slúchadlá v ušiach nemali. Nič vám totiž neblokuje zvukovod. Ak od slúchadiel vyžaduje funkciu potlačenia hluku, tento model nie je pre vás. 

Základné parametre:

Hmotnosť slúchadla 4 g, hmotnosť puzdra s vloženými slúchadlami 41 g, rozmery puzdra 41 x 49 x 31 mm, 12 mm meniče, 20 Hz – 20 000 Hz, DSEE, Bluetooth 5.2, výdrž na jedno nabitie podľa výrobcu do 5,5 hodiny, nabíjanie cez USB-C kábel, dotykové ovládanie.

Obsah balenia:

No napríklad v kancelárii, kde popri práci chcete počúvať hudbu, ale stále potrebujete byť v spojení s kolegami a rozprávať sa, sú ideálne. Môžete ich mať nasadené počas celého dňa, pričom si užijete slušný zvuk a zároveň budete mať prehľad, čo sa deje vo vašom okolí. 

Bez toho, že by ste museli prepínať režimy tak, ako na konkurenčných slúchadlách. Zvuk z okolia je pri slúchadlách LinkBuds úplne prirodzený, na rozdiel od ambientného režimu slúchadiel s ANC. 

Kompaktné slúchadlá vážia 4 gramy jedno (overené), takže sú veľmi ľahké a keď si na ne zvyknete, prestanete ich v ušiach cítiť. Mne to trvalo asi tri dni. Prvé pocity po nasadení neboli úplne príjemné, najmä pravé ucho mi robilo problémy a musela som si zvoliť väčšie silikónové "krídielko", ktoré napomáha pevnému prichyteniu v ušiach než na ľavom uchu. 

Zrejme ho mám inak  než ľavé, keďže s tým som nemala žiadny problém. Slúchadlo v ňom sedelo ako pribité, no z pravého sa mi občas uvoľňovalo a mala som pocit, že mi vypadne, tak som si ho každú chvíľu naprávala, aby lepšie sedelo. 

Zaujímavou funkciou je Adaptive Volume Control, ktorá automaticky upraví hlasitosť podľa toho, kde sa práve nachádzate. V hlučnom prostredí sa zvuk v slúchadlá zvýši, v pokojnom prostredí zasa zníži. Nie vždy to ale fungovalo úplne dobre, takže som si občas aj tak upravovala hlasitosť manuálne. 

Tu sa dostávame k ďalšej netradičnej funkcii - Wide Area Tap. Na to, aby ste ovládali hlasitosť alebo sa posunuli na ďalšiu skladbu, sa vôbec nemusíte slúchadiel dotknúť. Stačí ťuknúť na plochu pred uchom. Pre každé zo slúchadiel si viete nastaviť samostatné funkcie, ako je hlasitosť, pozastavenie a preskočenie skladby v playliste. 

Funguje to jednoducho a presne. Ale chce to zvyk. Ja som mala na ľavom slúchadle nastavené ovládanie hlasitosti, dvojité ťuknutie pre zvýšenie, trojité pre zníženie. Pravé po dvojitom ťapnutí pozastavilo prehrávanie, trojité preskočilo skladbu. Stále však funguje aj ťukanie priamo po slúchadlách, je len na vás, aký spôsob je pre vás pohodlnejší. jedno ťuknutie tu chýba, zrejme kvôli neželaným dotykom. 

Funkcia Speak-to-Chat dokáže automaticky pozastaviť hudbu, akonáhle s niekým prehovoríte. Hneď, ako konverzácia skončí, hudba sa opäť začne automaticky prehrávať. V nastaveniach si zvolíte, za ako dlho sa prehrávanie opäť spustí. Na výber máte 5, 10 alebo 15 sekúnd. Ak si radi pospevujete spolu s obľúbeným spevákom, funkciu si vypnite. 

So smartfónom, počítačom alebo iným zariadením spárujete slúchadlá rýchlo a jednoducho cez Bluetooth, využiť môžete aj Fast Pair od Googlu. Na Androide máte k dispozícii službu Nájdi moje zariadenie, takže môžete zistiť, kde ste ich odložili. 

Ak si stiahnete mobilnú aplikáciu Headphones, máte k dispozícii množstvo podrobných nastavení a informácií o stave, dostupnosti aktualizácie a podobne. LinkBuds sa dajú používať aj bez nej, ale prídete o možnosť úpravy nastavení. 

Samozrejmosťou je certifikácia IPX4, takže zvládnu dážď aj pot. Stabilita Bluetooth pripojenia bola veľmi dobrá, aj keď som sa od svojho mobilu vzdialila a zvuk vždy išiel do obidvoch uší naraz bez prerušovania. 

Veľkou výhodou LinkBuds je kvalita hovoru. Druhá strana vôbec nepoznala, že netelefonujem z mobilu, ale využívam Bluetooth slúchadlá. Problémom je vietor vonku, ale záleží aj od sily a smeru vetra. Vnútri je však hlas čistý a jasný, čo oceníte napríklad pri videokonferencii. 

Výrobca tvrdí, že využíva algoritmus na potlačenie šumu, ktorý vyvinul pomocou strojového učenia umelej inteligencie, pričom použil vyše 500 miliónov hlasových vzoriek s cieľom potlačenia okolitého hluku a zvýraznenia hlasu. Treba povedať, že sa mu to podarilo. 

Slabinou inak vydarených slúchadiel je výdrž na jedno nabitie. Sony deklaruje 5,5 hodiny prehrávania, pričom po dobití z puzdra získate ďalších 12 hodín. No moja skúsenosť je iná. Už po dvoch hodinách používania som v slúchadlách počula upozornenie na nízku úroveň energie. 

Na to, aby ste ich opäť mohli pár hodín používať, ich musíte nechať v puzdre nabiť približne hodinu. Samotné nabíjacie puzdro nabijete iba pomocou USB-C kábla, nie bezdrôtovo, napríklad smartfónom s bezdrôtovým dobíjaním, čo je škoda. 

Na záver malá zaujímavosť. Slúchadlá berú ohľad na životné prostredie, pri ich výrobe boli použité recyklované plastové materiály z automobilových dielov a aj produktové balenie je bez použitia plastov. 

Výhody:

+ malé a ľahké

+ zaujímavý dizajn

+ kvalitný hlas pri hovore

+ slušná kvalita prehrávaného zvuku

+ neustále prepojenie s okolím

+ kompaktné rozmery nabíjacieho puzdra

+ bezdotykové ovládanie

+ podrobné nastavenia v apke Headphones

+ použitie recyklovaných materiálov

Nevýhody:

- slabá výdrž na jedno nabitie

- absencia bezdrôtového nabíjania

- konštrukčné riešenie nemusí vyhovovať každému uchu

- cena

Orientačná cena: 187 eur

Záver

Sony LinkBuds sú vydarené bezdrôtové slúchadlá, ktoré ponúknu primerane kvalitný zvuk a počas prehrávania hudby alebo počúvania podcastov počujete prirodzený zvuk z okolia. Nemáte v hlave pocit nepríjemného tlaku, ako pri niektorých modeloch štuplových slúchadiel. Na ich nosenie si treba zvyknúť, dôležitý je výber správnej veľkosti silikónovej úchytky. Ak sú správne nasadené, po čase ich prestanete v uchu vnímať a môžete ich mať vložené aj niekoľko hodín. Slabinou je výdrž na jedno nabitie. Na výrobcom deklarovanú hodnotu som sa nikdy nedostala, nabíjať som musela už po približne dvoch hodinách používania. 

Napriek tomu ich pokojne odporučím každému, kto hľadá úplne bezdrôtové slúchadlá s kvalitným hlasom pri hovore, potrebuje vnímať okolie počas ich používania a neočakáva kvalitu zvuku porovnateľnú so špičkovými slúchadlami. LinkBuds mu ale napriek konštrukčnému riešeniu ponúknu prekvapivo slušný zvuk. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu