Sonos Roam - v malom tele veľký zvuk

Kompaktný Sonos Roam ponúkne decentný dizajn s odolnosťou IP67. Dá sa pripojiť klasicky cez Bluetooth, ale aj cez Wi-Fi, čo mu otvára paletu zaujímavých smart funkcií. Na ich vrchole je však prekvapivo kvalitné zvukové podanie.

Trh Bluetooth reproduktorov je pomerne preplnený. Recenzovať každý nový model v ponuke od rôznych značiek by asi nebolo možné a ani by to nedávalo zmysel. Z času na čas sa však objaví zaujímavý kúsok, ktorý vyniká a zaslúži si pozornosť. 

Do tejto kategórie rozhodne spadá aj minuloročná novinka Sonos Roam. Nie je to žiadny tuctový kúsok, ale sofistikovaný prenosný reproduktor, ktorý si rozumie s Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay aj s hlasovým ovládaním. Toto všetko sú však len doplnkové funkcie. Tým kraľuje až prekvapivo kvalitné zvukové podanie v malom tele.

Za toto všetko si Sonos účtuje dvesto eur, čo rozhodne nie je málo. Na druhej strane vzhľadom na ponuku Roamu je to rozhodne adekvátna cenovka. Dostanete za ňu pravdepodobne to najlepšie v danej kategórii. 

Technické parametre:

Rozmery: 168 x 62 x 60 mm, hmotnosť: 430 g, dva digitálne zosilňovače triedy H, jeden výškový a jeden stredobasový reproduktor, vstavaný mikrofón, podpora: True Play, Sound Swap, AirPlay 2, štyri ovládacie tlačidlá, pogumovaný povrch bočných strán, odolnosť voči vode a prachu IP67, tri LED diódy, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 alebo 5 GHz), Bluetooth 5.0, USB-C, štvorjadrový čip A-53 s frekvenciou 1,4 GHz, 1 GB SDRAM, 4 GB NV, hlasoví asistenti: Amazon Alexa a Google Asistent, batéria s výdržou 10 hodín a podporou bezdrôtového nabíjania

Obsah balenia:

Sonos Roam, nabíjací kábel USB A-C, krátky návod

Ekologické balenie, minimalistický dizajn a odolnosť IP67

Sonos Roam sa dodáva v robustnej krabičke z ekologického kartónu. Okrem kompaktného reproduktou v nej nájdete iba USB A-C kábel na nabíjanie a krátky návod pre prvé spustenie. 

Reproduktor je dostupný v čiernej a bielej farbe. Má decentný minimalistický dizajn, ktorý nekričí ako veľa jeho konkurentov. Za mňa je vydarený a pýši sa odolnosťou voči pádom, ale aj vetru, vode a prachu so stupňom IP67. 

Mal by tak zvládnuť ponorenie do vody s hĺbkou 1 metra maximálne 30 minút. Najvýraznejším dizajnovým prvkom je nápis SONOS, ktorý sa vyníma na prednej strane. Roam môžete umiestniť do vodorovnej aj zvislej polohy. 

Ak ho postavíte, horná strana s pogumovaným povrchom ponúkne jednoduché ovládanie. Celkovo obsahuje štyri tlačidlá, s ktorými môžete obsluhovať hlasitosť, spustiť a pauznúť prehrávanie či vypnúť a zapnúť mikrofón. 

Spodná strana je rovnako pogumovaná a slúži tiež na bezdrôtové nabíjanie. Vzadu nájdete konektor na pripojenie USB-C, nad ktorým je decentné tlačidlo napájania. Ak sa rozhodnete Roam umiestniť naležato, využijete pri tom štyri malé nožičky vystupujúce z ľavej strany. 

Zabudnúť netreba ani na trojicu LED diód. Prvá na hornej strane upozorňuje na zapnutý mikrofón. Druhá slúži ako indikátor zapnutého pripojenia reproduktora a tretia na spodnej strane blikaním hlási, že Roam potrebuje nabíjačku. 

Prvé spustenie nie je len o zapnutí a pripojení cez Bluetooth, ako ste v tomto segmente možno bežne zvyknutí. Roam je iný už od momentu rozbalenia. Úvodné nastavenia si vyžadujú pripojenie cez Wi-Fi s aplikáciou Sonos. To podporuje široké spektrum štandardov 802.11a/b/g/n/ac (2,4 alebo 5 GHz).

Prvé spustenie chvíľu trvá a čaká vás vytvorenie účtu, lokalizovanie polohy, overenie Roamu cez NFC a jeho následné pridanie do aplikácie. Medzitým som musel tiež aktualizovať reproduktor, čo vás pravdepodobne neminie. Na šťastie je to záležitosť pár sekúnd.  

Celý proces je však dosť citlivý na signál vašej Wi-Fi siete. Na druhej strane, ak ho raz absolvujete, môžete Roam používať už iba cez Bluetooth 5.0. Funguje to klasicky ako pri iných Bluetooth reproduktoroch, akurát tu chýba podpora pre hlasové hovory. 

Tie z reproduktoru bohužiaľ počuť nebudete. Navyše, ak sa rozhodnete využívať Bluetooth pripojenie, tu pre vás funkcie Sonosu Roam končia a svoju recenziu by som za týchto okolností pomaly uzatváral. 

Režim Wi-Fi plný smart funkcií 

Ale pozor, je tu ešte druhá strana mince, ktorou je pripojenie k Wi-Fi. To Sonosu Roam prináša trochu iné výhody, ktoré ho pasujú do kategórie smart reproduktorov. Viete sa naň napríklad pripojiť z akéhokoľvek ďalšieho Wi-Fi zariadenia v domácnosti. 

Je tu podpora hlasového asistenta od Googlu aj Amazonu a nechýba ani AirPlay 2, ktoré otvára dvere k Siri. Nemôžem zabudnúť ani na funkciu TruePlay, ktorá zvuk reproduktoru automaticky upraví na základe miesta, kde sa Roam nachádza. Využíva pri tom vstavaný mikrofón a samotný zvuk sa snaží nastaviť tak, aby vždy znel čo najlepšie. 

Špecialitou je aj funkcia sound swap, ktorá po podržaní tlačidla prehrávania umožní preniesť zvuk z Roamu do iného Sonos reproduktoru. Ak ich máte doma viac, so svojou hudbou sa viete jednoducho presunúť do inej miestnosti bez toho, aby ste tam brali aj Roam. 

Na to nadväzuje funkcia multi-roomu, ktorá umožňuje synchronizovať prehrávanie Roamu s iným Sonos reproduktorom. Počas recenzovania som mal k dispozícii aj ďalšie dva modely a vďaka tomu môžem povedať, že multi-room funguje výborne. 

Veľmi rýchlo si tak viete pospájať viacero reproduktorov dokopy a každý z nich vám umožní manuálne nastaviť úroveň hlasitosti. Toto všetko sú veci, ktorý v kategórií lacných reproduktorov nenájdete.

Prekvapivo kvalitný zvuk

Na ich vrchole sa však Sonos Roam pýši tiež naozaj až prekvapivo kvalitným zvukovým podaním. V jeho útrobách sú dva digitálne zosilňovače triedy H. Tie dopĺňa jeden výškový a jeden stredobasový reproduktor. Vzhľadom na rozmery z Roamu počujete bohaté spektrum tónov, v ktorých nechýbajú ani slušné basy.

Po tejto stránke ide o jeden z najlepších malých reproduktorov, aké moje uši počuli. Vzhľadom na svoje telo má fakt vysoký výkon a vie hrať pekne hlasno. Aj keď maximálna úroveň hlasitosti je už tak trochu jeho achillovou pätou. 

Vtedy je počuť, že zvukový prejav stráca na kvalite, kde trpia hlavne basové tóny. Na druhej strane maximálka je naozaj vysoká a veľa z vás ju preto zrejme ani nebude využívať. Povedal by som, že Sonos Roam vie hrať nahlas vo výbornej kvalite a vie hrať ešte hlasnejšie v slabšej kvalite. 

Tu si treba uvedomiť, že toto nie je veľký štúdiový reproduktor ani riešenie do veľkých priestorov. Stále ide o ultra prenosný kompaktný kúsok, ktorý za týchto okolností ukrýva v malom tele naozaj veľký zvuk. 

V tomto smere rozhodne dokáže prekvapiť a okrem slabšieho prejavu pri maximálnej hlasitosti mu naozaj nie je čo vytýkať. Dôkazom je aj fakt, že počas testovania sa ma viacero ľudí pýtalo, čo za reproduktor mi to hrá. Ocenili pritom práve jeho zvukový prejav, ktorý na nich naozaj zapôsobil. 

Slušná výdrž batérie s možnosťou bezdrôtového nabíjania

Výborne je na tom aj výdrž batérie, ktorá dosahuje zhruba 10 hodín. Po nich alebo tesne pred nimi môžete Sonos Roam nabiť vďaka USB-C káblu. Adaptér však v balení chýba, čo je dnes už prakticky novým ekologickým trendom aj pri smartfónoch a ďalšej elektronike.

Výrobca však dodatočne ponúka 10W adaptér za 19 eur. Zvoliť môžete aj bezdrôtovú nabíjačku za 49 eur, s ktorou reproduktor dizajnovo splynie. Slúži ako stojan pre vertikálnu polohu a Roam sa k nej pripojí pomocou magnetu. Ten drží dobre a nabíjací povrch sa na reproduktor spoľahlivo prichytí aj v horizontálnej polohe.

Polovicu batérie dokáže nabiť za zhruba 2 hodiny, čo je trochu zdĺhavé. Na druhej strane ponúka odolnosť IP54. Vďaka nej zvládne prach aj ošpliechanie vodou. V súvislosti s výdržou batérie môžete využiť aj šetriaci režim, ktorý Roam vypne po chvíľke, čo sa nepoužíva. 

Orientačná cena: 199 eur

Výhody:

  • kvalitný zvukový prejav 

  • režim Bluetooth aj Wi-Fi

  • Sound Swap, AirPlay a multi-room

  • minimalistický dizajn a odolnosť IP67

  • ekologické balenie 

  • hlasoví asistenti

  • 10 hodinová výdrž batérie 

  • bezdrôtové nabíjanie 

Nevýhody:

  • zvuk pri maximálnej hlasitosti už nezvláda basový prejav

  • pre niekoho možno vyššia cenovka 

Záver

Sonos Roam je vo výsledku naozaj veľmi vydareným prenosným reproduktorom. Povedal by som, že v danej kategórii sa môže zaradiť k tomu najlepšiemu, čo je momentálne k dispozícii. Ponúka štandardný režim cez Bluetooth, ale aj Wi-Fi, ktoré mu otvára slušnú ponuku smart funkcií. 

Celé to dopĺňa skvelá výdrž batérie či stupeň odolnosti IP67. Na vrchole je však predovšetkým výnimočne krásny zvuk, ktorý vzhľadom na toto malé telo ukrýva naozaj veľký zvuk. Sonos Roam mi tak po skončení tejto recenzie bude naozaj chýbať. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu