SOI upozorňuje na rizikové internetové obchody. Jeden z nich láka aj na lacné telefóny

Načo platiť stovky eur, keď môžem mať telefón o tretinu lacnejší? Takto rozmýšľa množstvo Slovákov a namiesto oficiálnej distribúcie uprednostnia e-shop, ktorý láka na nízke ceny. Naozaj ušetria?

Riziko, že namiesto ušetrenia pár desiatok eur prídu o celú sumu, prípadne dostanú chybný či fejkový tovar, podceňujú. Stretávame sa s tým bežne. Čitateľ nás osloví s radou pri výbere nového telefónu a nalinkuje nám modely z pochybných internetových stránok. Ak ho upozorníme, že ide o rizikové obchody a za nízkou cenou sa môže ukrývať nekalý úmysel obchodníka, a vysvetlíme výhody nákupu z oficiálnej distribúcie, niekedy sa poďakuje, inokedy trvá na svojom výbere. Jeho peniaze, jeho rozhodnutie. 

Bohužiaľ, občas nás po nejakom čase kontaktuje opäť a žiada o radu pri reklamácii, ktorú obchodník ignoruje, prípadne má problémy s aktualizáciami, signálom alebo niektorými funkciami telefónu. Jeden čitateľ si kúpil vo fólii zabalený telefón a po rozbalení v ňom našiel fotografie cudzích ľudí. Obchodník mu predal používaný telefón uvedený na webe ako nový. Bežná praktika. Zabaliť do fólie už otvorené balenie nie je žiadna veda. 

Na podozrivé e-shopy upozorňujeme na našej stránke dlhé roky. Už v roku 2016 ste si mohli prečítať článok s názvom Na Slovensku je to tak: Lacné mobilné telefóny, o dva roy neskôr vyšiel text Prečo sa ceny mobilov v e-shopoch tak veľmi odlišujú. Do pozornosti dávame aj náš článok z minulého roka Ako sa chrániť pred podvodníkmi na internete a máte šancu získať peniaze späť? Nedávno na niekoľko rizikových internetových obchodov upozornila aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI)

Keďže má obmedzené kompetencie a nemá oprávnenie stránky zablokovať, a nemôže ani vymáhať plnenia platby za nedodaný tovar, aspoň na ne spotrebiteľov upozorňuje. Pred kúpou je dôležité dôkladné overenie e-shopu, či spĺňa zákonom stanovené náležitosti, aké ponúka možnosti platby, či má na webe uvedený kontakt a červenú kontrolku v hlave by mali rozblikať práve podozrivo nízke ceny. 

Prehľad najrizikovejších e-shopov z pohľadu SOI:

- bonky.sk

- suprisimo.sk

- booho.sk

- finlando.sk

- rayray.sk

- fashy.sk

- gigastore.sk

Uvedené e-shopy SOI považuje za rizikové z dôvodu nedodržiavania niektorých zákonných povinností, ale aj problematického vymáhania spotrebiteľských práv a individuálnych nárokov. V žiadnom prípade ale nejde o úplný zoznam rizikových e-shopov. 

Práve posledný uvedený obchod gigastore.sk patrí medzi e-shopy, ktoré sa často objavujú v správach od čitateľov, ak si vyberajú nový mobil. Kedysi bol pre nízke ceny obľúbený i mobiluj.sk, aj na ten SOI upozorňovala. Dnes už tento e-shop nefunguje. Objavili sa však nové e-shopy, buďte preto obozretní. 

Zdroj: soi.sk

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu