Snapdragon 8 Gen 2: 4 nm vlajkový čipset s vylepšeným výkonom

Qualcomm uviedol ďalšiu generáciu čipsetu určeného do top modelov. Na nový smartfón so Snapdragonom 8 Gen 2 nebudeme čakať dlho.

Snapdragon 8 Gen 2 prináša v porovnaní so Snapdragonom 8 Gen 1 vylepšenia výkonu vo všetkých smeroch, výrobca v správe spomína aj zlepšenie energetickej účinnosti a vyššie rýchlosti. Osemjadrový čipset je vyrobený 4 nm technológiou a tvorí ho jedno 3,2 jadro s taktom 3,2 GHz, štyri 2,8 GHz výkonné jadrá a tri 2 GHz jadrá pre bežné a menej náročné úlohy. 

Súčasťou čipsetu je nový model Snapdragon X70 s podporou mmWave a sub-6 GHz 5G. Maximálna rýchlosť pre sťahovanie je 10 Gbps, pri odosielaní dát je maximom 3,5 GHz. bez problémov zvládne prácu s dvomi 5G SIM kartami. Nechýba Wi-Fi 7 ani Bluetooth 5.3.

Nechýba podpora pamätí RAM LPDDRX5 a frekvenciou až 4200 MHz a úložiska UFS 4.0. GPU Adreno má oproti predchodcovi 25 % vyšší výkon a až 45 % vyššiu energetickú účinnosť. Čipset dokáže spolupracovať s displejom, ktorého QHD+ rozlíšenie dosahuje  144 Hz obnovovaciu frekvenciu, pri 4K rozlíšení obrazovky je maximom 60 Hz. 

Qualcomm potvrdil, že snímače Sony a Samsungu sú optimalizované pre Snapdragon ISP a podporuje 8K videá s 30 fps pri súčasnom snímaní fotografií s až 64 Mpix rozlíšením. Samozrejmosťou sú formáty HDR vrátane HDR10+, HLG a Dolby Vision. 

Snapdragon 8 Gen 2 plánujú vo svojich zariadeniach využívať poprední výrobcovia a na prvý smartfón s novým čipsetom vraj nebudeme čakať dlho. 

Zdroj: qualcomm.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu