Smartfón bez Google Play? Netreba sa báť. Takto fungujú nové telefóny od Honoru

Po radikálnom minuloročnom kroku prezidenta Trumpa sa museli spoločnosti Huawei a Honor rýchlo prispôsobiť a naučiť žiť bez služieb Google. Existujú však spôsoby, ako si obľúbené aplikácie do telefónu jednoducho nainštalovať.

Pre zákazníkov týchto značiek to znamená nedostupnosť obchodu s aplikáciami Google Play, ktorý je v nových telefónoch nahradený vlastným obchodom AppGallery. I keď spoločnosti tento obchod svižne a s veľkým nasadením dopĺňajú o používateľmi žiadané aplikácie, niektoré tu zatiaľ nenájdete. 

Krátko po uvedení nových telefónov s AppGallery na slovenský trh sa na internete objavilo veľa návodov, ako do modelov HONOR 9X PRO a HONOR 9A stiahnuť obľúbené aplikácie. Existuje hneď niekoľko možností.

Bezpečná oficiálna cesta

Ako prvé odporúčame vyhľadať aplikácie priamo v AppGallery. I keď tu nájdeme už pomerne slušné množstvo aplikácií, niektoré zatiaľ chýbajú. Patria medzi ne niektoré sociálne siete (Instagram, Spotify, Messenger), niektoré bankové aplikácie, ďalej napr. obľúbený Netflix. Ako ich do telefónu stiahnuť sa dočítate v článku nižšie.

Čo sa týka Gmailu či Google máp, používateľ sa k nim bez problémov dostane cez prehliadač. Ďalším príjemným prekvapením je potom už predinštalovaná aplikácia Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint). Nižšie nájdete zoznam vybraných užitočných aplikácií, ktoré z AppGallery bez problémov stiahnete. Toto číslo určite nie je konečné a ďalšie aplikácie budú priebežne pribúdať.

Niektoré užitočné aplikácie, ktoré nájdete v AppGallery:

Mobilní operátori: Moje O2 SK, Môj Telekom, Môj Orange, Moja 4ka

Banky: Home Credit SK, VÚB Mobile Banking, ČSOB Smartbanking, OTP Banka

Spravodajstvo: Squid, Minúta po munúte, PressReader, Bleskovky.sk

Sociálne siete a komunikácia: Snapchat, Tinder, TikTok, Viber, Facebook, WhatsApp

Doprava a cestovanie: Bolt, Booking.com, HOPIN, HERE WeGo, trivago, Omio, eSky, Slovak lines, ZSSK SMS lístok, IDS BK, Ryanair, eznamka

Nákupy: Heureka, Lidl, Alza.sk, Clubcard Tesco Slovensko, Amazon Shopping, Zara, Bershka, Zaful, CCC obuv a kabelky, NAY, Electro World

Zábava: O2 TV SK, Moja web TV, SK Radio, Tipsport SK, Antik TV, Ulož.to

Import aplikácií zo starého telefónu

Ak vám niektoré aplikácie stále chýbajú, môžete využiť nástroj Phone Clone. Ten dokáže presunúť dáta z vášho starého telefónu. Dáta (kalendár, SMS, MMS, kontakty) spolu s aplikáciami presuniete zo zariadení s Androidom aj iOS. Celý proces presunu je pritom veľmi intuitívny. Jednoducho aplikáciu nainštalujete do vášho starého zariadenia a vyberiete možnosť "toto je starý telefón". V modeloch HONOR 9X Pro a 9A je už táto aplikácia predinštalovaná a stačí vybrať možnosť "nový telefón". Potom si už len manuálne vyberiete dáta, ktoré chcete preniesť.

Pomocou Phone Clone sa vám podarí do telefónu nahrať ďalšie množstvo vašich obľúbených aplikácií, avšak bez GMS (Google Mobile Services) sa nebudú tie, ktoré chýbajú v AppGallery, automaticky aktualizovať. Niektoré potom môžu fungovať len obmedzene.

Dokážeme si poradiť

Ak vám stále chýba vaša obľúbená aplikácia, môžete využiť alternatívne riešenie v podobe sťahovania pomocou rôznych knižníc ako je Petal Search alebo MoreApps. Takto sa vám do telefónu podarí nainštalovať napríklad Instagram, Twitter, LinkedIn, Spotify či Waze. Obľúbený YouTube spustíte skrze aplikáciu More Apps prostredníctvom widgetu na obrazovke. Ďalšou z možností je napríklad aj oficiálny Amazon Appstore. 

 

 

Diskusia k článku:

Marián Petrík05.08.2020 - 09:53 Trvalý odkaz

veľmi bezpečný spôsob je aj aurora store. ten je previazaný s google a tak sa budú aplikácie aj aktualizovať. cez phone clone síce dostaneš veci zo starého mobilu, ale nie je zabezpečená aktualizácia aplikácií.

Marika Thotová05.08.2020 - 15:01 Trvalý odkaz

In reply to by Marián Petrík

Tyjo vďaka za tip, telefón už mám nejaký ten týždeň doma a vyhovuje mi. Aplikácia som si bud prevzali z AppGallery alebo Amazonu .. a presne niektoré cez Phone Clone, ale tie sa neaktualizujú .. skúsim tento Aurora store a uvidím.

FIlip Hulisnký12.08.2020 - 12:53 Trvalý odkaz

In reply to by Marián Petrík

Tohle vyskúšam, vďaka. Inak teda hrozne veľa už sa toho zoženie normálne v AppGallery, čo je naozaj milé prekvapenie. Zo začiatku som sa toho trochu bál, ale pribúda to tam fakt rýchlo.

Celá diskusia 4 príspevky