Smart karanténa by mala byť spustená v piatok a bude dobrovoľná

Predbežný termín spustenia očakávanej smart karantény je naplánovaný na 22. mája. Pomocou mobilnej aplikácie sa občan bude po výzve identifikovať zosnímaním tváre.

Zatiaľ prebieha testovanie a pokiaľ všetko dobre dopadne, pre obyvateľov Slovenska by mala byť sprístupnená od piatka 22. mája 2020. 

Pôjde o dobrovoľnú alternatívu ku klasickej štátnej 14-dňovej karanté, ktorú zatiaľ musí absolvovať každý, kto prekročí slovenské hranice a nespadá pod žiadnu výnimku. Podmienkou smart karantény je vlastniť smartfón, v ktorej bude nainštalovaná potrebná aplikácia.

Používatelia tlačidlových telefónov túto alternatívnu a pohodlnejšiu možnosť karantény nebudú môcť využiť. Kompletné podmienky, ktoré musí občan spĺňať, vláda ešte len zverejní. Spustenie smart karantény možno závisí aj od sprístupnenia aplikácie v App Store. Či bude dostupná aj v AppGallery od Huawei, keďže AG smartfóny nemajú Google Play, aktuálne zisťujeme. 

Malo by to prebiahať tak, že na hranici si občan, ktorý sa chce vrátiť na Slovensko vyplní formulár, kde okrem iného uvedie miesto domácej izolácie, aktivuje mobilnú aplikáciu a podpíše potrebné dokumenty. 

V náhodných intervaloch ho bude aplikácia vyzývať, aby sa odfotil a selfie odoslal. Pri podozrení na porušenie karantény aplikácia nahlási incident regionálnemu úradu zdravotníctva a úradníci budú požadovať od občana vysvetlenie, prečo napríklad  zmeškal výzvu. 

Hranice sa budú otvárať postupne. prvým krokom je umožnenie vycestovať zo Slovenska do ôsmich krajín s návratom do 24 hodín späť. Pokiaľ to stihnete, nebudete musieť absolvovať karanténu ani nebude potrebný negatívny test na Covid-19. Formulár na vycestovanie nájdete na webe minv.sk.

Problém je, že stále vás napríklad do susedných Čiech nepustia bez negatívneho testu, inak tam musíte do karantény. V Rakúsku sú kontroly náhodné. V Čechách také kontroly budú až od 26. mája. Predbežný termín otvorenia hraníc, tzv. malý Schengen, je stanovený na 15. júna 2020. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu