Smart dovolenka: Chorvátsko 2019

Moderný kemping pri mori a moderná technika k tomu. Aké vymoženosti ponúka technologický pokrok pre rok 2019?

Tak som sa opäť vybral na predĺžený víkend do kempu Orsera pri chorvátskej dedinke Vrsar. Šesť hodín čistej jazdy od Bratislavy, stan hneď pri vode, morský vánok ako najlepšia klimatizácia, veľkorysé kempingové miesta pod korunami borovíc a slušní kempujúci a karavanisti okolo.

Páči sa tu aj deťom, aj dospelým. Ideálne ešte pred hlavnou sezónou. A popri tom smart hodinky na ruke, moderný smartfón vo vrecku, rýchly roaming a gigabajty dát v rámci paušálu, rýchla nabíjačka a záložný zdroj v ruksaku. Ako mi teda technika tento rok pomáhala? A ako môže dovolenku spríjemniť vám?

Cesta k moru

Z Bratislavy som vyrazil v sobotu ráno s plánom križovať Rakúsko, Slovinsko a časť Istrie. Doma na počítači som si cestu orientačne naplánoval cez Google Maps, v aute som využíval primárne Waze.

Ak mi niekto chce tvrdiť, že integrovaná navigácia v nejakom novom aute je lepšia než online možnosti smartfónu, budem sa s ním hádať. Rýchle a intuitívne ovládanie, ľahký pohyb po mape a študovanie navrhovaných trás, k tomu praktický držiak s bezdrôtovým nabíjaním sú pre mňa vražednou kombináciou. Smartfón mám v lete umiestnený na mierne priškrtenom výduchu, aby bol priebežne chladený.

 


Žiaden super moderný multimediálny systém mi teda v aute nikdy nechýbal, takto cestujem už roky. Stačí mi lepšia audio zostava, Bluetooth pripojenie smartfónu s nainštalovanými apkami Spotify a Waze, ktoré navyše celkom pekne spolupracujú. Waze už konečne ponúka aj pridávanie diaľničných známok, a tak som k slovenskej pridal aj rakúsku (9 eur) a slovinskú (15 eur). V Chorvátsku som za diaľnicu zaplatil 2 x 4 eurá. 

Ak vám Waze vypočíta trasu z domu až k moru, a ak z trasy neodbočíte, odnaviguje vás až do cieľa aj bez signálu či roamingu. Popri tom uvidíte aj všetky čerpacie stanice, parkoviská, križovatky a ostatné odbočky. Samozrejme, s aktuálnymi zápchami v takom prípade nemôžete počítať. Waze za 600 km tam a 600 km naspäť občas stratil dátové spojenie. Netuším, prečo sa to deje, stáva sa mi to občas aj doma. Väčšinou pomôže reštart aplikácie. Ten som raz spravil aj počas cesty k moru. Nič strašné, ale niekoho to môže otravovať.

Po prechode hranicami zas mobil, konkrétne Samsung Galaxy S10e so SIM kartou od Telekomu, hľadal nového roamingového partnera občas aj pár minút. Pozorujem to už nejaký čas a neviem, či je to chyba telefónu, alebo operátora. Nedávno som s tým bojoval pri prechode do Rakúska v Záhorskej Vsi. Apka Mapy.cz mi na bicykli nechcela načítať aktuálnu mapu asi 10 minút. Stáva sa to aj vám?

Waze vs. Google Maps

Po ceste som občas porovnal vypočítanú trasu aj s Google Maps. Tie tiež odhadujú zápchy na základe rýchlosti jazdy ostatných používateľov. Navyše som netušil, nakoľko obľúbené je Waze v Rakúsku, Slovinsku a Chorvátsku. Vypočítané trasy však boli veľmi podobné, Waze o čosi prísnejšie (a teda presnejšie, resp. neskôr) odhadoval čas príchodu.

Ovládanie Waze-u mi príde v aute intuitívnejšie, nehovoriac o pohodlí nahlasovania zápch, odstavených vozidiel a iných situácií na ceste. Pred chorvátskymi hranicami mi Waze ušetril asi pol hodiny vďaka skratke cez miestne krkaháje, no neviem si predstaviť, ak by túto úzku cestu v danej minúte využilo viac áut. Takže môžem byť rád, že online navigáciu nepoužíva až tak veľa moto turistov.

Pokiaľ ide o kvalitu diaľnic, tak v Rakúsku a Slovinsku opravujú na môj vkus až priveľa úsekov, navyše zúženia do dvoch pruhov, z ktorých ľavý je široký len 2,2 metra (občas sa mi zdalo, že nemá ani dva) nemám vôbec v láske. A to mám odšoférovaných možno pol milióna kilometrov.

Nakoniec sme teda po množstve obmedzení a dvoch krátkych prestávkach prišli za osem hodín do Vrsaru. A keby nebolo online navigácie, tak ešte neskôr a s oveľa väčšou nervozitou. Vďaka online navigácii som sa na každú blížiacu sa zápchu mohol dopredu pripraviť. A nielen ja. 

Komfortný kemping pre ohľaduplných

Keď už píšem zážitky z cesty k moru, nevynechám ani krátke predstavenie veľmi dobrého kempu. Ak vás to nezaujíma, pokojne prelistujte nižšie. No podľa mňa by bola škoda tieto moje skúsenosti vynechať.

Pri mojom prvom prímorskom stanovaní s dcérkou som hľadal čo najlepšie vybavený kemping s rovnými stanovými miestami, dostatkom priestoru, čistými toaletami a všetkými potrebnými službami. Drahší kemp na úrovni neláka pubertiakov a nevybúrených mladíkov. Vyššiu cenu tiež vyvažuje servis, ktorý sa blíži k službám prímorského hotela. Aj so security službou, ktorá dohliada na nočný pokoj. Škoda, že len na ten ľudský. Čajky krikom doprevádzajú ranné hľadanie omrviniek z večerných posedení pri stanoch a karavanoch. 

Stanovačky s deťmi sú netradičné aj skorým uložením sa do stanu. Teda, pokiaľ nechcete počas dovolenkových rán vaše deti preklínať. Bola by tiež škoda prespať tú typickú rovnú morskú hladinu okolo siedmej, ôsmej hodiny. Skok do zrkadlového mora prekonáva aj rannú sprchu v najmodernejšom hoteli s výhľadom na Paríž či Manhattan. Vďaka plytčine je tu more teplé aj v júni.

V zálive pri dedinke Vrsar nájdete rôzne typy prístupu do mora, stačí sa poprechádzať po pobreží a vybrať si, čo vám vyhovuje - od betónovej úpravy v kempingu s bazénom pre malé deti cez kamienkovú verejnú pláž až po ostré skaly na konci výbežku. Môžete sa tu slniť aj čítať knihu v hamake zavesenej na dvojici zo stoviek stromov rôzneho vzrastu. Sprchu s pitnou vodou nájdete každých 100 metrov. Lesnaté pobrežie ocenia tí, čo sa nechcú celý deň piecť na slnku.

V kempingu nájdete poctivo udržiavané záchody, sprchy, práčovňu a veľkorysé umývadlá na čistenie riadu. Takmer pri každom stanovom mieste nájdete pitnú vodu a elektrickú zásuvku. Len si predtým zožeňte redukciu z trojpinovej CEE zásuvky pre karavany na klasickú európsku. Ale možno ju budú mať aj na recepcii.

Základná kempingová výbava - chladenie jedla a nápojov

Vďaka elektrickej zásuvke som si jedlo chladil v prenosnej chladničke. Veľmi ma lákala kompresorová, ktorá dokáže potichu vychladiť či zmraziť potraviny aj v teplom stane, no nakoniec vyhrala podstatne lacnejšia termoelektrická klasika značky Ezetil s 12 V a 220 V zástrčkami v praktickom kryte. Jej hlučnému ventilátoru môžete znížiť otáčky, a tak počas spánku jedlo chladiť síce slabšie, ale aj podstatne tichšie, a počas dňa, napríklad v aute, zase pekne naplno. V noci by vás hlučný ventilátor zaručene rušil aj niekoľko metrov od stanu. To je nevýhoda všetkých termoelektrických chladničiek. S pomocníkom tohto druhu sa treba zžiť, neočakávajte od neho zázraky a už vôbec nie, že dokáže v horúcom dni vychladiť 30 litrov jedla a nápojov.

Bežný scenár je, že ráno v malých potravinách nakúpite liter mlieka, čerstvé pečivo, syr, jogurt, olivy, šunku a chutnú zeleninu, a čo nezjete a nevypijete, chladnička uchová do ďalšieho dňa. Akonáhle som však chladničku vyplnil dózami s jedlom, horné boli chladné, spodné skôr vlažné. Prúdeniu chladného vzduchu v nej nepomohol ani integrovaný ventilátor. Nedajte sa teda zlákať na veľký objem takýchto chladničiek, aj 24 litrov je až až.

Smart technika na dovolenke

Mojej práci sa nevyhnem ani na dovolenke. Občas mám chuť nastrihať video, pripraviť nejaký článok, skontrolovať nadpis... Zobral som si teda aj notebook, ktorý som však okrem jednej situácie úspešne ignoroval. Za oveľa dôležitejšieho pomocníka považujem záložný zdroj k pracovnému mobilu. Niekoľko mesiacov spokojne používam 20 000 mAh kúsok Xiaomi 2C s príjemnou 30-eurovou cenovkou. Na tom ma obmedzuje len nabíjanie starým microUSB konektorom, inak naň nedám po roku používania dopustiť.

Ako druhý záložný zdroj používam 10000-miliampérhodinový technologický zázrak Samsung EB-U1200 za 45 eur. Ten konečne môžem nabiť cez USB-C, a potom z neho môžem nabíjať mobil či smart hodinky buď USB káblom, alebo bezdrôtovo.

Ak mám porovnať, ktorý záložný zdroj nabije môj Samsung Galaxy S10e rýchlejšie, tak, úprimne, neviem. Obe sú výkonnejšie než bežný 10-wattový štandard (5V, 2A). Bezdrôtovo to ide pomaly a s veľkými stratami, káblu tak na stanovačkách dávam prednosť. Nikdy som sa nevzrušoval nad pribúdajúcimi percentami pri ultra super fast nabíjaní, za úspech považujem aj takých 30 - 40 % za pol hodiny. A bacha, treba na to používať kvalitné káble, nie hocijaký šmejd.

Ak v kempingu nemáte k dispozícii elektrickú zásuvku, oceníte práve čo najrýchlejšie nabíjanie. V takom prípade berte na dovolenku rýchlu nabíjačku. To bude pravdepodobne tá z balenia vášho smartfónu (čo neplatí pre iPhone). Ani v tomto prípade nezabudnite na originálny kábel. Za 30 minút niekde na recepcii sa batérie vybraných smartfónov (Huawei, OnePlus a iných) nabijú až o 50 %.

Tentoraz som si k moru zobral hodinky Huawei Watch GT, ktoré po úplnom nabití vydržia počítať kroky, kalórie, sledovať spánok a neustále upozorňovať na prijaté správy či hovory počas dvoch týždňov. Takže, žiadne otravné nabíjanie.

Tento vydarený výborný produkt cez apku Huawei Health (zdravie) plnohodnotne pripojíte ku každému androidu, a vlastne aj iPhonu.

Skúšal som pozorovať, či táto apka nevybíja môj Galaxy S10e viac než aplikácia k hodinkám Galaxy Watch, no nič také napísať nemôžem.

Tento kompaktný mobil ma navyše prekvapil viac než dvojdňovou dovolenkovou výdržou. Zopár fotiek denne, nejaké video, večer pár minút pozorovanie nočnej oblohy so Sky Map, pol hodiny pred spaním vybaviť všetky messengerové a e-mailové správy, kamošom a rodine treba tiež poslať fotky. Pre mňa celkom úspech.

Zábava na dovolenke

Vďaka hodinkám som nemusel mobil takmer vôbec vyťahovať z tašky. Stačilo vypnúť notifikácie na sociálne siete a rôzne čety, nechať ich len na hovory. Aj toto je veľká pomoc. Pri vážnom probléme, keď ľudia volajú, vás hodinky úspešne upozornia, no ostatné veci vás nemusia rozptyľovať. Raz za čas som vysunul zo spodnej časti domácej obrazovky Huawei Watch GT prijaté správy, prelistoval nimi a pokračoval v relaxe. Aké príjemné.

Veľmi príjemné bolo fotografovanie Samsungom Glaaxy S10e. Rok 2019 je rokom širokouhlých foťákov v smartfónoch. Už v Samsungu A20e za 170 eur máte túto vymoženosť k dispozícii, v drahších modeloch dosahuje kvalít, o ktorých sa nám pred rokmi ani nesnívalo. Každý pekný zážitok som tak mohol zaznamenať spôsobom, ktorý je menej tradičný, no dokáže uložiť desiatky informácií do jedného záberu. Takto na snímke vidím nielen dcérku vo vode, ale aj okolité borovice, aj jachty na mori.

Pri širokouhlých záberoch si dávajte ešte väčší pozor na rovinu. A pri mori to platí dvojnásobne! Akákoľvek vodná hladina má byť na záberoch rovná.

Ak môžete, fotografujte nielen vodorovne, ale mierte pred seba tak, aby bola morská hladina v strede záberu. Až keď sa toto naučíte, skúste experimentovať miernym naklonením k oblohe alebo k zemi.

Aktívny pohyb na dovolenke

Počítanie krokov je príjemná vec aj pri mori. Je veľmi príjemné zistiť, že aj keď som tu nepodal žiaden športový výkon, každý deň som prešiel aspoň 10 000 krokov, a tak ten pohárik červeného nemusím ľutovať.

Podobne ako Samsung Gear S3 a Galaxy Watch som niekoľkokrát namočil pod morskú hladinu, rovnako som sa správal aj k Huawei Watch GT. V mori boli niekoľkokrát, bez problémov odolali aj plávaniu a potápaniu sa do trojmetrovej hĺbky. Po vyjdení zo slanej vody sa odporúča opláchnuť vodeodolnú elektroniku vo vode sladkej (presnejšie neslanej), no ja som tomu nevenoval žiadnu pozornosť. Vždy som sa pod "sladkou" vodou osprchoval, očividne to stačilo.

Celý čas som vo Vrsare obdivoval rýchle dáta. Vďaka 4G sieti som mohol spraviť nevyhnutnú prácu s odoslaním zopár veľkých súborov za necelú hodinu, nie za pol dňa, ako by tomu bolo pred dvomi rokmi. Vtedy som tu na dátové pripojenie veľmi nadával. Bolo to tesne po veľkorysej európskej regulácii. Chorvátske pobrežie tak vyhlasujem za plnohodnotného člena EÚ s rýchlymi dátami, ktoré vám umožnia nielen pracovať, ale aj rýchlo poslať fotky z dovolenky vašim najbližším.


Zhrnutie: Zase o krok ďalej

Najväčšiu radosť mi tento rok robili rýchle dáta a širokouhlý fotoaparát v Galaxy S10e. Záložné zdroje používam už roky a nedám na ne dopustiť. Prenosná chladnička, ak ju teda môžeme započítať medzi moju tohtoročnú technologickú výbavu, splnila svoj účel. Na nej oceňujem reguláciu otáčok a možnosť pripojiť ku 12 V aj 220 V bez akýchkoľvek redukcií. Ak by som si znovu mal kúpiť podobného pomocníka do 100 eur, bez váhania by som opäť vybral Ezetil E26M.

Pokiaľ ide o hodinky, tak na dovolenku vrelo odporúčam Huawei Watch GT. Veľmi dobre spolupracujú s apkou Huawei Zdravie, nemusíte ich celý týždeň pripájať k nabíjačke a vydržia aj plávanie v mori.

Zo smartfónov odporúčam práve Samsung Galaxy S10e. Príjemné rozmery aj v odolnom puzdre potešia nielen pri používaní, ale aj nosení vo vrecku krátkych nohavíc. A ten širokouhlý fotoaparát nemá chybu. Ešte lepšie zábery dosiahnete s najdrahšími Huaweimi, no mne snímanie s pomerom 16:9 nevonia a našťastie si na vlastnú dovolenku môžem zobrať taký mobil, aký mi vyhovuje. Ak vám nevadí fotiť s pomerom 4:3, určite zvážte napríklad Huawei Mate 20 Pro, ktorý poteší zaostrovaním širokouhlého fotoaparátu a ešte lepšími nočnými zábermi. Ja som v noci radšej spal. Ráno ma totiž aj tak zobudili čajky a jedna malá blondínka, ktorá sa už tešila z nového dňa. A to je viac než večerné žúrovanie aj všetká moderná technika sveta.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu