Slúchadlá Apple AirPods dokážu sledovať dychovú frekvenciu

Inštitút Applu pre strojové učenie priniesol zaujímavú informáciu. Tvrdí, že mikrofóny v bezdrôtových slúchadlách AirPods sa dajú využiť aj na sledovanie dychovej frekvencie a odhalenie prípadných respiračných ochorení.

Frekvencia dýchania patrí medzi základné hodnoty pri klinických zdravotných testoch, ktoré poukazujú na celkové zdravie a fyzickú kondíciu. Počet nádychov a výdychov sa mení v dôsledku bežných aktivít, cvičení, ale aj pri rôznych zdravotných problémoch.

Apple sa v posledných rokoch zameriava na sledovanie zdravia. Inštitút pre strojové učenie uskutočnil zaujímavý výskum, do ktorého sa zapojilo  21 dobrovolníkov. Výsledkom je zistenie, že integrované mikrofóny v slúchadlách dokážu rozpoznať nádych a výdych, a tak môžu byť použité na pasívne odhadovanie frekvencie dýchania. Počas testovania mali používatelia nasadené aj Apple Watch, ktoré merali srdcový tep na overenie dát. 

Algoritmus dokáže vyhodnotiť dôležité zmeny, ktoré sa odklonili od normálnej frekvencie dýchania používateľa, ktoré môžu znamenať prípadné kardiorespiračné problémy. Na podobné merania by sa podľa vedcov dali použiť akékoľvek slúchadlá s kvalitnými mikrofónmi. 

Pokiaľ bude Apple vo výskume pokračovať, je pravdepodobné, že sa neskôr stretneme s meraním dychovej frekvencie v aplikácii Zdravie, kam by mohla byť funkcia impelmentovaná. 

Zdroj: machinelearning.apple.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu