Slovenský pirát, ktorý ilegálne nahrával filmy a hudbu na internet, už pozná svoj trest

Východniar Tibor si za smiešne provízie privyrábal tým, že na známy český server nelegálne nahrával filmy a hudbu. Neriešil pri tom otázku autorských práv, a tak si ho našla polícia.

Na prípad slovenského piráta, ktorý porušoval autorské práva upozornil denník Korzár. Mladý Slovák Tibor z obce Vtáčkovce na východe Slovenska si privyrábal tým, že na internet nelegálne nahrával filmy a hudbu. Skutkov sa mal dopustiť v rozmedzí rokov 2013 a 2020 s tým, že diela pod prezývkou ZIP1rO nahrával na známy český server. 

Celkovo ich tam pridal skoro 700 a k tomuto konaniu ho mala motivovať finančná odmena. Denník Korzár spomína, že český server mu postupne vyplácal pomerne smiešne provízie v sumách 15 či 20 eur. Na Tiborovu aktivitu sa však pozrelo niekoľko českých držiteľov práv a Slováka začala vyšetrovať polícia vo veci prečinu porušovania autorského práva. Obvinený bol koncom roka 2020 a vzniknutá škoda bola vyčíslená na 29 480 eur.

Tibor svoju vinu priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Slovenský pirát tak aktuálne musí zaplatiť pokutu takmer 30-tisíc eur. K tomu mu súd vymeral osem mesačný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom po dobu 18 mesiacov. 

Zdroj: zive.aktuality.sk


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu