Slovenský Facebook je plný nenávisti. Najviac z týchto komentárov pribúda počas pracovného času

AI TrollWall sa v spolupráci s iniciatívou BezHejtu pozrela na 428 slovenských Facebookových stránok firiem, médií či politikov a zachytila takmer 80-tisíc nenávistných komentárov.

Iniciatíva BezHejtu vznikla s cieľom podpory kultivovanej diskusie v online priestore. Chce minimalizovať nenávistné prejavy na profiloch firiem, verejných inštitúcií, mimovládnych a neziskových organizácií, médií a influencerov. Aktuálne zverejnila výsledky svojej analýzy, na ktorú použila umelú inteligenciu (AI) TrollWall. Od 1. do 15. apríla 2023 bolo analyzovaných 428 slovenských Facebookových stránok a vyše pol milióna komentárov. 

Z celkového počtu bolo zachytených takmer 80-tisíc nenávistných komentárov. 15,47 % bolo vulgárnych alebo nieslo iné znaky hejtu. Analýza dodáva, že najvyšší podiel nenávistných komentárov majú Facebookové stránky slovenských médií. K nim sa vo veľkej miere pridávajú aj stránky s dezinformačným obsahom, profily politikov a politických strán. 

Najviac z týchto komentárov pribúda počas pracovného času. Iniciatíva BezHejtu preto apeluje na ľudí, aby boli na internete slušní. Zároveň je otvorená novým členom, ktorí by chceli prispieť k slušnejšiemu slovenskému internetu. Medzi známych členov iniciatívy patria napríklad prezidentka SR, Policajný zbor, O2 Slovakia, Eset, 365 Bank či Denník N. 

Zdroj: bezhejtu.sk


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu