Slováci sú v online prostredí málo opatrní. Ako sa nestať obeťou zneužitia platobnej karty?

Je až neuveriteľné, že po rokoch upozorňovania na podvodníkov využívajúcich dôverčivosť a neznalosť používateľov internetu, stúpa počet zneužitých platobných kariet. Naleteli mnohí Slováci.

Podvody nie sú na ústupe, práve naopak. Stúpa ich počet a sú čoraz sofistikovanejšie. Ak si myslíte, že práve vám sa to stať nemôže, pretože patríte medzi digitálne gramotných, práve vtedy môžete byť menej opatrní a ľahšie prehliadnete nejaký znak možného podvodu a prídete o peniaze. 

Odborníci totiž upozorňujú, že badajú určitý pokles obozretného správania sa ľudí a na druhej strane registrujú viac pokusov o zneužívanie platobných údajov ľudí podvodníkmi. 

Mnohé bankové domy permanentne upozorňujú svojich zákazníkov na rôzne podvodné správy, ktorých účelom je vylákať od ľudí ich údaje k platobným kartám a prístupové heslá do internetbankingu. Spoločnosť Home Credit priniesla niekoľko tipov, ako sa chrániť pred podvodnými praktikami a nestať sa obeťou. 

Základom je opatrnosť, preverovanie a chránenie citlivých údajov. Ak vám príde e-mail od adresáta, ktorého nepoznáte, neotvárajte ho bez preverenia a najmä, neklikajte na odkazy v tele správy. Zvyčajne vás chcú presmerovať na podvodnú stránku, ktorá sa tvári ako známa inštitúcia, či už banka alebo pošta. 

Podvodníci vám môžu skúsiť aj zavolať a po telefóne od vás vylákať v mene "banky" vaše prístupové údaje k účtu alebo platobnej karte (PIN, overovacie kódy, CVV...). na internete nájdete množstvo "výhodných ponúk" a "súťaží", ktoré lákajú na atraktívne ceny a výhry. Zapojte rozum a nikdy sa do podobných aktivít nezapájajte. Typické v týchto súťažiach je odoslanie výhry za cenu poštovného. Táto úhrada poštovného však prebieha na podvodnej platobnej bráne, po zadaní údajov z vašej karty môže dôjsť k ich zneužitiu. 

Podvodníci striehnu na vaše peniaze aj na rôznych bazárových portáloch a sociálnych sieťach. Nikdy nesúhlaste s tým, že uhradíte poplatok pre kuriéra, dopravu a pod. prostredníctvom odkazu na platobnú bránu. 

Takisto zbystrite, ak vám príde žiadosť od niekoho z vášho profilu, v ktorej vás žiada o zaslanie nízkej sumy prostredníctvom odkazu na platobnú bránu. Pravdepodobne bol profil vášho známeho napadnutý podvodníkom, ktorý teraz vystupuje v jeho mene.

Na internete nakupujte iba u overených predajcov a nikdy nepoužívajte platobnú katru na nezabezpečených stránkach, teda takých, ktoré nie sú zabezpečené ikonou zámku a protokolom https:// v riadku webovej adresy. Na potvrdenie internetovej platby využívajte mobilnú aplikáciu svojej banky, ak to podporuje. Nie SMS kódy a zadávanie PINu. Ak bude doručený kód na váš mobil, nikdy ho nikomu nehovorte ani neposielajte. 

Využívajte platby cez GPay, Apple Pay a podobné overené digitálne peňaženky. Kartu uloženú v mobile nie je možné žiadnym spôsobom skopírovať a vďaka potvrdzovaniu transakcií je platenie mimoriadne bezpečné. 

Chráňte svoje heslá, údaje o karte a PIN kód. Nemusíme zdôrazňovať, že písať PIN kód k platobnej karte priamo na ňu nie je dobrý nápad. Ak PIN kód zabudnete, zvyčajne si ho viete pozrieť v mobilnej aplikácii banky. 

Upravte si denný limit na výber z účtu a bezhotovostné transakcie. Ak potrebujete jednorazovo zaplatiť vyššiu sumu, zvyčajne nie je problém si v apke sumu navýšiť a po zaplatení zasa znížiť na pôvodnú výšku.

Nezabúdajte na pravidelné aktualizácie zabezpečenia, či už v mobile alebo počítači. Pri využívaní nezabezpečenej verejnej Wi-Fi siete odporúčame zapnúť VPN protokol ktorý maskuje nielen vašu polohu, ale aj zabráni vidieť tretím osobám, čo na mobile či notebooku robíte. 

A hlavne, neklikajte na všetko, čo na internete vidíte, nesťahujte neznáme súbory, používajte antivírusový program a kontrolujte si pohyby na účte. Podvodníci niekedy kradnú len malé sumy lebo dúfajú, že si to obeť nevšimne. Ak zistíte netradičnú transakciu alebo máte podozrenie na zneužitie karty, kontaktujte banku a kartu zablokujte. 

Zdroj: tlačová správa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu