Slováci patria vo využívaní bezkontaktných platieb k najlepším na svete

To, čo pred rokmi znelo ako sci-fi, je dnes každodennou realitou. Zvykli sme si na bezkontaktné platenie smartfónom alebo nositeľným príslušenstvom. Prím však v obchodoch stále hrajú fyzické platobné karty.

Každý tretí Slovák už svoj smartfón použil na zaplatenie za nákup a kto už si na platenie mobilom zvykol, používa ho približne pri každej tretej transakcii. Veľkým trendom sú aj platby smart hodinkami. 

Napriek tomu ale možnosťou číslo jeden pre Slovákov zostávajú fyzické platobné karty. Ale ak si pri odchode z domu zabudnete peňaženku, nevadí. Poslúži vám mobil. Z prieskumu spoločnosti Mastercard vyplýva, že 29 % ľudí na Slovensku si už uložilo svoju platobnú kartu do mobilného telefónu. 

Hotovosť dnes vo vnímaní Slovákov predstavuje hlavne "železnú rezervu". Takmer polovica (48 %) už hotovosť z peňaženky vôbec nevyťahuje aj napriek tomu, že ju má. Odkladáme ju pre prípad, že natrafíme na obchodníka, ktorý ešte bezhotovostné platby neakceptuje. Alebo ju potrebujeme pri výbere z bankomatu, či keď sa nám vybije mobil.

Viacerí využívame pri platení rôzne zariadenia. Raz je to mobil, potom hodinky či fitnes náramok s NFC platbami, niektorí dokonca platia prsteňom. 

Slováci patria vo využívaní bezkontaktných platieb k najlepším na svete. Podľa najnovších dát spoločnosti Mastercard Slováci platia kartou v 57 % prípadov. Mohlo by to byť ešte viac, no stále je dosť obchodníkov, ktorí bezhotovostné platby neprijímajú.

Zdroj: tlačová správa
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu