Slováci a Google služby: výsledky prieskumu prekvapili

Prieskum odhalil, či sú chýbajúce Google služby v mobilných zariadeniach pre Slovákov neprekonateľným problémom a ktoré z nich najčastejšie využívajú.

Mediálna agentúra Wavemaker Slovakia uskutočnila v septembri 2020 na reprezentatívnej vzorke 1000 respondentov prieskum zameraný na Google služby a ich používanie v mobilných zariadeniach. 

Zadávateľom bol Huawei, ktorý kvôli vyše rok trvajúcim reštrikciám zo strany vlády USA nemôže vo svojich nových smartfónoch a tabletoch používať spomínané Google služby, a nahrádza ich vlastným riešením - mobilnými službami Huawei v čele s obchodom AppGallery. 

Z Google služieb Slováci najčastejšie používajú Gmail (39 %), na druhom mieste sa umiestnili Google Mapy (16 %) a možno prekvapivo sa až na treťom mieste nachádza obchod Play (12 %). Videoslužba YouTube (9 %) sa umiestnila na šiestom mieste, populárna je najmä medzi mladšou vekovou skupinou (16-25 rokov). Tá tvorí až 53 % najaktívnejších používateľov, ktorí si YouTube spustia niekoľkokrát za deň.

Výsledky prieskumu naznačujú, že veľká časť zákazníkov zrejme používa najmä už vopred nainštalované aplikácie, prípadne môžu pri prechode zo starého smartfónu na nový využiť prenos obsahu, a tak do obchodu Play zavítajú až vtedy, ak hľadajú konkrétny softvér. 

Huawei ponúka v rámci smartfónov s HMS (Huawei Mobile Services - mobilné služby Huawei, ktorými nahradil Google služby) plnohodnotné alternatívy ku všetkým vyššie spomenutým aplikáciám. Namiesto Gmailu majú používatelia k dispozícii e-mailového klienta Huawei, v októbri pribudla služba Petal Maps ako alternatíva ku Google mapám, a v AppGallery sa dajú stiahnuť navigácie napríklad HERE WeGo či slovenský Sygic.

AppGallery tiež ponúka niekoľko alternatívnych prehliadačov videoobsahu z YouTube, ktoré oproti originálnej aplikácii prinášajú funkcie navyše. Napríklad obľúbený Youtube Vanced umožňuje prehrávanie videa na pozadí a prihlásenie sa do konta Google. Google Mapy aj YouTube je navyše možné bez problémov otvoriť na webovom prehliadači v akomkoľvek smartfóne Huawei.

Ostatné služby od Googlu sú slovenskými používateľmi využívané v omnoho menšej miere. Google Drive využíva iba 5 % opýtaných, Fotky Google 4 %, službu umožňujúcu platenie mobilom Google Pay používa len 3 % respondentov. 

Podľa výsledkov prieskumu využíva Google Pay aspoň raz týždenne 40 % respondentov a len 1 % opýtaných by si smartfón Huawei nekúpilo kvôli absencii Google Pay. 

Prieskum sa dotkol aj nových HMS smartfónov Huawei bez podpory Google služieb. Až 71 % používateľov zariadení od Huawei by si značku vybralo opäť bez dodatočných podmienok. Len pre 15 % predstavuje absencia Google služieb neprekonateľnú prekážku. Na otázku, či by v prípade, že by do nového smartfónu nevedeli stiahnuť svoju obľúbenú aplikáciu, telefón vrátili či reklamovali, odpovedalo kladne iba 6 % respondentov.

Huawei AppGallery za posledný rok prešiel veľký kus cesty, čo sa týka dostupnosti aplikácií od slovenských vývojárov. Počet lokálnych aplikácií sa za päť mesiacov zdvojnásobil

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy25.12.2020 - 21:56 Trvalý odkaz

Co sa pytali vramci relacie "aj mudry schybí"?
Uz sa mi chce z tohto pr huawei grcat.

rtg26.12.2020 - 13:30 Trvalý odkaz

Zrovna Google Maps sú úpne nahraditeľné, resp. úplne nepoužiteľné. Zlaté Seznam Mapy.CZ

Peter26.12.2020 - 14:02 Trvalý odkaz

Mládež, je to reklama.
A odkedy reklamy(navyše Čínske) vravia pravdu?

Celá diskusia 16 príspevkov