Si to ty vo videu? Pozor, podvodné správy sú späť

Opakuje sa to stále dookola, lebo ľudia sú nepoučiteľní a klikajú na hocičo bez rozmýšľania. Ak sa už náhodou stanete obeťou podvodu, ktorý zaplavil Facebook, čo najskôr urobte niekoľko krokov na zabezpečenie vášho účtu.

Podvod, ktorého cieľom je získanie prihlasovacích údajov k vášmu účtu na Facebooku, je jednoduchý. Od svojho priateľa dostanete cez Messenger správu, v ktorej sa vás šokovane pýta, či vo videu, ktoré si môžete pozrieť na priloženom linku, ste vy. Prípadne sa obsah správy týka inej, rovnako šokujúcej veci. Na tému upozornila Polícia Slovenskej republiky. 

Ak na link kliknete, dostanete sa na web, ktorý sa tvári ako Facebook a kde máte zadať svoje prihlasovacie údaje. Nerobte to, inak odovzdáte údaje útočníkovi, ktorý môže získať kontrolu nad vaším účtom a vo vašom mene rozposielať priateľom podobné podvodné správy za účelom získania ďalších účtov.

Ak už náhodou vy alebo niekto z vašich blízkych na link klikol, čo najskôr si zmeňte heslo a nastavte dvojfaktorové overovanie. Teda okrem hesla bude nutné pre prihlásenie sa na novom zariadení zadať bezpečnostný kód alebo prihlásenie schváliť cez overený prehliadač alebo telefón. 

Verím, že naši čitatelia nepatria medzi tých neopatrných, ktorí by na podvodnú správu naleteli, no určite nezaškodí varovať priateľov alebo kolegov v práci. Dvojúrovňové overovanie by malo byť samozrejmosťou všade tam, kde je táto možnosť dostupná. Teda aspoň Facebook, Instagram či Gmail. 

Zdroj: facebook.com/@hoaxPZ

Diskusia k článku:

Začať diskusiu