Samsung v Q1 2023: darilo sa prémiovým smartfónom

Spoločnosť Samsung oznámila finančné výsledky za prvý štvrťrok, ktorý sa skončil 31. marca 2023. Celkové zisky sú medziročne nižšie, no solídne predaje smartfónov série Galaxy S23 potešili.

Spoločnosť Samsung vykázala konsolidované príjmy vo výške 63,75 bilióna KRW (43,05 mld. EUR), čo je oproti predchádzajúcemu štvrťroku 10 % pokles. Dôvodom je podľa firmy zníženie spotrebiteľských výdavkov kvôli neistému makroekonomickému prostrediu. 

Prevádzkový zisk bol vo výške 0,64 bilióna KRW (432 mil. EUR), čo je medziročný pokles o vyše 90 %. Za výrazným znížením zisku bol slabý dopyt v oblasti pamätí a polovodičov (Memory Business). Nižšie zisky zaznamenal aj segment mobilných panelov. 

Potešili výsledky divízie DX, a to najmä vďaka silným predajom prémiového radu Galaxy S23, aj lepšiemu mixu predaja zameranému na prémiové televízory. Cieľom divízie DX pre druhý tohtoročný kvartál je udržať si solídnu ziskovosť rozšírením predaja smartfónov série Galaxy A a nových modelov televízorov, a zároveň zlepšiť nákladovú efektívnosť.

Celkové výsledky ovplyvnil aj silný kórejský won voči americkému doláru, euru a väčšine hlavných rozvíjajúcich sa mien, čo malo za následok negatívny vplyv približne 0,7 bilióna KRW (473 mil. EUR) na prevádzkový zisk celej spoločnosti, najmä v oblasti komponentov.

(1 EUR = 1480,87 KRW; kurz NBS zo dňa 28. 4. 2023)

Zdroj: news.samsung.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu