Samsung The Freestyle - štýlové mini kino

Prenosný projektor od Samsungu ponúkne Full HD obraz, podporu streamovacích služieb, zabudovaný reproduktor a uhlopriečku až do 100''. The Freestyle sa tak kdekoľvek ľahko zmení na malé kino.

Stretne sa projektor, chytrý reproduktor a náladové osvetlenie. Nie, toto nie je začiatok vtipu. Ide totiž o skutočné spojenie v podobe novinky s názvom Samsung The Freestyle. Patrí do portfólia lifestylových produktov a výrobca si zaň bez jedného eura pýta rovnú tisícku. 

Ak vám táto suma dvíha obočie, asi nebudete sami. The Freestyle však nie je záležitosť pre masy. Ocenia ho skôr milovníci technológií, ktorým chce ponúknuť (skoro) úplnú voľnosť v konzumácii audiovizuálneho obsahu. S hmotnosťou len 830 gramov je totiž ultra prenosný. 

K tomu pridáva automatické nastavenie obrazu a Full HD rozlíšenie. Ale aj slušnú kvalitu projekcie, podporu obľúbených streamovacích služieb a až neuveriteľne veľkú uhlopriečku. 

To z neho robí vaše súkromné kino, ktoré môžete mať so sebou aj na cestách, pretože sa zmestí takmer všade. Uznávam, že kanonáda vlastností The Freestylu znie naozaj skvele. A to som ešte zďaleka nespomenul všetky. 

Aj napriek tomu však novinka nemusí splniť sny každého filmového fanúšika. Prečo by ste ho mali mať doma a prečo možno nie je práve pre vás, si detailne rozoberieme v riadkoch nižšie. 

Základné parametre:

Rozmery: 104,2 x 172,8 x 95,2 mm, hmotnosť: 830 g, rozlíšenie: 1920 x 1080 px., jas: max. 550 LED lumenov,  typ svetelného zdroja: LED, životnosť: 20-tisíc hodín, projekčný pomer: 1.2, veľkosť obrazovky: 30 – 100”, vzdialenosť projekcie pre 100”: 2 654 mm, typ zobrazenia: DLP, hlučnosť: 30 dB, procesor: Crystal Engine, kontrast: 100 000:1, HDR10, zvukový výkon: 5W s Dolby Digital Plus, 360-stupňový zvuk, operačný systém: Tizen, hlasový asistent Bixby, ďalšie funkcie: SmartThings, AirPlay2, DLNA (zrkadlenie obrazu z mobilu do projektora), zrkadlenie zvuku, konektivita: Wi-Fi 5, Bluetooth 5.2, Micro HDMI

Obsah balenia:

Projektor The Freestyle, kábel USB-C, nabíjací adaptér, diaľkový ovládač, dokumentácia. 

Dizajn

Samsung dodáva svoju lifestylovú novinku v ekologickom balení. Nájdete v ňom len to podstatné a malým plusom je, že výrobca pridáva nabíjačku. Okrem potrebnej dokumentácie dostanete aj diaľkový ovládač.

Má dizajn podobný tým, ktoré výrobca pridáva aj k novým televízorom. Jeho dominantným prvkom je kruhové ovládanie. Dopĺňajú ho tlačidlá ako napájanie, hlasitosť či okamžité spustenie streamovacích služieb. 

Samostatné tlačidlo tu má Netflix, Disney+ a Prime Video od Amazonu. Ovládač je veľmi ľahký a intuitívny. Netreba doň kupovať baterky, pretože sa nabíja pomocou USB-C. Samotný projektor má minimalistický dizajn oválneho tvaru, ktorý chráni puzdro s pogumovaným povrchom. 

Štandardne je The Freestyle biely, ale vybrať si môžete aj z ponuky ďalších farebných puzdier. Nebude to však zadarmo a Samsung si za každé z nich účtuje navyše 39 eur, čo je podľa mňa zbytočne veľa. V čase písania recenzie mal na e-shope k dispozícii ešte ružové, zelené a béžové verzie. 

Súčasťou konštrukcie je aj kovový podstavec. Patrí medzi pevné súčasti a aj keď si kúpite puzdro inej farby zostáva biely. Na ňom projektor stojí a dá sa otáčať až do 180 stupňov. Bez problémov ho tak nasmerujete do rôznych polôh.

Premietať môžete pokojne aj na strop. Minimalizmus decentne narúša jemné dierkované lemovanie, ktoré slúži na odvetrávanie. Spodnej strane dominuje decentný integrovaný reproduktor s výkonom 5W. 

Tvár projektoru tvorí horná strana, ktorá sa vám naplno odhalí po odňatí matného krytu. Ten chráni optiku, ale poslúži aj na rozptyl svetla v ambientom režime, kedy The Freestyle funguje ako zaujímavá lampa.

Pod krytom sa nachádza lesklý povrch obsahujúci šošovku aj dotykové ovládanie. Lesklé plasty sú síce na pohľad pekné, ale dosť nepraktické. Doslova totiž priťahujú odtlačky prstov a je na nich vidieť každú prachovú časticu, aj keď som projektor viackrát utieral. 

Celkový dizajn však napriek tomu považujem za veľmi vydarený a moderný. Určite zaujme nejedno oko, skvele zapadne do akýchkoľvek interiérov a nestratí sa ani vonku. Tam si ho môžete vziať vďaka ochrannému outdoorovému obalu. 

Predsalen ide o projektor za takmer tisíc eur, ktorý na cestách zrejme nechcete len tak hodiť do batožiny a riskovať poškodenie. Obal má valcovitý tvar a minimalistický dizajn. Je dostatočne tvrdý a na vrchnáku má k dispozícii putko, na ktorom je kovová karabína. 

Môžete si ho tak zavesiť napríklad na ruksak. The Freestyle vám však dokáže chrániť nielen na cestách, ale aj doma. Má totiž certifikáciu IP55, s ktorou sa nemusíte báť škrabancov, prachu či vlhkosti.  

Vojde doň iba samotný projektor a zvyšok výbavy v podobe kábla, adaptéru či ovládača si budete musieť nosiť zvlášť. Outdoorový obal nie je súčasťou balenia a vyjde vás na 59 eur. Táto investícia je tak trochu nutné zlo, pretože obal skrátka budete potrebovať.

Používateľské prostredie

Samsung The Freestyle je navrhnutý na okamžité používanie. Tomu zodpovedá aj fakt, že si vďaka prítomnému operačnému systému Tizen vystačí aj sám so sebou. Nemusíte k nemu pripojiť žiadne ďalšie zariadenie. 

Stačí mu Wi-Fi a všetko podstatné nájdete už priamo v projektore. Používateľské prostredie je v slovenčine a bude dobre známe majiteľom televízorov s rovnakým operačným systémom. 

Máte tu štandardnú domácu obrazovku, na ktorej môžete vyhľadávať obsah online alebo v projektore. Najviac vás zrejme budú zaujímať médiá, kde nájdete predinštalované aplikácie a náhľady odporúčaného obsahu. 

Ponuka je prirodzene orientovaná na streamovacie služby. V základe je tu Netflix, Amazon Prime Video či Apple TV. Nezabudlo sa ani na obľúbené Spotify, YouTube a internetový prehliadač. 

Ponuku aplikácií si môžete postupne rozšíriť vďaka Samsung obchodu. K dispozícii sú ďalšie video aplikácie, online televízie, streamovacie služby (Voyo, HBO Max…) a podobne. Nechýba sekcia zameraná na šport, spravodajstvo, vzdelávanie a životný štýl.

Čerešničkou na torte sú rôzne aplikácie na zabíjanie času či jednoduché hry, ktoré tiež poznáte zo Samsung televízorov. Na ich inštaláciu má projektor vyhradené skromné úložisko s veľkosťou 2,25 GB. 

Uznávam, že papierovo je to menej ako málo. Na druhej strane mi to vôbec nevadilo, pretože väčšina aplikácií má v priemere 10 - 15 MB. Ak si teda neplatíte 20 streamovacích služieb a nezabávate sa na všetkých primitívne jednoduchých hrách, bude vám úložisko bohato stačiť. 

No a keby aj nie, stále si môžete obsah zdieľať z externých zdrojov. Ale k tomu sa ešte dostaneme. Predtým nesmieme zabudnúť na ponuku ambientného režimu, ktorý rovnako ako médiá nájdete na domácej obrazovke. 

Samsung The Freestyle je totiž lifestylové zariadenie, ktoré okrem prehrávania audiovizuálneho obsahu myslí aj na rôzne priestorové špeciality. Všetky spája ambientný režim, kde nájdete napríklad neónové nápisy alebo animácie.

Slúžia na ozvláštnenie interiéru a exteriéru pri akejkoľvek príležitosti. Je tu napríklad možnosť premietať nápis Happy Birthday či neónovú panorámu mesta, čo vo výsledku hlavne na veľkej uhlopriečke vyzerá naozaj efektne. 

Premietať si môžete aj fotky či náladové prizma obrázky. Nechýbajú ani prírodné scenérie ako výhľad na hory, zasnežený les alebo západ slnka. Pre najväčších fanúšikov náladového prostredia je tu aj dobre známy krb, animovaná nočná obloha plná hviezd alebo vianočné svetielka. 

Celkovo je to super nápad, ako ozvláštniť priestor, napríklad počas narodeninovej oslavy, letnej grilovačky na terase alebo kedykoľvek vám napadne. Následne sa nemusíte o nič starať, pretože ambientná obrazovka má k dispozícii aj časovač vypnutia. 

Ponuku domácej obrazovky uzatvárajú nastavenia. Nájdete v nich napríklad prístup k pripojeným zariadeniam, Wi-Fi, režimy či rôzne manuálne nastavenia obrazu. The Freestyle robí všetko automaticky, ale ak by ste si predsa len chceli niečo prispôsobiť, nemá s tým žiadny problém. 

Manuálne si tak viete nastaviť napríklad geometriu, veľkosť obrazu, časovač vypnutia, farby a podobne. Nechýbajú ani rôzne možnosti známe z televízorov, takže o detailné nastavenia tu nie je núdza. 

Adaptívny ako chameleón

The Freestyle vás však nemieni ničím zaťažovať. Je navrhnutý tak, že ho stačí zapnúť a namieriť na povrch ľubovoľnej veľkosti. Razom sa premení na kino s maximálnou uhlopriečkou až do 100” (254 cm). 

Výsledný obraz tak môže byť naozaj obrovský a skutočne pripomínať plnohodnotný kino zážitok. The Freestyle sa navyše automaticky prispôsobuje veľkosti povrchu plochy. Čím je bližšie, tým je obraz menší a keď ho posuniete ďalej, obraz sa postupne zväčšuje. 

Na vás teda zostáva iba umiestnenie do vhodnej vzdialenosti a o všetko ostatné sa už mini projektor postará sám. Automaticky skoriguje obraz, zaostrí a snaží sa dokonale prispôsobiť ploche, na ktorej si chcete vychutnať obsah. 

Toľko teória a teraz prax. Ostrenie obrazu a prispôsobenie veľkosti ploche, na ktorej premietate. Funguje výborne a netrvá dlhšie než 2 sekundy. Trochu horšie je však na tom funkcia Auto Keystone, ktorá sa má postarať o automatickú korekciu skosenej projekcie.

Vo výsledku by sa tak obraz mal sám vyrovnať do pravidelného obdĺžnika a prispôsobiť uhol geometrie tak, aby bolo premietanie pekne v rovine. Toto však v praxi nefunguje až tak dobre, ako znie na papieri. 

V niekoľkých prípadoch sa mi stalo, že obraz bol mierne krivý, aj keď bol projektor umiestnený v rovine. Auto Keystone si so zarovnaním však nedokázal poradiť automaticky a do nastavení som musel vstúpiť ja. 

Našťastie sa to dá aj manuálne a nezaberie vám to dlhšie než pár sekúnd. Projektor si po následnej automatickej alebo manuálnej korekcii rozumie so šikmými plochami, stropmi či farebnými stenami. Projekcia je však dosť závislá od svetelných podmienok. 

Využíva LED svetelný zdroj so životnosťou 20-tisíc hodín. Jeho výhodou je nízka spotreba či kompaktné rozmery, ale daňou je slabšia svietivosť. Pri LED projektoroch sa spravidla pohybuje v desiatkach lumenov. 

Maximálny jas mini projektoru Samsung The Freestyle je na úrovni maximálne 550 LED lumenov. To je hodnota, pri ktorej obraz dokonale vynikne v tme alebo v zatemnenej miestnosti. Na premietanie počas dňa v izbe, do ktorej prúdi viac svetla však zabudnite. 

Na to sú projektory so svietivosťou v tisícoch lumenov a The Freestyle medzi ne nepatrí. Budete si tak musieť počkať na tmu, pri ktorej sa vaše možnosti nemusia obmedzovať na žiadne miesto. Vďačí za ne hlavne svojej ultra prenositeľnosti, pretože je naozaj veľmi ľahký a kompaktný. 

Ak teda máte chuť, pokojne si ho môžete namieriť aj na vonkajšiu stenu domu či chaty. A keď zapadne slnko, užijete si naozaj obrovskú uhlopriečku. V prípade, že chcete zostať radšej doma, bez problémov môžete premietať aj na šírku dverí izby (minimum je 30”), stenu v obývačke či skriňu. 

Počas dňa však budete musieť miestnosť zatemniť minimálne žalúziami. Celková kvalita obrazu je potom na slušnej úrovni a Samsung The Freestyle zvláda Full HD rozlíšenie. Projekcia má pekné živé farby, k čomu pomáha aj HDR10 a obraz je automaticky dokonale ostrý. 

V kvalite premietania tu teda nemám čo vytknúť. Možno niekomu môže vadiť iba podpora Full HD rozlíšenia, ale z môjho pohľadu je 1080p stále plne postačujúce. Ak ste však zatvrdlivým konzumentom 4K obsahu alebo si chcete vychutnať napríklad hry novej generácie v najvyššom podporovanom rozlíšení, The Freestyle na to stačiť nebude. 

A vlastne, ani sa o to nesnaží. Zmysel existencie novinky od Samsungu tkvie práve tom, že je kompaktný, ultra prenosný a má nízku spotrebu. Môžete si ho teda zobrať kamkoľvek len chcete. Myslite však na to, že vo vonkajších podmienkach budete potrebovať power banku. 

Samsung tú svoju zatiaľ pripravuje, ale bez problémov môžete využiť riešenia tretích strán. Ja som The Freestyle testoval s powerbankou Anker Anker PowerCore III Elite 26K (87 W). Stojí vyše sto eur, ale ponúka dostatok šťavy aj pre väčšie zariadenia. 

Projektor mi s ňou vydržal zhruba do 2 hodín. Takže ak sa práve nechystáte pozerať nového Batmana (aj keď naozaj stojí za to), jeden film zvládnete bez problémov. Je to aj vďaka veľmi dobrej spotrebe projektora na úrovni 50 W.  

Konektivita

Samsung The Freestyle nemá integrovanú batériu, čo vzhľadom na jeho rozmery a hmotnosť chápem. K svojmu fungovaniu tak bude potrebovať zdroj energie. V interiéroch je to elektrická zásuvka, v exteriéroch power banka, ktorú si môžete pripojiť prostredníctvom USB-C kábla. 

Celkové možnosti fyzickej konektivity sú však dosť obmedzené. Okrem USB-C portu na napájanie tu máte už iba mini HDMI, ktorým chcel Samsung opäť ušetriť miesto. Kábel tohto typu ani žiadna redukcia navyše nie sú súčasťou balenia. Konzolu, externý disk či iné periférie si k nemu bohužiaľ fyzicky len tak ľahko nepripojíte. 

Je to škoda a potešil by ma minimálne ešte jeden port navyše. Keď už tu nie je ani slot na pamäťové karty, tak aspoň na pripojenie externého disku. Ja mám na tom svojom dosť obsahu, ale k The Freestylu by som si ho bez redukcie pripojiť nevedel. 

Prítomný USB-C port vždy zaberie napájanie a ak by som si chcel fyzicky pripojiť čokoľvek navyše, musel by som zháňať redukciu na Mini HDMI. Samsung The Freestyle sa totiž spolieha hlavne na bezdrôtovú konektivitu. 

V tomto smere vám už však nekladie žiadne obmedzenia. Cez Bluetooth 5.2 alebo Wi-Fi si už viete pripojiť prakticky čokoľvek, čo tento typ pripojenia podporuje. Či už ide o bezdrôtové slúchadlá, laptop alebo reproduktor. Ak by vám teda nestačil ten, ktorý má The Freestyle zabudovaný. 

Ponúkne výkon 5 W a 360-stupňový zvuk. Nečakajte však od neho žiadne prémiové hi-end audio. Na niečo také mal Samsung dosť málo miesta, vzhľadom na veľmi kompaktné rozmery projektora. 

Zabudovaný reproduktor tak ponúka decentný výkon, ktorý vám bez problémov bude stačiť pri domácom využití. Ak si ho vezmete vonku, s najväčšou pravdepodobnosťou si zvuk budete nastavovať na 100 %. Vtedy je ho počuť slušne a aj v tomto prípade stačiť, ale musíte byť niekde nablízku.  

Ak by ste chceli niečo kvalitnejšie, prípadne výkonnejšie, bez problémov môžete využiť externý Bluetooth reproduktor. Viem si to celé predstaviť napríklad v kombinácii so Sonosom Roam (recenzia), ktorý ponúka naozaj výborný zvuk v kompaktnom tele a nebude vám prekážať ani na cestách. 

Samsung The Freestyle síce nemá TV tuner, ale cez Wi-Fi zvládne prehrávať obsah z vášho televízora vo vedľajšej miestnosti. Nezáleží na tom, či je zapnutý alebo nie. Akurát je nutné mať kompatibilný Samsung TV pripojený k domácej sieti, kde výrobca udáva minimálne sériu Q70 z roku 2017.

K tomu sa pridáva priame zrkadlenie obrazu z vášho smartfónu. Tu je podporovaný Android, ale aj iOS vďaka AirPlay 2. Zdieľanie obsahu z mobilu je tak úplne bezproblémové. Veľmi rýchlo si viete premietnuť fotky či videá z vašich zážitkov, prípadne akýkoľvek iný obsah v mobile.

Orientačná cena: 899 eur

Výhody:

  • štýlový dizajn a kompaktné rozmery 

  • slušná kvalita Full HD projekcie

  • obrovská uhlopriečka až do 100” (takmer kino zážitok)

  • automatické zaostrovanie a nastavenie obrazu 

  • široké možnosti bezdrôtovej konektivity

  • efektný ambientný režim

  • jednoduché zdieľanie obrazu z mobilu či TV

  • nízka spotreba, vďaka ktorej sa dá využiť aj s power bankou 

Nevýhody:

  • automatické zarovnanie obrazu si niekedy vyžaduje manuálny zásah

  • málo možností analógovej konektivity

  • projekcia závislá od podmienok okolia

  • chudobné balenie

  • niekomu môže chýbať vyššie rozlíšenie 

  • pre niekoho vysoká cena 

Záver

Samsung The Freestyle je prvá lastovička na poli dizajnových projektorov. Vyzerá štýlovo a vďaka kompaktným rozmerom ho bude radosť brať na cesty. Ak máte doma zaujímavé miesto alebo dostatok príležitosti využiť ho na cestách, budete určite spokojní. 

Novinka ponúka slušnú kvalitu Full HD projekcie a automatické nastavenia obrazu s uhlopriečkou až do 100”. K tomu pridáva široké možnosti bezdrôtovej konektivity a jednoduché zdieľanie obrazu z mobilu, TV či laptopu. 

Vďaka nízkej spotrebe The Freestyle dokáže poháňať aj power banka, čím otvára dvere ku kino zážitkom pod holým nebom. Zabudnúť netreba ani na ambientný režim pre rôzne špeciality do miestností na každú príležitosť. Toto všetko sa mi na ňom veľmi páčilo. 

Za najväčšie mínusy však považujem chýbajúci USB port navyše či fakt, že automatické zarovnanie obrazu nie vždy zvláda situáciu. Vzhľadom na cenu, ktorá nie je pre každého, vám môže chýbať aj vyššie rozlíšenie. Okrem toho by potešilo tiež bohatšie balenie, kde Samsung mohol pridať jednu či dve redukcie a ak už nie puzdro, tak aspoň vrecúško na prenášanie.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu