Samsung ISOCELL HP1 - 200 Mpix snímač pre smartfóny

Obrazový snímač určený pre mobilné zariadenia je založený na 0,64 µm pixeloch a prináša novú technológiu spájania pixelov ChameleonCell.

Po 108 Mpix rozlíšení, ktoré je doterajšie maximum použité v mobilnom telefóne, sa zrejme už čoskoro stretneme s novým maximom - 200 Mpix senzorom ISOCELL HP1, ktorý podľa Samsungu posúva obrazové snímače na ďalšiu úroveň. Snímač založený na pixeloch s veľkosťou 0,64 μm ponúkne na fotografii vysoké množstvo detailov, ktoré pomôžu obrazu ostať ostrým aj pri orezaní alebo zmene jej veľkosti. 

Na lepšie výsledky pri fotografovaní v zhoršených svetelných podmienkach využíva ISOCELL HP1 úplne novú technológiu spájania pixelov ChameleonCell. V závislosti od prostredia využíva rozloženie 2 x 2 alebo 4 x 4 pixely. V prostredí s nízkym osvetlením sa HP1 transformuje zlúčením zo 16 susedných pixelov na 12,5 Mpix obrazový snímač s veľkými 2,56 μm pixelmi. 

Pri zlúčení štyroch susediacich pixelov (1,28 μm) bude výstup v 50 Mpix rozlíšení. Ak bude dostatok denného svetla a pixely nebude potrebné spájať, výsledná fotografia bude mať 200 Mpix rozlíšenie. ISOCELL HP1 podporuje nahrávanie 8K videa rýchlosťou 30 snímok za sekundu. Aj tu sa bude uplatňovať spájanie štyroch susedných pixelov, aby sa za zhoršeného osvetlenia znížilo rozlíšenie na 50 Mpix. 

Samsung neprezradil, v ktorom smartfóne bude nový obrazový snímač použitý. Dávnejšie špekulácie hovorili o Samsungu Galaxy S22 Ultra. Je ale možné, že vďaka partnerstvu so značkou Xiaomi bude prvým smartfónom s 200 Mpix fotoaparátom práve niektorý prémiový model čínskeho výrobcu. 

Zdroj: news.samsung.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu