Samsung Galaxy Z Fold4 – výkonný a produktívny

Recenzia štvrtej generácie skladacieho smartfónu s veľkým 7,6'' ohybným displejom, vylepšenou vodeodolnou konštrukciou, výbornými fotoaparátmi, ale stále bez integrovaného pera S Pen.

Na Slovensku nemajú ohybné smartfóny od Samsungu veľkú konkurenciu. Oficiálne sa tu predáva len dvojica Huawei Mate Xs 2, ktorý konkuruje Galaxy Z Fold4 a Huawei P50 Pocket, ktorý má rovnako véčkovú konštrukciu ako šikovný Galaxy Z Flip4. Riešenia od Oppo, Vivo či Xiaomi na náš trh nezavítali. 

Výhodou Samsungu je konštrukcia odolná voči vode, žiadny iný výrobca neponúka pri "skladačkách" certifikáciu IPX8. Ako poistka pri náhodnom ošplechnutí vodou je to fajn. Druhou výhodou oproti Huawei je nižšia (aj keď stále vysoká) cena. Mate Xs 2 (8 GB + 512 GB) sa predáva za takmer dva tisíce eur, Z Fold4 (12 GB + 256 GB) kúpite v cene 1799 eur. Ak by ste ale trvali na 512 GB kapacite, cenový rozdiel by bol už iba 90 eur. 

Na prvý pohľad medzi minuloročnou a tohtoročnou generáciou Foldu žiadne výrazné zmeny nenastali. Keď som ale prvýkrát chytila štvorku do rúk a začala používať, rozdiel som pocítila. Rozmery sú menšie o milimetre, ale pridali na komforte. Hlavne vonkajšia 6,2-palcová obrazovka s rozlíšením 904 x 2316 pixelov a menším rámom okolo, sa dá lepšie ovládať a písanie na softvérovej klávesnici už nie je také utrpenie. 

Vnútorný 7,6-palcový Dynamic AMOLED 2X displej s rozlíšením 1812 x 2176 bodov si polepšil v minimálnej frekvencii zobrazenia, ktorá začína na 1 Hz, maximom je stále 120 Hz. Štvorka ponúkala rozpätie 10 Hz - 120 Hz. Mierne narástla aj maximálna svietivosť na rovných 1000 nitov. 

Displeje sú na top modeloch Samsungu vždy špičkové a inak tomu nie je ani pri Folde4. Aj na priamom slnku vidíte, čo sa na obrazovke deje a bez väčších problémov si prečítate, čo potrebujete. 

Na otvorenie konštrukcie potrebujete dve ruky, jednou to ide ťažko. Nie je to nemožné, ale museli by ste vsunúť do medzery prst a vtedy hrozí, že si poškriabete fóliu na obrazovke. Vylepšený kĺb je pevný, no počas dlhšieho používania sa môže jemne uvoľniť tak, ako na mojom Galaxy Z Flip3, ktorý sa citeľne ľahšie otvára, než keď bol nový. 

Výhodou otváracej konštrukcie je možnosť otvoriť telefón v rôznych uhloch, čo sa hodí pri pozeraní videí, čítaní správ a videohovoroch. Pri fotografovaní v rôznych režimoch, kedy je nutná stabilita, už nepotrebujete statív. 

Na zadnej strane opäť nájdeme trojicu fotoaparátov, ktoré výraznejšie vystupujú nad povrch. Pri položení na pevnú podložku sa tak telefón kýva. Na testovanie dorazil spolu s telefónom ochranný kryt, ktorý fotoaparáty jemne dorovnal. Okolo vystupujúcich objektívov sa zachytáva jemný prach, a tak sa pripravte na častejšie čistenie. 

Sklenenú konštrukciu chráni na vonkajšej strane odolné sklo Gorilla Glass Victus+ a spevňuje je ju hliníkový rám. Ovládanie jednou rukou v zatvorenom stave nie je jednoduché a na veľa vecí potrebujete aj druhú ruku. Do protiľahlého rohu prstom nedočiahnete. S tým sú však zrejme používatelia smartfónov s väčšou obrazovkou zmierení. 

V hornej stene sú mikrofóny a reproduktor, druhý nájdeme v spodnej stene spolu s USB-C konektorom. Reprodukcia zvuku je veľmi dobrá a dostatočne hlasná. V pravej bočnej strane sú umiestnené tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač s integrovanou čítačkou odtlačkov. Je rýchla a spoľahlivá. No ak budete používať ochranný obal, odporúčam oskenovať prst znova, aby boli zachytené okraje prsta cez otvor na čítačku presnejšie. 

V zatvorenom stave nájdeme na pravej strane aj slot na dve SIM karty, využiť môžete i eSIM. Slot na pamäťovú kartu už tradične chýba, preto si pri kúpe dobre premyslite, aká kapacita vám bude vyhovovať, aby ste základnú 256 GB neskôr neľutovali. Najmä ak budete natáčať veľa videí vo vysokom rozlíšení. Na výber máte ešte 512 GB a 1 TB úložisko. 

Všetky sú kombinované s 12 GB operačnou pamäťou RAM. Samsung v Galaxy Fold4 stavil na čipset Snapdragon 8+ Gen 1. Vyššia teplota pri náročných úlohách, dlhom používaní navigácie alebo fotoaparátu sa síce objaví, ale nie je to nič tragické. 

Operačnú pamäť môžete virtuálne navýšiť, aby bolo spúšťanie aplikácií a pohyb v systéme najmä pri multitaskingu ešte rýchlejší. No pri bežnom používaní to podľa mňa vôbec nie je nutné. 

Na väčšinu úkonov zrejme nebudete potrebovať telefón otvárať. Ja som využívala prednú a vonkajšiu obrazovku v pomere približne 85 % vs. 15 %. Ani písanie na softvérovej klávesnici vonkajšieho displeja nebolo tak nepohodlné ako pri Folde3. 

Výhodou ohybných displejov je ich veľkosť po rozložení, čím získate veľkú obrazovku vhodnú na multitasking, prezeranie multimediálneho obsahu, máp aj prácu s dokumentami. Farebné podanie aj pozorovacie uhly sú výborné, čitateľnosť na priamom slnku bezproblémová. Tak, ako sme u Samsungu zvyknutí. Miesto ohybu je viditeľné aj cítiť pod prstom, no nie je rušivé a pri dlhšom používaní som ho ani nevnímala. 

Vnútorný flexibilný displej podporuje dotykové pero S Pen, ktoré dodáva práci s telefónom ďalší rozmer. Nemôžete však použiť akékoľvek, napríklad z Note 22 Ultra, ale len špeciálne, určené pre obrazovku Foldu. Predáva sa samostatne alebo ako súčasť ochranného krytu, ktorý obsahuje aj miesto na uloženie pera. Do konštrukcie telefónu ho stále nevložíte. Škoda. 

Veľký ohybný displej ukrýva v pravej hornej časti fotoaparát uložený za displejom a v určitých uhloch ho takmer vôbec nevidíte. Obrazovka tak nie je rušená žiadnym otvorom ani výrezom. Samsung priniesol fotoaparát pod displejom aj pri predchodcovi, tentoraz je o niečo menej viditeľný. 

Ponúka 4 Mpix rozlíšenie a využitie nájde hlavne pri videohovoroch. Na selfie odporúčam použiť kameru na prednom displeji alebo rovno zadný fotoaparát. Vďaka funkcii ukážky snímania na vonkajšej obrazovke poslúži predný displej ako hľadáčik. Výsledné autoportréty sú oveľa kvalitnejšie než snímky z kamery za displejom. 

Nad operačným systémom Android 12 beží používateľské prostredie One UI 4.1.1 prispôsobené skladacím displejom a multitaskingu. Samsung sľubuje dlhú softvérovú podporu, čo určite poteší. Bezpečnostné záplaty bude dodávať až päť rokov, hlavné aktualizácie systému štyri roky. Teda Fold4 by mal dostať aj Android 16. 

Veľkou novinkou v nadstavbe je spodná lišta, tzv. Panel úloh, v ktorom sú najčastejšie a naposledy používané aplikácie. Poslúži pre ich rýchle spustenie a jednoduché zobrazenie viacerých aplikácií na veľkom displeji. 

Jednoduchým potiahnutím ikony smerom hore spustíte aplikáciu v režime dvoch okien. Naraz môžete mať pre vyššiu produktivitu spustené tri apky. Do panela úloh si môžete s App Pair pripnúť aj vlastnú, často používanú trojkombináciu aplikácií. 

V nastaveniach obrazovky si viete vybrať, ktoré aplikácie sa budú zobrazovať v akom pomere, či 16:9, 4:3 alebo na celú obrazovku. 

Minuloročný Fold3 kvalitou fotografií až tak neohúril, pri tohtoročnom modeli to je už oveľa lepšie. Hlavný fotoaparát dostal nový a väčší 50 Mpix snímač, samozrejmosťou je PDAF zaostrovanie a optická stabilizácia obrazu. Tá nechýba ani 10 Mpix teleobjektívu s 3-násobným optickým priblížením. Za širokouhlým objektívom so 123° uhlom záberu nájdeme známy 12 Mpix senzor. Automatické zaostrovanie mu bohužiaľ chýba. 

Výsledné fotografie sú výborné, či už snímate za denného alebo zhoršeného svetla. Veľmi pekné zábery dostanete aj zo širokouhlého fotoaparátu a portréty s bokeh efektom patria podľa mňa medzi veľmi vydarené. 

Fotoaparát vás nezradí ani v noci, nechýba tu špeciálny nočný režim, no veľké rozdiely pri fotografovaní na automatiku a s využitím nočného režimu som nevidela. Za pekné výsledky vďačí Fold4 aj výkonnému čipsetu a zvládnutému postprocessingu. Na výber máte množstvo rôznych filtrov a ďalších režimov. 

Jediný problém som mala pri makro záberoch. Na fotenie z blízka rovno zabudnite, riešením môže byť snímanie s vysokým rozlíšením a následné priblíženie hotového záberu. No nie je to ono. Pri fotografovaní môžete využiť výhody skladacej konštrukcie a adekvátne tomu je prispôsobené aj rozhranie aplikácie. 

Maximom pri nahrávaní videí je 8K s 24 fps, no pravdepodobne častejšie budete využívať 4K, kde máte na výber medzi 30 fps a 60 fps. Kvalita vrátane stabilizácie je výborná. Optickú stabilizáciu dopĺňa elektronická. Počas nahrávania videa môžete scénu priblížiť i oddialiť. 

Výdrž 4400 mAh batérie postačí na bežný pracovný deň, pričom večer vám ostane ešte nejaká rezerva. Kapacita sa medzigeneračne nezmenila, ani rýchlosť nabíjania, ale výdrž je o niečo lepšia než pri Folde3. Dôležité je, ako často využívate veľký vnútorný displej, ktorý, logicky, spotrebuje viac energie než vonkajší. V prípade núdze môžete využiť šetriaci režim. Nabitie z 15 % do 100 % trvá necelú hodinu. Nechýba bezdrôtové nabíjanie. 

Výhody:

+ kvalitné displeje

+ vylepšená konštrukcia

+ vodeodolnosť s IP X8

+ výborné fotoaparáty 

+ kvalitný stereo zvuk

+ výkonný hardvér bez veľkého prehrievania

+ až 1 TB úložisko

+ podpora S Pen

+ One UI s funkciami prispôsobenými skladacím displejom

+ dlhá softvérová podpora

Nevýhody:

- cena

- S Pen stále nie je súčasťou konštrukcie

- makro zábery

- vysoká hmotnosť

- zatvorená konštrukcia je hrubá

Orientačná cena: od 1799 eur (256 GB)

Záver

Samsung Galaxy Z Fold4 je drahé, veľké, ťažké, ale výborné zariadenie. Nie je pre každého, ale ak viete, prečo si ho chcete kúpiť a využijete všetky jeho výhody, budete spokojní. Jediné, čo mi tam chýbalo, bolo integrované pero S Pen. Až výrobca príde so zabudovaným dotykovým perom, dostane skladací displej ešte väčší zmysel. 

Fold je zariadenie typu dva v jednom. Môžete ho používať v zatvorenom stave ako bežný smartfón, alebo po otvorení so všetkými jeho výhodami ako malý tablet. Konečne tu máme aj výborné fotoaparáty a ani žiadne veľké prehrievanie pri záťaži sa nekoná. 

Čerešničkou na torte je dlhoročná softvérová podpora. Dodávanie päť rokov bezpečnostných aktualizácií pri konkurenčných androidoch nenájdete. Ak hľadáte odpoveď na otázku, či prejsť z Galaxy Z Fold3 na Fold4, tak podľa mňa ešte rok počkajte. Medziročné vylepšenie je cítiť, no len vy a vaša peňaženka by vedeli odpovedať, či to za to stojí. Rovnako ako pri véčku Z Flip4 (recenzia) ani pri Folde4 by som ako majiteľ minuloročného modelu nemenila. Snáď až o rok. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu