Samsung Galaxy Z Fold3 5G - vodeodolný pracant

Recenzia výkonného androidu s dvoma 120 Hz AMOLED displejmi, kvalitnými fotoaparátmi, podporou dotykového pera, certifikáciou IPX8 a jednodňovou výdržou batérie.

Tohtoročné skladacie smartfóny od Samsungu sú vyspelejšie než predchádzajúce generácie. Obidva dostali vylepšenú konštrukciu, no najmä disponujú certifikáciou odolnosti proti vode IPX8. Zvládnu byť ponorené v sladkej vode do hĺbky 1,5 m po dobu 1,5 hodiny. 

Na šantenie v bazéne s nimi ale radšej zabudnite. Odolnosť voči prachu vzhľadom ku skladacej konštrukcii chýba. Recenziu véčka si môžete prečítať v článku s názvom Samsung Galaxy Z Flip3 5G - vydarená štýlovka

Oproti svojmu predchodcovi Galaxy Z Fold2 (recenzia) sa Z Fold3 líši aj novou technológiou skladacieho displeja, ktorý teraz podporuje prácu s dotykovým perom S Pen. Nedá sa však použiť hociktorý S Pen z iného Galaxy zariadenia, ale len špeciálne pero predávané samostatne. Na výber budú dva druhy. 

Lacnejší je použiteľný iba so Samsungom Galaxy Z Fold3 5G (základné info), drahší S Pen s Bluetooth konektivitou disponuje prepínačom, ktorým prepínate pri používaní s Galaxy Z Fold3 a ostatnými zariadeniami, ktoré podporujú prácu s dotykovým perom, teda niektorými tabletmi či smartfónmi. 

Novinkou je aj predná kamera na vnútornej obrazovke ukrytá pod displejom. Stále je však mierne viditeľná. Ponúka iba 4 Mpix rozlíšenie a využijete ju najmä pri videohovoroch, kedy vďaka ohybnej konštrukcii môže ostať telefón položený na stole, nemusíte ho držať v ruke.

Na hornej časti obrazovky môžete mať obraz videa, na dolnej sa vďaka multitaskingu dajú zapisovať poznámky, hľadať informácie na internete, vyhľadávať v mailoch a podobne. 

Skládací Galaxy Z Fold3 je ťažké a veľké zariadenie. Hmotnosť takmer 300 gramov budete v taške alebo pri dlhom hovore cítiť. Hrúbka skoro dva centimetre takisto nepatrí medzi kompaktný rozmer. Jeho možnosti oceníte hlavne pri práci v kombinácii s dotykovým perom. Ak sa ho v ďalšej generácii podarí Samsungu umiestniť priamo do tela smartfónu, konečne dostane série Galaxy Note plnohodnotného nástupcu. 

Vylepšená konštrukcia s odolnejším kĺbom je poznať na väčšom odpore pri otváraní. Občas som mala problém telefón rýchlo otvoriť. Chýba tu nejaký oporný bod pre palec, a tak som mala obavu, aby mi telefón pri použití sily nevykĺzol z ruky. 

Do redakcie dorazil spolu s telefónom flipový kryt s úložiskom na S Pen. Smartfón tak ale narástol do šírky aj hrúbky, a ani jeho používanie v zatvorenom stave nebolo veľmi pohodlné, pretože ochranná časť displeja mi pri práci prekážala. Málokedy som pri bežnom používaní potrebovala telefón otvoriť a využívať hlavný 7,6-palcový displej. Väčšinu vecí v priebehu dňa som vybavila na vonkajšom 6,2-palcovom. 

Jeho netradičný pomer 25:9 z neho robí úzky slíž, pri písaní textu nie je veľmi pohodlný. Ale dá sa na to zvyknúť a časom sa počet mojich preklepov zredukoval na minimum. Usporiadanie ikon môžete mať na obidvoch displejoch rozdielne. Každú z obrazoviek si prispôsobíte podľa potrieb. 

Obidve teraz disponujú 120 Hz obnovovacou frekvenciou, pričom systém si sám zvolí, akú rýchlosť bude vzhľadom na zobrazený obsah používať. Na výber máte Adaptívnu a Štandardnú rýchlosť. 120 Hz sa napevno zvoliť nedá. 

Čítačka odtlačkov je umiestnená vo vypínači v pravej bočnej stene. Už pri Galaxy Z Flip3 som ju chválila a rovnako dobrý pocit z nemj mám aj pri Z Fold3. Môj prst rozpoznala takmer vždy. Reaguje buď po rozsvietení displeja alebo stlačení vypínača. 

Priložením prsta na čítačku pri zhasnutej obrazovke nereaguje. Keď si zvolíte rozsvietenie obrazovky po zdvihnutí, urýchlite si odomknutie pomocou čítačky odtlačkov. Kombinovať ju môžete aj s funkciou rozpoznávania tváre. Vtedy je odomykanie ešte rýchlejšie. 

V nastaveniach displeja máte možnosť si zvoliť, ktoré aplikácie sa majú po zatvorení hlavného displeja ďalej používať na vonkajšej obrazovke. Pri používaní aplikácie na malom displeji môžete po otvorení konštrukcie aplikáciu automaticky ďalej používať na veľkom displeji. Tu nie je potrebné nič špeciálne nastavovať. 

Samozrejmosťou je využívanie funkcie Bočné panely na obidvoch obrazovkách. Potiahnutím po hrane displeja z pravej strany sa vyroluje panel so skratkami k obľúbeným aplikáciám, kontaktom, počasiu, úlohám a podobne. 

Obidva displeje sú výbornej kvality a nemám im čo vytknúť. Všetko som na nich videla aj pri slnečnom počasí, čo som ocenila napríklad pri snímaní fotografií, keď som si nemusela domýšľať, čo vlastne v hľadáčiku vidím. 

Miesto, kde sa displej ohýba, stále vidno, najmä pri pohľade z určitých uhlov, nie je to však nič, čo by mi výrazne prekážalo. Ani z estetického hľadiska ani pri používaní telefónu. Po čase som to prestala vnímať. 

Ani skladaciemu Foldu nechýba známy Always on displej. Môžete si naplánovať jeho zobrazovanie, či má byť viditeľný stále alebo sa ukáže len počas 10 sekúnd po ťuknutí na obrazovku. Po klepnutí na hodiny na uzamknutej obrazovke sa zobrazia miniaplikácie. Napríklad Počasie, Hudba, Udalosti, Budík a podobne. 

Z Fold3 ponúka aktualizovanú verziu režime Multi-Active Window, ktorá uľahčuje multitasking. Funkcia App Pair umožňuje vytvárať jednoduché skratky k obľúbeným aplikáciám, ktoré potom rýchlo otvoríte na jedno ťuknutie. Režim funguje s natívnymi aplikáciami a niektorým softvérom tretích strán. 

Podobne ako véčkový súrodenec aj Z Fold3 dostal výkonný čipset Snapdragon 888, no kapacita RAM je tu o 4 GB vyššia, teda 12 GB. No rozdiel vo výkone pri používaní som nepociťovala. Len sa telefón občas viac prehrieval. Vyššiu teplotu bolo cítiť pri dlhšom fotografovaní, spustenej navigácii a podobne. 

Na Slovensku sa predáva variant s 512 GB úložiskom, na niektorých trhoch je k dispozícii aj s 256 GB pamäťou. Slot na microSD karty síce chýba, ale väčšine zákazníkov to pri tak vysokej kapacite asi bude stačiť. Nad operačným systémom Android 11 beží špeciálna nadstavba One UI 3.1 špeciálne upravená pre používanie na flexibilnom displeji. 

Fotoaparáty patria v prémiových modeloch Samsungu medzi kvalitné a ani tu zrejme nebudete sklamaní. Narozdiel od Galaxy Z Flip3, ktorému chýbal teleobjektív, pri Z Fold3 tretí fotoaparát nechýba. Vzadu tak nájdete tri 12 Mpix sním\če, ktoré poslúžia v každej situácii. Či už pri bežnom snímaní, širokouhlých záberoch alebo keď si chcete vyfotiť nejaký vzdialený objekt. 

Teleobjektív sa pýši automatickým zaostrovaním aj optickou stabilizáciou. Dvojnásobné optické priblíženie je veľmi dobrej kvality a spokojní môžete byť aj s hybridným štvornásobným. Viac približovať neodporúčam. Výsledkom bude neostrá fotografia plná šumu a machúľ. 

S hlavným aj širokouhlým fotoaparátom som bola veľmi spokojná. Najmä za dobrých svetelných podmienok sa mi galéria plnila peknými fotografiami. Už tradične boli možno až príliš "vyfarbičkované". Ale ľuďom v mojom okolí sa práve tento typ fotografií páči viac než napríklad chladné fotografie z Huawei smartfónu. 

Ak chcete mať fotografie a tvár osôb na nej prirodzenejšie, vypnite si optimalizátor scény, ktorý automaticky prispôsobuje nastavenia tak, aby bola snímka čo najkrajšia. Tváre sú na nej ale neprirodzene vyhladené. Možno sa vám to ale bude viac páčiť so zapnutým optimalizátorom. 

Pri zlých svetelných podmienkach môžete využiť režim Noc. Ja som ho ale zapínala málokedy, automatický režim rozpozná nízke osvetlenie a prispôsobí tomu nastavenie, výsledkom je podobná kvalita ako pri použití špeciálneho Nočného režimu. 

Vyhrať sa dá s režimom Portrét. Na výber máte niekoľko filtrov a možností rozostrenia pozadia, vrátane farebného zvýraznenia snímaného objektu s čiernobielym pozadím. Môžete nahrávať aj Portrétové video. Režim Jednotlivé snímanie vyhotoví z jedného záberu niekoľko snímok vrátane krátkeho videa. 

Stačí ťuknúť na spúšť, jemne pohybovať telefónom a fotoaparát automaticky zachytí najlepší záber aj krátke videá. Z jednoho záberu tak pomocou umelej inteligencie môžete mať až 14 typov fotiek a videí v časovom rámci 3 až 10 sekúnd od stlačenia spúšte. 

Samozrejmosťou je spustenie aplikácie Fotoaparát pri zamknutej obrazovke dvojitým stlačením vypínača. Túto funkciu využívam naozaj často. Videá zhotovíte aj v 4K rýchlosťou 60 snímok za sekundu a patria k lepšiemu priemeru. Občas nebol záznam až tak plynulý, ako by som očakávala. nebolo však vďaka zapnutej stabilizácii výrazne roztrasené. 

Užitočnou funkciou je sledovacie automatické zaostrenie, kedy udržiava fotoaparát zaostrenie na sledovaný objekt, aj keď sa pohybuje. Oceníte to pri nahrávaní videa detí alebo zvierat. 

Pre skúsených používateľov je k dispozícii režim Profesionálne video s ručným nastavením parametrov vrátane hlasitosti nahrávaného zvuku pomocou vnútorného alebo externého mikrofónu. Profesionálny i štandardný režim podporujú aj širokouhlé zobrazenie. 

Skladacia konštrukcia veľmi dobre poslúži namiesto statívu. Či už pri selfie alebo fotografiách, na ktorých nechcete chýbať a v okolí nie je nikto, kto by stlačil spúšť za vás. Stačí oprieť telefón o pevnú podložku, načasovať spúšť a hotovo. 

Batéria so 4400 mAh kapacitou zvyčajne bez problémov zvládne napájať zariadenie pri bežnom používaní od rána do večera. Potiahla by aj 24 hodín, no ráno by ste museli pred odchodom do práce rýchlo nabíjať. Je tak len na vás, či si zvolíte nabíjanIe cez noc, alebo rýchle nabíjanie cez deň. Z 15 % kapacity do 100 % to trvá pri použití 25 W nabíjačky (nie je súčasťou balenia) približne hodinu a dvadsať minút. 

Ak budete s Foldom používať aj hodinky Galaxy Watch4, a monitorovať chrápanie počas spánku, aj tak musíte mať telefón zapojený cez noc v nabíjačke. Bez toho detekcia chrápania nefunguje. Takže dilema, kedy telefón nabíjať, je pre majiteľov najnovších Samsung hodiniek asi vyriešená. 

Výhodou top modelov Samsungu je bezdrôtové zdieľanie energie, teda reverzné nabíjanie kompatibilných zariadení. Môžete to využiť pri nabíjaní hodiniek, slúchadiel, ale aj druhých smartfónov. V nastaveniach batérie si zvolíte limit, pod koľko percent nesmie kapacita akumulátora Galaxy Z Fold3 pri reverznom nabíjaní klesnúť. Nechcete predsa nabitím druhého zariadenia vyšťaviť svoj Fold. 

Výhody: 

+ kvalitné 120 Hz displeje

+ vodeodolná konštrukcia

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ vnútorný displej bez výrezu

+ podpora dotykového pera S Pen

+ výkonný hardvér

+ kvalitné fotoaparáty

+ zmysluplný multitasking

+ svižný systém

Nevýhody: 

- veľmi úzky vonkajší displej 

- jednodňová výdrž batérie

- hmotnosť a hrúbka

- vnútorná selfie kamera so slabým rozlíšením

- S Pen nie je integrovaný do konštrukcie

- vysoká cena

Orientačná cena:  1899 € (512 GB)

Záver

Samsung Galaxy Z Fold3 nie je pre bežného zákazníka. Je to ťažké a v zloženom stave hrubé zariadenie, ktoré s dotykovým perom S Pen dáva väčší zmysel. Oceníte ho najmä ako pracovný nástroj, ktorý dobre poslúži aj pri zábave, ako je sledovanie sociálnych sietí, prezeranie videí (pomer strán ale nie je vždy ideálny) a čítaní správ na internete. 

Kvalitná konštrukcia s vylepšeným kĺbom je konečne aj vodeodolná, a obidva displeje už dokážu využívať 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. Spoľahnúť sa môžete ny vysoký výkon, kvalitný výstup z fotoaparátu, dostatok úložného priestoru a dobrú prácu odvádzajú aj stereo reproduktory. 

Keby som sa mala rozhodnúť medzi Galaxy Z Flip3 a Galaxy Z Fold3, asi by som kvôli kompaktným rozmerom zvolila štýlové véčko. Pre tých, čo využijú dotykové pero v kombinácii s veľkým displejom, je však skladací Fold výbornou voľbou. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Peter Fejfar19.09.2021 - 23:28 Trvalý odkaz

Veľmi som nad ním uvažoval. Odradila ma cena. Mám S21 Ultra a ak by som ho dal v predobjednávke ako protihodnotu, aj s využitým bonusom by stále bolo potrebné doplatiť 900 €. S21 Ultra používam s Spenom. Ak by bol v tele, tak by to bola plnohodnotná náhrada za Note. Tento nový Spen je väčší ako mal Note a pracuje sa s ním pohodlnejšie. . Takže Fold možno nabudúce. Momentálne je to veľmi drahá záležitosť, ktorá okrem väčšieho displeja nemá oproti S21 Ultra veľa čo ponúknuť, skôr naopak.

Celá diskusia 1 príspevok