Samsung Galaxy Z Flip3 5G - vydarená štýlovka

Recenzia vodeodolného, štýlového androidu s vyklápacou konštrukciou, hlavným 6,7'' displejom, vonkajším 1,9'', ktorý zobrazuje notifikácie a poslúži aj pri selfie. Poteší OIS na zadnom fotoaparáte a stereo reproduktory.

Telefóny so skladacím displejom zaradili do svojho portfólia už mnohí výrobcovia, no Samsung má na svojom konte najviac modelov. Okrem série Galaxy Fold s otváracou konštrukciou na spôsob knihy, ktorú preferuje napríklad Huawei a Xiaomi, ponúka v sérii Galaxy Z Flip aj štýlové véčko.

Názory na tento typ vyhotovenia sú rôzne, kým jedni si pochvaľujú kompaktnosť, iným pripadá veľký displej Foldu ako rozumnejšie a viac praktickejšie riešenie. Je pravda, že Fold3 5G (základné info) je viac vhodnejší ako pracovný nástroj, najmä posledný model s podporou pera S Pen, kým Flip je štýlovka. 

A vďaka výraznému zníženiu ceny oproti predchodcovi je aj dostupnejší mladšiemu publiku, na ktoré cieli nielen farebnými verziami, ale aj množstvom ochranných krytov, či možnosťou prispôsobenia vonkajšieho displeja veselými animáciami. 

Do redakcie nám dorazil Galaxy Z Flip3 5G (základné info) v príjemnom fialovom prevedení spolu so slúchadlami Galaxy Buds 2 v podobnom odtieni a bielymi smart hodinkami Galaxy Watch4. Všetky tri produkty sa výborne dopĺňali a bez problémov spolupracovali. Používať zariadenia jedného ekosystému dáva zmysel. 

Konštrukcia spĺňa certifikáciu IPX8, zvládne teda ponorenie do sladkej vody do hĺbky 1,5 metra počas 30-tich minút. Spolu s Galaxy Z Fold3 tak ide o prvé vodeodolné smartfóny so skladacím displejom na svete. Napriek certifikácii dlhé ponáranie neodporúčame, berieme ju skôr ako poistku pri nečakanom kontaktu s vodou.

Elektronike nerobí dobre ani dlhý pobyt vo vlhkom prostredí, akým je napríklad kúpeľňa. Po čase môžu komponenty skorodovať a objavia sa hardvérové problémy. Bez certifikátu minimálne IPX7 by som dnes už telefón nekúpila. Odolnosť voči prachu chýba, čo je ale vzhľadom na konštrukciu pochopiteľné. 

Spolu s Galaxy Z Flip3 prišiel do redakcie aj priesvitný ochranný kryt z tvrdého plastu a s kovovým krúžkom, ktorý slúži ako pútko pre bezpečnejšie držanie v ruke. Môžete, ale nemusíte ho s krytom používať. V obale je zariadenie o niečo hrubšie, no výrazne mi to neprekážalo. Stále viete telefón vložiť do vrecka nohavíc bez toho, že bude vytŕčať. 

Práve skladnosť je jeho najväčšou výhodou. V zloženom stave je to taká malá tehlička, hmotnosti 183 gramov sa po zatvorení konštrukcie nezbavíte, po otvorení pripomína klasický smartfón s výrazne natiahnutým displejom. 

V pravej bočnej stene je vo vypínači integrovaná čítačka odtlačkov. Funguje spoľahlivo a mám ju u Samsungu radšej než čítačky v displeji. Pre ženskú ruku je vypínač mierne vysoko, pre mužskú je umiestnená v správnej výške. 

Tlačidlá ovládania hlasitosti takisto nájdeme vpravo. Zaujímavosťou je ich prispôsobenie zatvorenému / otvorenému stavu konštrukcie. Vždy zvyšujete hlasitosť stláčaním hornej časti tlačidla, a to aj vtedy, ak je tlačidlo pri zatvorenom telefóne vlastne "dole hlavou". 

V spodnej stene nájdeme tradičný USB-C konektor, dva mikrofóny a reproduktor. Druhý reproduktor je v mriežke nad displejom. Je fajn, že Samsung pridal stereo repro, ich hlasitosť a kvalita patrí k lepšiemu priemeru. Na ozvučenie izby stačia. 

Okrem slotu pre jednu nanoSIM kartu nájdeme aj integrovaný čip pre eSIM. Miesto na pamäťovku neostalo, a tak pri kúpe musíte zvážiť pre vás vhodnú kapacitu. Na výber máte model so 128 GB alebo 256 GB pamäťou. Cenový rozdiel medzi nimi je 50 eur. 

Véčkovej konštrukcii je prispôsobené aj používateľské prostredie One UI 3.1, ktoré beží nad Androidom 11. Napríklad pri pozeraní videí nemusíte telefón držať v ruke ani vytvárať improvizovaný stojan. Jednoducho otvoríte konštrukciu do 90° uhla a obrazovka sa rozdelí na dve časti. V tej hornej máte video, v dolnej ovládacie prvky. 

Oceníte to aj pri fotografovaní, kedy nepotrebujete statív. Stačí otvoriť telefón do 90°, postaviť na pevnú podložku a snímať. Takisto je tento spôsob otvorenia telefónu vhodný pri videohovoroch. Naozaj praktické a komfortné riešenie.

Vonkajší dotykový displej od svojho predchodcu výrazne narástol. Namiesto 1,1-palcového displeja tu nájdeme takmer dvojpalcovú obrazovku. Jemnosť 303 ppi ostala. Dátum, čas a stav batérie si môžete nechať zobrazovať permanentne. Do aktívneho stavu ho prebudíte dvojitým poklopaním alebo stlačením vypínača. 

Potiahnutím prsta zľava doprava sa dostanete k informáciám z tradičnej hornej lišty. Prečítate si na ňom doručené notfikácie, no neviete na správy odpovedať. Ani vopred pripraveným textom. Škoda. Pre napísanie odpovede je nutné otvoriť telefón. 

Slajdnutím do opačnej strany, teda z pravej do ľavej, sa dostanete k miniaplikáciám, ktorých tam môžete mať osem: prehrávač hudby, počasie, rozvrh udalostí, počet krokov, ovládanie slúchadiel Galaxy Buds, časovač, budík a zvukový záznamník. Pridávať widgety tretích strán sa nedá. 

Hovory viete prijať aj pri zatvorenom stave, vtedy sa použije vonkajší reproduktor ako pri hlasnom handsfree. Po otvorení konštrukcie sa hovor prepne na vnútorný reproduktor umiestnený nad displejom. Telefonát môžete prijať otvorení telefónu a ukončiť zaklapnutím. Je to rýchle a návykové, a oceníte to napríklad v zime, ak budete mať rukavice. 

Vnútorný AMOLED displej označovaný výrobcom Infinity Flex ponúka 6,7-palcovú uhlopriečku, Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2640 bodov, pomer strán 22:9 a 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. Pri zapnutí adaptívneho zobrazenia si softvér sám vyhodnotí na základe zobrazeného obsahu, akú frekvenciu použije. V nastaveniach máte na výber aj pevných 60 Hz. 

Miesto, kde sa displej ohýba, na obrazovke vidieť aj cítiť pod prstom, nijak však neruší a po pár dňoch používania ho ani nebudete registrovať. Výrobca použil vylepšenú ochrannú fóliu, ktorá by mala byť o 80 % odolnejšia než pri predchádzajúcej generácii. Ku kvalite displeja nemám žiadne výhrady. V prémiových modeloch Samsungu už tradične patria medzi špičku. 

V nastaveniach nájdete možnosť úpravy funkcie Always on, nenápadný posuvník na pravej strane displeja sa po vyrolovaní zmení na bočný panel s rýchlym prístupom k často používaným alebo obľúbeným aplikáciám, kontaktom, úlohám, počasiu či pripomienkam. Na doručené notifikácie vás môže upozorniť svetelný efekt okolo displeja. 

Srdcom smartfónu je výkonný Snapdragon 888 doplený 8 GB operačnou pamäťou RAM. Spoľahnúť sa môžete na plynulý systém, rýchle reakcie a problémom nie sú ani graficky náročné hry. Pri tých však treba počítať so zahrievaním, ktoré sa objaví aj pri dlhšom používaní fotoaparátu alebo spustenej navigácii. S vyššou teplotou treba počítať, ale nie je to nič extrémne. 

Fotoaparáty Samsungu už tradične patria k tomu lepšiemu, čo v mobilnom svete môžeme nájsť. Aj keď dva snímače v Galaxy Z Flip3 nepatria medzi úplnú špičku, a sú takmer rovnaké ako pri Galaxy Z Flip 5G, s ich kvalitou bude zrejme väčšina spokojná. Pre tých náročných má Samsung v ponuke top modely série Galaxy Note20 a Galaxy S21. 

Dva 12-megapixelové senzory poslúžia veľmi dobre. Zabudnúť síce musíte na teleobjektív a niekoľkonásobné optické približovanie, ale radšej ho oželiem a mám v telefóne kvalitný širokouhlý fotoaparát. Pri hlavnom fotoaparáte môžete počítať s optickou stabilizáciou, pri širokouhlom chýba a nenájdeme tu ani automatické zaostrovanie. 

Snímky sú typicky "samsungové", teda pekne farebné, niekedy až priveľmi, ale ľuďom sa to zvyčajne páči a neprekáža. Nájdeme na nich dostatok detailov a s pribúdajúcim šerom môžete využiť nočný režim. Niekedy však nie sú medzi fotografiami nasnímanými v automatickom a nočnom režime výrazné rozdiely, takže ak všetko necháte na automatiku, zrejme budete spokojní. 

Pri snímaní ľudí však odporúčame vypnúť optimalizátor scén. Tváre s týmto režimom sú až príliš vyhľadené, po jeho vypnutí je výsledok oveľa prirodzenejší. Vďaka véčkovej konštrukcii, kedy telefón môžete nechať pri fotografovaní otvorený a položený na podložke, nepotrebujete statív. Využiť to môžete pri natáčaní videí, vlogovaní, snímaní časozberného videa a podobne. 

Pri otvorení telefónu na 90 % môžete hľadáčik presúvať medzi hornou a dolnou stranou displeja podľa potreby. Videá zhotovíte maximálne v 4K rýchlosťou 60 snímok za sekundu. Pre skúsených používateľov je k dispozícii režim Profesionálne video s ručným nastavením parametrov vrátane hlasitosti nahrávaného zvuku pomocou vnútorného alebo externého mikrofónu. Profesionálny i štandardný režim podporujú aj širokouhlé zobrazenie. 

Na selfie môžete využiť vďaka vonkajšiemu displeju, ktorý poslúži ako hľadáčik, aj hlavný fotoaparát. Ak sa rozhodnete pre vnútronú 10 Mpix kamerku nad displejom, aj vtedy sa dočkáte slušných výsledkov. 

Výdrž na jedno nabitie nepatrí medzi silné stránky Galaxy Z Flip3 5G. Kapacita ostala rovnaká ako pri predchodcovi, no s 3300 mAh akumulátorom a véčkovou konštrukciou sa naozaj nedajú robiť zázraky. Najmä ak ste náročný používateľ. Vtedy možno siahnete po nabíjačke ešte pred večerom, hlavne ak sa chystáte napríklad ešte na neskoršie posedenie s priateľmi. 

Ja patrím skôr medzi bežných až striedmych používateľov a nabíjala som každý deň. Po vytiahnutí z nabíjačky ráno o ôsmej som večer okolo desiatej mala približne 20 % kapacity. Pri nočnom nabíjaní si môžete zvoliť inteligentný režim, ktorý šetrí batériu. V balení nabíjačku nenájdete, a tak budete musieť použiť nejakú starú alebo si kúpiť novú. 

Využiť môžete aj bezdrôtovú nabíjačku a telefónu nechýba ani reverzné bezdrôtové nabíjanie, ktoré poslúži napríklad na dobitie príslušenstva, ako sú hodinky alebo slúchadlá. 

Orientačná cena: 1049 eur (128 GB), 1099 eur (256 GB)

Výhody:

+ štýlový dizajn

+ vylepšená konštrukcia s certifikáciou IPX8

+ vonkajší 1,9'' displej

+ v zloženom stave sa zmestí do vrecka a nevytŕča

+ kvalitný fotoaparát

+ vonkajší displej využijete aj ako hľadáčik fotoaparátu

+ možnosti skladacieho displeja

+ stereo reproduktory

+ dostatočný výkon

Nevýhody:

- v zatvorenom stave ide o hrubé zariadenie

- jednodňová výdrž batérie

- prehrievanie pri vyššej záťaži

- chýba teleobjektív

- na správy sa z vonkajšieho displeja nedá odpovedať 

Záver

Samsung Galaxy Z Flip3 5G priniesol oproti predchodcovi nielen kozmetické, ale aj zásadné vylepšenia, medzi ktoré patrí vodeodolnosť, stereo reproduktory, väčší a lepšie použiteľný vonkajší displej, a poteší aj vylepšená ochranná fólia. Ide o štýlové zariadenie, ktoré si pravdepodobne kúpite nie kvôli hardvérovej výbave, ale práve pre dizajn a možnosti, ktoré ponúka flexibilný displej. 

Veľkou výhodou oproti predchádzajúcej generácii je výrazne nižšia štartovacia cena, ktorá tento elegantný kúsok sprístupní širšiemu publiku. Najmä, ak si ho vyberiete z ponuky operátora a využijete dotáciu na telefón. Získate smartfón s atraktívnym dizajnom a výbornou výbavou, pripravte sa na jednodňovú výdrž batérie a občasné zahrievanie pri vyššej záťaži. Niekomu môže chýbať aj režim DeX. Ak vám spomínané negatíva neprekážajú, pokojne si Galaxy Z Flip3 5G kúpte. 

Živé fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu