Samsung Galaxy Watch podporujú ovládanie gestami pre zdravotne znevýhodnených. Poznáte ich?

Ovládanie smart hodiniek Samsungu s nadstavbou One UI 5 Watch uľahčujú šikovné gestá. Pomôžu ľuďom, ktorým robí ovládanie cez dotykový displej problém.

Funkcia Universal Gesture slúži na plnohodnotné ovládanie inteligentných hodiniek bez toho, aby používateľ potreboval na pohyb v menu stláčať tlačidlá alebo ťukať na obrazovku. Stačí raz alebo dvakrát zaťať päsť, prípadne raz či dvakrát spojiť palec a ukazovák (gesto sa volá pinch).

Gestá viete využívať v hodinkách Galaxy Watch4, Watch5 a Watch6, v ktorých beží prostredie One UI 5 Watch. Funkciu Universal Gesture zapnete v nastaveniach - Zjednodušenie ovládania - Interakcie a zručnosť - Univerzálne gestá. Pred používaním si viete v krátkom kurze pozrieť, ako ich správne vykonať. 

Hneď ako je funkcia Univerzálne gestá zapnutá, dvakrát zovrite ruku v päsť, aby ste plynule prešli z bežného spôsobu navigácie založeného na dotyku Galaxy Watch. Zmenu nastavenia oznámi farebným obrysom.

K dispozícii sú tieto gestá:

  • zaťať päsť – výber položky
  • 2x zaťať päsť – aktivácia funkcie Universal Gestures a prechod do menu Akcie
  • pinch – prechod na ďalšiu položku
  • 2x pinch – návrat na predchádzajúcu položku

Pokiaľ vám niektoré gestá nebudú vyhovovať, môžete si ich funkcie zmeniť na iné. Spomínané gestá slúžia najmä osobám so zdravotným znevýhodnením. K dispozícii sú v nastaveniach hodiniek ale aj iné gestá, ktoré sa môžu využívať pri bežnom nastavení ovládania dotykom. Nájdete ich v pokročilých nastaveniach. Gestom viete prijať alebo odmietnuť hovor, rušiť budíky i časovače a podobne. Tieto gestá kombinujú pohyb ruky a paže. 

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu