Samsung Galaxy Watch Active 2 - všetko, čo vám treba

Recenzia 44 mm smart hodiniek, ktoré okrem záznamu lyžovania a extrémnej výdrže ponúkajú všetko, na čo si zmyslíte.

Samsung dnes ponúka niekoľko hodiniek:

- minuloročné Galaxy Watch s kovovou lunetou v dvoch veľkostiach, 46 mm pre mužov a 42 mm pre ženy. V recenzii sme sa venovali tej väčšej.

- minuloročné Galaxy Watch Active (40 mm) určené vďaka nízkej hmotnosti a decentnému dizajnu skôr ženám. V recenzii sme ocenili, že konečne aj Samsung ponúkol ľahké a decentné hodinky konkurujúce Apple Watch.

- tohtoročné Galaxy Watch Active 2, ktorých menšia 40 mm verzia nadväzuje na minuloročné (sú takmer navlas rovnaké). Novinkou je väčšia 44 mm verzia prinášajúca silnejšiu batériu, väčší displej a možnosť hlasného telefonovania, čím sa funkčne vyrovnali starším Galaxy Watch (46 mm), no v menšom, ľahšom a elegantnejšom tele. Všetky potrebné parametre hľadajte v článku Samsung Galaxy Watch Active 2 (základné info)

Dôležitou informáciou je, že tých 40, 42, 44 alebo 46 mm znamená priemer celých hodiniek, nie displeja.

Najväčší displej s priemerom 35 mm ponúkajú práve dnes testované Galaxy Watch Active 2 (verzia 44 mm). Preto sa s nimi aj najlepšie pracuje.

Trochu menší displej s priemerom 33 mm nájdete na mohutných Galaxy Watch (verzia 46 mm). 30-milimetrový displej nájdete na dámskej verzii Galaxy Watch (verzia 42 mm) aj tohtoročných Galaxy Watch Active 2 vo verzii 40 mm. Najmenší, len 28-milimetrový displej ponúkajú minuloročné Galaxy Watch Active.

Aj napriek rôznym dizajnom a displejom však ide o veľmi podobné zariadenia, ktoré budete nabíjať každé dva až štyri dni. Všetky môžete nabiť aj bezdrôtovo, či už z power banky Samsung EB-U1200, alebo z najnovších smartfónov série Galaxy S10 či Galaxy Note 10.

Funkčne (parametrovo) majú ku Galaxy Watch Active 2 najbližšie minuloročné Galaxy Watch. Oproti nim ponúkajú nové Galaxy Watch Active 2 o tri milimetre väčší displej, o 19 gramov nižšiu hmotnosť a o 28 % slabšiu batériu (340 mAh oproti 472 mAh). Posledným zásadným rozdielom, teda okrem dizajnu, je o 40 eur vyššia cenovka.

Staršie, mohutnejšie Galaxy Watch dnes kúpite v serióznych obchodoch za asi 249 eur, novšie a jemnejšie Galaxy Watch Active 2 sa predávajú za 289 eur.

Cena prvej generácie Galaxy Watch Active už dokonca klesla pod dve stovky. Starší model je ešte ľahší, s výrazne menším displejom aj batériou (230 mAh). Mnohým bude stačiť, ale ja by som dal jednoznačne prednosť 44-milimetrovej novinke. V prípade tenkej ženskej ruky podporujem kúpu zlacneného minuloročného modelu. 

Ako už z týchto riadkov vyplýva, Galaxy Watch Active 2 nie sú prevratné hodinky. Roky tvrdím, že sa lepšie cítim so smart watch, ktoré majú kovovú obrubu, resp. lunetu. Pri rôznych aktivitách sa o ich displej bojím oveľa menej.

Ale po troch týždňoch s Active 2 môžem prehlásiť, že ide o vydarené hodinky, ktoré doladili všetko, čo mohli. Sú elegantnejšie aj ľahšie než Galaxy Watch. Ponúkajú plnú odolnosť voči vode, ale nechýba im ani hlasné telefonovanie.

To vám možno na prvý pohľad pripadá ako zbytočnosť, ale keď vybavíte niekoľko telefonátov s mokrými, špinavými či inak zaneprázdnenými rukami, pochopíte.

Lunetu nahradilo ovládanie pohybom prsta po obvode hodiniek. Priznám sa, že som sa do toho skôr nútil a v podstate si tento spôsob listovania aplikáciami či ponukou nastavení nemusíte všímať, no predtým, než naň úplne zanevriete si ho párkrát vyskúšajte. Možno mu prídete na chuť.

Ja som ho ocenil napríklad pri úprave ciferníka. Listovať medzi 30 skratkami k rôznym funkciám bolo oveľa jednoduchšie práve posunom prsta po obvode.

Domácu obrazovku si teda môžete prispôsobiť nielen dizajnovo, ale aj funkčne. Na ručičkových hodinkách, ktoré dokonca môžu tikať, tak vidím aj stav batérie, čas východu a západu slnka, počet krokov a stopky. Vy si vyberiete zase niečo iné, napríklad tep srdca, počet dnes spálených kalórií či skok k meraniu nejakej aktivity, napríklad plávania.

Nové Galaxy Watch Active 2 však ponúkajú automatické meranie až siedmich aktivít. Bez akéhokoľvek spúšťania. Ak budete aspoň desať minút rýchlo kráčať, bežať, bicyklovať či plávať, hodinky zavibrujú a začnú počítať jedenástu, dvanástu, trinástu minútu danej aktivity. A prekvapivo presne.

Je to nenormálne návykové. Ak chcete presne vedieť, koľko kalórií ste dnes spálili, tak si nastavte v aplikácii Samsung Health nielen váš profil, ale aj zisťovanie tréningu (chôdza/beh, cyklistika, eliptický trenažér, veslovací trenažér, plávanie, dynamický tréning). Všetko priamo v hodinkách.

Samozrejmosťou sú notifikácie. Všetky tie správy, udalosti v kalendári či zmeškané hovory nájdete vľavo od domácej obrazovky. Na správy môžete aj odpovedať pripraveným textom, dokonca na klávesnici vyťukať, čo máte na srdci. Alebo len poslať smajlíka. 

Zhora zase stiahnete lištu so šiestimi skratkami.

A keď ich odsuniete do strany, zbadáte ďalších šesť a potom ďalších šesť. Jas displeja, divadelný režim či Wi-Fi tak môžete ovládať priamo odtiaľto.

Napravo od základnej obrazovky zase listujete widgetmi. Tie som si zodpovedne povyberal aj upratal. Najprv tep srdca, keby som domácu obrazovku náhodou niekedy posunul omylom.

Potom štvoricu skratiek k meraniu najobľúbenejších aktivít. V ponuke nájdete naozaj všetko možné, snáď každý cvik z fitka, akurát lyžovanie nie. Zase.

Ďalej som si umiestnil budík, za neho monitoring spánku.

Ešte ďalej dnešný aktívny počet minút a ešte ďalej predpoveď počasia.

Zaujímavosťou je aplikácia Spotify. Po nainštalovaní sa automaticky prihlásila do môjho konta v mobilnej aplikácii. Tak som si vybral jeden playlist určený na rýchlu chôdzu či beh a skladby stiahol do režimu offline. Takto som mohol priamo z hodiniek počúvať hudbu v mojich obľúbených slúchadlách Galaxy Buds a mobil mohol ostať doma či v aute.

Do ponuky funkcií som vkročil len kvôli písaniu recenzie. Všetko som inak ovládal cez tri smery od základnej obrazovky. Do hlavnej ponuky funkcií sa dostanete spodným tlačidlom, horné tlačidlo slúži ako krok späť.

Aj napriek môjmu nadšeniu musím spomenúť jednu nevýhodu. Keď mám založené ruky či sa o stôl opieram tak, že sa hodiniek dotýka druhá ruka, zvyknú sa nielen rozsvietiť, ale aj nechtiac niečo postláčam. Vtedy zakaždým stlačím niekoľkokrát po sebe krok späť a potom displej zhasnem priložení dlane. Ale o minútu sa mi to môže stať zas. A tak som nakoniec vypol aj budiace gesto, aj prebudenie dotykom. Hodinky rozsvecujem len tlačidlom.

Vďaka podpore telefonovania, zobrazovania celých správ s diakritikou aj smajlíkmi, vďaka možnosti odpisovania na správy či inštalácie rôznych aplikácií nie je úplne vhodné porovnávať tieto hodinky s Huawei Watch GT 2 či Xiaomi Amazfit GTR, ktoré sú len elegantnými GPS náramkami v tvare hodiniek. Informácie len prijímajú a zobrazujú len veci, akoby boli v hornej lište či na odomykacej obrazovke mobilu. Zásadnou výhodou tohto riešenia je dlhá výdrž na jedno nabitie. 

So Samsung smart zariadeniami máte oveľa, oveľa väčšie možnosti. Daňou je výdrž tri, maximálne štyri dni. Ja som hodinky nakoniec nabíjal každé ráno. Kým som za pol hodiny vybavil WC, zuby, sprchu, prípadne raňajky, nabili sa z tých plus mínus 70 - 80 % doplna.

Výhody:
+ hmotnosť 31 g (+ 21 g remienok)
+ veľký displej s priemerom 35 mm
+ automatické (a celkom presné) rozpoznávanie 7 aktivít
+ mimoriadne bohatá paleta funkcií aj nastavení
+ možnosť odpovedať na správy
+ hlasné telefonovanie
+ inštalácia aplikácií

Nevýhody:
- výdrž len 3 - 4 dni na jedno nabitie
- pomalé nabíjanie (z nuly na sto až 3 hodiny)
- chýba mi kovová vyvýšená ochrana okolo displeja
- stále bez záznamu lyžovačky (t.j. meranie len jázd smerom dolu)

Orientačná cena: 289 eur

Videorecenzia:


Záver

Tieto smart hodinky som si veľmi obľúbil. Počas celého mesiaca som ich používal v rámci výzvy 30 dní v pohybe, ktorú ste určite zaregistrovali na našom instagrame a facebooku. Využíval som ich naozaj naplno. Keby ponúkali výdrž aspoň tých 5 dní, presnejšie od piatku rána do pondelka rána aj so záznamom rôznych aktivít, boli by priam dokonalé. A možno by stačilo rýchle nabíjanie. Bezdrôtové riešenie by som ochotne vymenil za rýchlejšie nabíjanie silnejšej batérie (v rovnako veľkom tele).

Samsung Galaxy Watch Active 2 sú najmä v spolupráci s androidmi (vďaka aplikáciám Galaxy Wearable a Samsung Health) mimoriadne vydareným pomocníkom.

Diskusia k článku:

Peter22.12.2019 - 09:44 Trvalý odkaz

Takze vydrz hodiniek 3-4dni, realna vydrz 1 den a nabijanie trva 3 hodiny? Dakujem, neprosim.

Lenka Ivančíková23.12.2019 - 12:28 Trvalý odkaz

In reply to by Peter

Citujem: "Daňou je výdrž tri, maximálne štyri dni. Ja som hodinky nakoniec nabíjal každé ráno. Kým som za pol hodiny vybavil WC, zuby, sprchu, prípadne raňajky, nabili sa z tých plus mínus 70 - 80 % doplna".

To, ze ich nabija kazdy den predsa neznamena, ze maju len jednodnovu vydrz. Ved on ich nabija ked maju priblizne 70 % kapacity, nie ked su vybite. V zavere pise o beznej vydrzi 3- 4 dni. Nie jeden den. Citaj s porozumenim. :-)

Celá diskusia 9 príspevkov