Samsung Galaxy Tab S8+ - vysoký výkon, krásny displej

Recenzia tenkého tabletu s kvalitnou konštrukciou, výborným 12,4'' Super AMOLED displejom, výkonným hardvérom, dotykovým perom S Pen a prostredím DeX.

Počas nedávnej premiéry novej série smartfónov Galaxy S22 uviedol Samsung aj nový rad tabletov Galaxy Tab S8. Tvorí ho trojica modelov, pričom vrchol tvorí 14,6-palcový Galaxy Tab S8 Ultra. Od jeho kúpy však môže odrádzať vysoká cenovka, ktorá je podobná výkonnému ultrabooku. 

Zlatá stredná cesta pre náročných používateľov, ktorí vedia, prečo si chcú kúpiť tablet vyššej cenovej kategórie, je práve stredný model série Galaxy Tab S8 s prívlastkom Plus (základné info). Získajú prémiové zariadenie, ktoré ich nesklame ani pri náročnej celodennej práci a spoľahnúť sa môžu aj na kvalitný zvuk a výbornú čitateľnosť displeja aj na priamom slnku. 

Ak plánujete tablet využívať mimo domu či práce a nechcete sa na internet pripájať cez hotspot z telefónu, odporúčame priplatiť si za model so slotom na SIM kartu. Vďaka podpore 5G sietí (nechýba samozrejme ani LTE), budete mať rýchle dátové pripojenie všade tam, kde ho poskytuje váš operátor. 

Samsung Galaxy Tab S8+ môžeme považovať za nástupcu Galaxy Tab S7+, ktorý prišiel na trh v lete roku 2020 a jeho recenziu si môžete prečítať v tomto článku

Novinka sa líši výkonnejším čipsetom, vylepšenou prednou kamerou a vynoveným perom S Pen s prediktívnym algoritmom, ktorý výrazne skracuje odozvu. Výsledkom je pohodlné písanie, ako keď používate bežné pero a papier. Displej i batéria ostali rovnaké ako pri predchádzajúcej generácii. 

Pero S Pen spárujete a nabijete priložením na magnetický pásik na zadnej strane zariadenia. Z nuly do 100 % kapacity sa nabije veľmi rýchlo, za pár minút. Pripevniť sa dá aj na hornú stranu tabletu, tam si ho môžete odložiť v čase, keď pracujete s tabletom, ale pero momentálne nevyužívate. No nenabíja sa tam. 

Na tele dotykového pera sa nachádza viacfunkčné tlačidlo, pričom si jeho funkcie môžete nastaviť v menu v časti Pero S Pen - Bezdotykové akcie. Podporované sú vybrané Samsung aplikácie, ako napríklad Fotoaparát, Galéria, internetový prehliadač, Poznámkový blok a podobne. 

Pero využijete aj na rýchle zapísanie poznámok, pričom nechýba možnosť previesť ručne písaný text do digitálnej podoby. Aj keď nepíšete úplne krasopisne, softvér si poradí a výsledný prevedený text je zvyčajne chýb a preklepov. Súčasťou menu je už niekoľko aplikácií, ktoré vám pomôžu objaviť v sebe kreativitu a naučia vás napríklad aj kresliť. Na veľkom displeji je to paráda.

Práve displej je veľkým lákadlom Galaxy S8+. Na 12,4-palcovej uhlopriečke je použité rozlíšenie 2800 x 1752 bodov a táto veľkosť je zlatou strednou cestou, ak chcete tablet nielen na domáce, ale aj pracovné použitie. 

Ku kvalite Super AMOLED displeja s až 120 Hz obnovovacou frekvenciou nemám pripomienky. Či už pracujete na dokumente, čítate si správy na webe alebo pozeráte obľúbený film, môžete sa spoľahnúť na kvalitnú obrazovku s lákavým podaním farieb. Problémom nie je ani priame slnečné svetlo a pri používaní v tme sa osvetlenie zníži na minimum a šetrí tak vaše oči. 

Na používanie pred spaním v posteli je však tablet veľký a držať ho v ruke dlhší čas nie je veľmi komfortné. 5G verzia, ktorá dorazila na testovanie, váži necelých 600 gramov a pri dlhšej manipulácii s tabletom je to cítiť. 

Odporúčam dokúpiť si hardvérovú klávesnicu, ktorá poslúži aj ako stojan a kryt displeja. Je to oveľa pohodlnejšie. Nielen pri písaní dlhšieho textu, ale aj pri pozeraní videí. Pripevníte ju cez magnetické piny v bočnej stene. 

Kovová konštrukcia tabletu je veľmi tenká, má len necelých 6 milimetrov. Aj preto na nej nenájdete 3,5 mm jack, no používanie Bluetooth slúchadiel sa už stáva štandardom, takže nie je prekvapením, že audio jack na prémiových modeloch viacerých výrobcov chýba. 

O zvuk pri pozeraní videí alebo počúvaní hudby sa postará štvorica reproduktorov vyladených firmou AKG. Dostatočne hlasná a kvalitná reprodukcia uspokojí aj náročnejších používateľov, zvuk je výborný. Milovníci veľmi výrazných basov však môžu byť sklamaní. 

Reproduktory sú umiestnené po obidvoch stranách, dva a dva na každej z nich, a pri držaní tabletu v ruke ich môžete občas zakrývať. Aj preto je lepšie pri pozeraní filmu využiť nejaký kryt s integrovaným stojanom, než tablet držať v ruke. 

Obsah si môžete zabezpečiť čítačkou odtlačkov, ktorú môžete kombinovať s rozpoznávaním tváre. Čítačka je súčasťou displeja a pokiaľ si správne naskenujete palec, je rýchla a spoľahlivá. Len párkrát sa mi stalo, že som musela prst prikladať opakovane. Na rozpoznávanie tváre sa využíva predná 12 Mpix širokouhlá kamera. 

Samsung predpokladá, že používatelia si tento tablet kúpia aj pre videohovory a videokonferencie a treba povedať, že na tieto účely je Galaxy tab S8+ ideálny. zadný 13 Mpix fotoaparát kombinovaný so 6 Mpix snímačom za širokouhlým objektívom je fajn mať, no ruku na srdce: kto fotí tabletom? Zato prednú kameru asi využívate najčastejšie. 

Predná kamera sa pýši 120° uhlom, a tak sa pri rodinnom videohovore zmestí do záberu veľa členov. Trošku sklame nahrávaním videí maximálne vo Full HD rozlíšení. Drahší súrodenec totiž ponúka 4K videá.  

V novinke už beží operačný systém Android 12 s novou verziou používateľskej nadstavby One UI 4. Pohyb v menu, spúšťanie aplikácií aj multitasking je bezproblémový. O výkon sa naozaj obávať nemusíte. zabezpečí ho 4 nm čipset Snapdragon 8 Gen 1 spolu s 8 GB alebo 12 GB operačnou pamäťou RAM. Vnútorné úložisko (128 GB alebo 256 GB) si viete rozšíriť microSD kartami do veľkosti 1 TB. 

Konektivitu zabezpečí široká podpora navigačných satelitov, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E a rýchly USB-C konektor, ktorým nabijete 10 090 mAh batériu. Podporuje až 45 W rýchle nabíjanie, no nabíjačka nie je súčasťou balenia. Nájdete tam iba USB kábel. Predchádzajúca generácia tabletov série Galaxy Tab S7 ešte adaptér v balení mala. Aj keď iba 15-wattový. 

Pri bežnom používaní, teda dve až tri hodiny denne, budete tablet nabíjať približne dvakrát do týždňa. Záleží na tom, či budete viac čítať správy alebo počúvať hudbu a pozerať film. Aj pri náročnom používaní vám batéria postačí na celý deň. Zvládne niekoľko hodín prezerania videí, takže ho využijete napríklad aj pri dlhšej ceste bez toho, aby ste museli hľadať nabíjačku.

Tablet podporuje rozhranie DeX, ktoré vzhľadom a možnosťami multitaskingu pripomína desktopové prostredie. Ak mám na tablete túto možnosť, zvyčajne ho v rozhraní DeX používam takmer stále. Nemám dôvod prepínať na tradičné Android prostredie. 

Na ploche sú zvisle vľavo usporiadané odkazy na aplikácie, vpravo dole sa nachádza informačný panel, uprostred spustené aplikácie a vľavo dole nájdete vstup do menu a ovládacie tlačidlá. Viete si upraviť veľkosť a priehľadnosť zobrazených okien a rýchlo ich môžete minimalizovať na neskoršie použitie. Niektoré aplikácie tretích strán však môžu mať s rozhraním DeX problém. 

Výhody:

+ krásny displej

+ kvalitná konštrukcia

+ stereo reproduktory AKG

+ dotykové pero S Pen v balení

+ kvalitná predná kamera

+ prostredie Samsung DeX

+ slot na microSD kartu

+ výkonný hardvér

Nevýhody:

- cena

- nabíjačka nie je súčasťou balenia

- potešila by vodeodolnosť

Orientačná cena: 949 eur (Wi-Fi), 1049 eur (5G)

Záver

Samsung Galaxy Tab S8+ je výborné zariadenie s kvalitnou a tenkou konštrukciou, výkonným hardvérov, výborným displejom a solídnou výdržou batérie. V čase online porád oceníte širokouhlú prednú kameru a okrem práce vám tablet poslúži aj na zábavu. O kvalitný zvuk sa postarajú štyri reproduktory a ďalší rozmer a možnosti dodá tabletu dotykové pero S Pen, ktoré nájdete v balení. 

Vzhľadom na vysokú cenu však nie je pre každého. Ak nepotrebujete prémiový model z najnovšej série, nájdete v portfóliu Samsungu aj cenovo dostupné zariadenia, prípadne sa môžete zamerať na predchádzajúci rad Galaxy Tab S7. Stále má čo ponúknuť.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu