Samsung Galaxy Tab S7+ - špičkový tablet pre náročných

Recenzia tenkého a ľahkého tabletu s výkonným čipsetom, krásným 12,4'' AMOLED displejom, návykovým prostredím DeX a dlhou výdržou na jedno nabitie.

Tablety sa počas pandémia stali žiadaným artiklom, keďže poslúžia nielen na zábavu, hranie hier, sledovanie videí a čítanie správ na internete či sociálnych sieťach, ale sú vhodné aj pri dištančnej výučbe školákov. 

Na trhu je množstvo modelov, od tých lacných, stoeurových, ktoré určite neodporúčame kupovať, až po drahé tisíceurové, ktoré väčšinou nesú značku Apple. Pre tých najnáročnejších, čo nechcú iOS, ale dávajú prednosť Androidu, má niekoľko modelov na výber Samsung.

Séria Galaxy Tab S patrí na samý vrchol portfólia podobne, ako tam patria smartfóny Samsung s písmenom S v názve. Vyberať môžete medzi 11'' a 12,4'' uhlopriečkou, Wi-Fi a 5G verziou. V redakcii sme otestovali väčší a lepšie vybavený variant "plus". Oproti menšiemu súrodencovi ponúka ešte tenšiu konštrukciu s hrúbkou necelých šesť milimetrov, väčší AMOLED displej s integrovanou čítačkou odtlačkov a jemnejším rozlíšením a silnejšiu batériu. Kompletné špecifikácie sa dočítate v základnom infe

Súčasťou balenia obidvoch modelov (Tab S7 aj Tab S7+) je dotykové pero S Pen s podobnými funkciami, aké poznáme z posledných smartfónov Galaxy Note. Uľahčí prácu s tabletom a poslúži aj pri relaxe. V menu sú už nainštalované aplikácie, ktoré vám pomôžu objaviť v sebe kreativitu a naučia vás napríklad aj kresliť. 

Pero využijete aj na rýchle zapísanie poznámok, pričom nechýba možnosť previesť ručne písaný text do digitálnej podoby. A funguje to prekvapivo veľmi dobre. Aj keď nemáte úplný krasopis, softvér si väčšinou poradí a výsledný prevedený text je bez chýb a preklepov. 

Na chrbte tabletu a v hornej stene sa nachádza špeciálne miesto na magnetické prichytenie pera, takže pokiaľ ho práve nepoužívate, máte ho kde odložiť. Nabíja sa priložením na zadnú stenu a len pár minút nabíjania vystačí na jeho niekoľkohodinové používanie. 

Na tele dotykového pera nechýba viacfunkčné tlačidlo, jeho funkcie si nastavíte v menu v časti Pero S Pen - Bezdotykové akcie. Samostatné akcie si viete nastaviť aj na konkrétne podporované Samsung aplikácie, ako napríklad Fotoaparát, Galéria. internetový prehliadač, Poznámkový blok a podobne. 

Ak si raz navyknete na používanie pera, pri práci s iným tabletom vám bude chýbať. Kto často podpisuje a upravuje dokumenty, ktoré odosiela napríklad e-mailom, určite ocení možnosť písať perom rovno do dokumentu, vlastnoručne ho podpísať a poslať späť bez toho, aby ste ho museli tlačiť, podpísať, oskenovať a až tak poslať e-mailom späť. 

Je to veľmi pohodlné a rýchle, všetky potrebné dokumenty môžete takto podpísať a odoslať hoci aj z lesa. Stačí mať internetové pripojenie a model so slotom na SIM kartu. Pre tých, čo chcú tablet na pracovné využitie je Galaxy Tab S7+ výbornou voľbou. 

Pre vyššiu produktivitu a pohodlné písanie si môžete dokúpiť ochranný kryt s integrovanou hardvérovou klávesnicou a dotykovým touchpadom, na ktorej si môžete nastaviť aj QWERTZ rozloženie. K telu tabletu sa pripája pomocou troch magnetických pinov. K dispozícii máte aj klávesové skratky, ktoré urýchlia prácu. Píše sa na nej pohodlne a rýchlo. Nevýhodou je jej vysoká cena 200 eur. Bez nej by som ale pracovný tablet nechcela. 

Čo ma na Galaxy Tab S7+ upútalo, bola pevná a necelých šesť milimetrov tenká konštrukcia. Napriek rozmerom hmotnosť nepresiahla 600-gramovú hranicu, spolu s krytom a klávesnicou hmotnosť narástla na takmer dvojnásobok - 1085 gramov, čo sa už blíži hmotnosti 13'' notebooku. 

Po obidvoch stranách je umiestnená dvojica stereo reproduktorov vyladených firmou AKG a patria medzi tie najlepšie, čo segment tabletov ponúka. Sú dostatočne hlasné, s vyváženým zvukom a pozeranie filmu či počúvanie hudby je pri tomto tablete naozaj zážitkom. Len si dajte pozor, aby ste si niektorý z reproduktorov počas držania tabletu na šírku nezakrývali rukou.

Škoda, že konštrukcia nie je odolná voči ošplechnutiu vodou. Chápem, pri tablete to nie je také žiadané ako pri smartfóne, ale tí, čo si na tablete radi pozrú film počas kúpania vo vani, by mali certifikáciou pokojnejšiu dušičku. 

Výhrady nemám ani k 12,4-palcovému AMOLED displeji s jemným rozlíšením 2800 x 1752 bodov a 120 Hz obnovovacou frekvenciou, ktorú môžete prepnúť na základných 60 Hz. Jednoducho je krásny, jasný s veľmi dobrým podaním farieb a dobrou čitateľnosťou aj na priamom slnku. Na rýchly prístup k najpoužívanejším aplikáciám môžete využiť bočný panel, ktorý poznáme zo smartfónov Galaxy. 

Okrem aplikácií si viete nastaviť aj panel úloh, kontaktov, počasia, pripomienok a podobne. Všetko si nastavíte v menu časti Panely alebo po ťuknutí na ozubené koliesko po vyrolovaní bočného panelu potiahnutím prsta z pravej strany smerom do stredu displeja. 

Súčasťou displeja je čítačka odtlačkov. S čítačkami od Samsungu mám dlhodobo problém, nepočúvajú ma a moja úspešnosť odomknutia je približne 80 %, a tak buď využívam rozpoznávanie tváre alebo zariadenie doma nezamykám vôbec. 

K výkonu sa nemá ani cenu vyjadrovať. Kombinácia Snapdragonu 865+ a 8 GB RAM nesklamala, počas niekoľkých týždňov používania som nezaznamenala žiadny problém, ani so systémom ani s aplikáciami. K dispozícii som mala 256 GB pamäťovú verziu, ktorú si môžete rozšíriť microSD kartami až do veľkosti 1 TB, no na Slovensku sa oficiálne predáva iba 128 GB verzia. Väčšine používateľov však zrejme bude stačiť. Počas testovania dorazila aktualizácia s Androidom 11 a nadstavbou One UI 3.1.  

Samsung ide podobným smerom ako Apple, a tak najväčšie výhody ekosystému spoznáte pri používaní viacerých zariadení značky Samsung spolu.  Vďaka funkcii Nearby Share sa dajú posielať súbory ľuďom, ktorí sú vám práve nablízku, technológia Second Screen umožňuje využiť tablet ako druhý monitor počítača Samsung a tablet viete prepojiť so smartfónom Samsung Galaxy a prijímať hovory či odpovedať na doručené SMS správy pohodlne z tabletu. 

Výbornou a návykovou funkciou je rozhranie DeX, do ktorého prepnete tablet jedným kliknutím na ikonu po stiahnutí lišty so skratkami. Prepnutie trvá asi sedem sekúnd, trochu veľa, ale zrejme to má svoj dôvod. 

V prostredí Samsung DeX sa cítite, ako by ste boli na počítači s Windows. Na ploche sú zvisle usporiadané odkazy na aplikácie, vpravo dole sa nachádza informačný panel, uprostred posledné spustené aplikácie a vľavo nájdete vstup do menu a ovládacie tlačidlá. 

Jednotlivé okná s aplikáciami sa tu zobrazujú podobne, ako to poznáme z počítačov. Veľkosť okna si viete upraviť podľa potreby, zväčšovať na celú obrazovku alebo naopak minimalizovať na neskorší rýchly prístup. Tu už dostáva multitasking iný význam. 

Nie každý softvér je kompatibilný s prostredím DeX, napríklad aplikácia Facebook mala so zobrazením problém. Pri webovej verzii už bolo všetko v poriadku. Samsung DeX som si veľmi obľúbila, veľmi dobre sa mi pracovalo s oknami aplikácií a na klasické tabletové zobrazenie som prepínala málokedy.  

Pre tých, čo by chceli tablet občas využiť na aj snímanie fotografií a videí, je tu hlavný 13-megapixelový snímač s clonou f/2.0 a nahrávaním 4K 30 fps videí doplnený 5 Mpix širokouhlým fotoaparátom. Oveľa častejšie zrejme využijete prednú 8 Mpix kameru s Full HD videom. Osobne nepoznám nikoho, kto by fotil tabletom, no keby ste to náhodou využili alebo niekedy potrebovali, Galaxy Tab S7+ vám poslúži. Kvalitu, na ktorú ste zvyknutí zo smartfónov Galaxy S, však nečakajte. 

Výdrž 10090 mAh batérie je veľmi dobrá, bez problémov zvládne celý jeden náročný deň. Pri občasnom používaní stačí nabíjať raz za týždeň. Nevýhodou je dlhé nabíjanie. Dodávanou 15 W nabíjačkou to trvá viac než tri hodiny. Tablet síce podporuje aj rýchlejšie 45 W nabíjanie, no tento adaptér si musíte dokúpiť. 

Výhody: 

+ krásny displej

+ vysoký výkon

+ kvalitná a tenká konštrukcia

+ prostredie Samsung DeX

+ dlhá výdrž na jedno nabitie

+ výborné stereo reproduktory

+ dotykové pero S Pen v balení

Nevýhody: 

- cena

- potešila by vodeodolnosť

- chýba 3,5 mm jack

- v balení je iba 15 W nabíjačka

- vysoká cena hardvérovej klávesnice

- na Slovensku sa predáva ina 128 GB verzia

Orientačná cena:  899 € (128 GB Wi-Fi)

Záver

Samsung Galaxy Tab S7+ je jednoznačne to najlepšie, či si môžete aktuálne kúpiť, pokiaľ hľadáte výborne vybavený tablet s Androidom. Jediným vážnejším konkurentom mu je 12,9'' Apple iPad Pro 128 GB, ktorý ale stojí ešte viac než tento Samsung, a to 1099 eur. Výhodou oproti Applu je aj dotykové pero S Pen rovno v balení, majitelia iPadov si Apple Pencil musi dokúpiť, čo je 139 eur k cene. A cena hardvérovej Apple klávesnice je o sto eur vyššia než pri Samsung Keyboard. 

Pokiaľ uvažujete nad pracovným tabletom, ktorý vás nezradí a potiahne celý aj náročný deň bez nutnosti dobíjať, Galaxy S7+ je dobrou voľbou. Získate výkonné zariadenia s krásnym displejom, šikovným prostredím DeX, kvalitným zvukom a užitočným perom S Pen, ktoré vám uľahčí nielen podpisovanie dokumentov online. 

Teraz sa vyplatí sledovať víkendové akcie Samsungu, kedy sú zaujímavé akcie s výhodnou cenou alebo darčekom. tento víkend ste mohli získať pri nákupe tabletu 55'' 4K televízor. Bohužiaľ, kto nezeragistroval akciu hneď ráno, po obede už mal smolu. TV sa vypredali. 





 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu