Samsung Galaxy S23 - dostanete, čo čakáte

Recenzia kompaktného androidu so 6,1'' displejom, vylepšeným Snapdragonom 8 Gen 2, až 256 GB pamäťou, spoľahlivými fotoaparátmi a veľmi slušnou výdržou batérie, ktorá stále podporuje maximálne 25 W nabíjanie.

Tak ako každý rok, aj tento sme sa dočkali novej série Galaxy S, v ktorej máme trojicu smartfónov. Od relatívne kompaktného Galaxy S23, cez väčší Galaxy S23+ až po prémiový Galaxy S23 Ultra s integrovaným perom S Pen, ktorý prináša to najlepšie, čo aktuálne Samsung vie vo svojom telefóne ponúknuť. 

Do redakcie dorazil na test ako prvý najmenší model. Nadchne záujemcov o malý smartfón, ktorý vo vrecku nebude veľmi vytŕčať a bez problémov ho chytíte do jednej ruky bez pocitu, že držíte "lopatu", ktorá sa vám môže ľahko vyšmyknúť. Redakčná váha ukázala hmotnosť 169 gramov, S23 tak patrí k najľahším smartfónom súčasnosti. Oproti S22 sa rozmery výrazne nezmenili.

Istote pri držaní napomáhajú aj hrany, ktoré sú len veľmi veľmi zaoblené. Displej je plochý, takže bez problémov môžete nalepiť ochranné sklo, nebude sa po bokoch hneď odlepovať. Tohtoročná séria prišla o malý ostrovček na zadnej strane s foto modulmi, ktorý bol aj dizajnovým prvkom minuloročných modelov S22 a S22+. 

Hladké a jednoduché línie so "semaforom" objektívov bez akéhokoľvek zvýraznenia tentoraz viac korešpondujú s dizajnom Ultry. Ak sa obávate poškriabania konštrukcie pri bežnom používaní, na výber máte z množstva rôznych obalov a krytov. 

Nám na test dorazil S23 spolu s originálnym krytom v jemnom fialovom odtieni, ktorý dorovnal vystupujúce objektívy a vďaka malému vyvýšeniu nad displej chráni aj obrazovku pre poškriabaním pri položení displejom nadol. 

Rozloženie ovládacích prvkov a konektorov je tradičné, vpravo tak nájdeme klávesy ovládania hlasitosti a vypínač, protiľahlá stena je prázdna, čo oceníte, ak budete chcieť telefón pri fotení oprieť o pevnú podložku. 

V dolnej stene sa nachádza šuplík na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor, druhý je ukrytý v malej škáre medzi displejom a konštrukciou. Ani si ho nevšimnete. Stereo reprodukciu musím opäť pochváliť, zvuk je pekne vyvážený, dostatočne hlasný, no ak očakávate výrazne dunivé basy a jemné výšky, zabudnite. 

Je to telefón, takže ak chcete ešte lepší zvuk, pripojte kvalitné slúchadlá. V nastaveniach máte ekvalizér s možnosťou prispôsobenia a dá sa tu zapnúť Dolby Atmos. Veľký rozdiel v kvalite po zapnutí nenastal. Takmer nebadateľný. 

Samsung Galaxy S23 je model, ktorý splní to, čo od podobného zariadenia prémiovej triedy očakávate. Ponúka pevnú konštrukciu s certifikovanou odolnosťou voči vode a prachu IP68, výborný AMOLED displej, vysoký výkon, spoľahlivé fotoaparáty s kvalitným video záznamom, šikovné používateľské prostredie a batériu, ktorá vás prevedie celým pracovným dňom. 

Nechýba jej bezdrôtové nabíjanie ani možnosť reverzného dobíjania kompatibilných zariadení položením na chrbát telefónu. Výčitku mám k rýchlosti nabíjania. Samsung sa pri S23 zasekol na 25 W, rýchlejšie 45 W dal iba do S23+ a S23 Ultra. 

Ani táto hodnota však dnes už nikoho neohúri a od top modelu človek právom očakáva viac. Najmä ak je dnes 67 W rýchle nabíjanie bežnou hodnotou aj pri oveľa lacnejších zariadeniach. 45 W je zatiaľ maximum, čo Samsung predviedol. Čakáme na progres. 

Nad Androidom 13 beží najnovšia verzia používateľského prostredia One UI 5.1. Nadstavba Samsungu už dávno nie je taká ťažkopádna a objemná ako pred rokmi, naopak, systém je rýchly, svižný, s množstvom šikovných vylepšení a doplnkových funkcií. 

Majitelia starších Samsungov tu budú ako doma a tí, čo prechádzajú z iných značiek si podľa mňa rýchlo zvyknú. Napríklad aktivácia hovoru slajdnutím po mene v zozname kontaktov zľava doprava a písanie SMS-sky slajdnutím do opačnej strany, mi na ostatných telefónoch chýba. Je to strašne návykové. 

Výkon zabezpečuje 4 nm čipset Snapdragon 8 Gen 2 vyladený na mieru zariadeniam Galaxy. Prináša o niečo vyšší takt na hlavnom jadre aj pri grafike. Podľa výrobcu sa to odrazí na kvalite fotografií a energetickej úspornosti. Operačná pamäť RAM v 8 GB kapacite dovoľuje rozšírenie pomocou interného úložiska až o ďalších 8 GB virtuálnej pamäte. V prípade potreby tak bude mať systém pri náročných úlohách k dispozícii až 16 GB RAM.

Interná pamäť je dostupná v dvoch veľkostiach: 128 GB a 256 GB. Bez možnosti rozšírenia microSD kartami. Pred kúpou si tak dobre rozmyslite, či si radšej nepriplatíte za väčšie úložisko. V rámci predobjednávok až do 16. februára máte možnosť získať viac pamäte za cenu nižšej verzie. Ušetríte tak niekoľko desiatok eur. Ďalšie eurá dostanete pri využití výkupného bonusu, a to 120 eur. Podrobnosti sme priniesli v článku Ako pri kúpe ušetriť stovky eur?

Plochý displej so 6,1-palcovou uhlopriečkou a technológiou Dynamic AMOLED 2X využíva Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2340 bodov a obnovovaciu frekvenciu v rozsahu 48 - 120 Hz. Na výber máte štandard 60 Hz a adaptívny režim, kedy si sám systém rozhoduje, aká rýchlosť je najvhodnejšia. Dať napevno 120 Hz sa nedá. 

Ultrazvuková čítačka odtlačkov integrovaná do displeja je naozaj rýchla a málokedy som s ňou mala problém. Zvyčajne môj palec rozpoznala na prvýkrát. 

Novinka si oproti predchodcovi S22 polepšila v maximálnom jase, ktorý sa zvýšil z 1300 nitov na 1750 nitov, čo oceníte hlavne za slnečného počasia, kedy v exteriéri je niekedy náročné vidieť, čo sa zobrazuje na displeji. Proti poškriabaniu ho, rovnako ako zadnú časť, chráni odolné sklíčko Gorilla Glass Victus druhej generácie. 

Nechýba Always on displej s plánovaním zapnutia a vypnutia, a využívať môžete aj bočný panel, na ktorom sa zobrazujú obľúbené a naposledy použité aplikácie. Potiahnutím palcom z boku do stredu, sa tak ľahko dostanete v vybraným aplikáciám a môžete ich rýchlo spustiť. 

Smartfóny série Galaxy S roky patria medzi najlepšie fotomobily a inak tomu nie je ani pri tej tohtoročnej. Medzi špičku určite treba zaradiť najvyšší model Galaxy S23 Ultra s 200 Mpix snímačom a až 10-násobným optickým priblížením, no nesklame vás ani Galaxy S23. 

Trojicu zadných fotoaparátov tvorí hlavný s 50 Mpix rozlíšením, svetelnosťou f/1.8 a optickou stabilizáciou obrazu, 12 Mpix širokouhlý fotoaparát so 120° uhlom záberu a 10 Mpix teleobjektív s 3-násobným optickým priblížením. Ani teleobjektívu nechýba OIS a PDAF zaostrovanie. Nielen za dobrého svetla, ale aj pri zhoršených svetelných podmienkach alebo v noci, sa dočkáte pekných snímok. 

Niekedy sa síce objaví šum, menej detailov a ak nemáte pevnú ruku, záber môže byť roztrasený a neostrý. No pokiaľ si pred fotografovaním očistíte objektívy a nebudete stláčať spúšť za pochodu, dostanete kvalitné výsledky. Spokojní zrejme budete i s nočnými fotografiami. Automatický nočný režim sa dá vypnúť, no s ním sú snímky jasnejšie a ostrejšie. Ale keď niekedy až veľmi rozjasnené a v tedy je na fotografii paradoxne vidno menej detailov než bez nočného režimu. Ja osobne preferujem prirodzené snímky. Príjemne prekvapil v tme i širokouhlý objektív a ani teleobjektív nerobí zlé nočné fotky. Na fotoaparáty Galaxy S23 sa naozaj môžete spoľahnúť. 

Svoju kreativitu si môžete vyskúšať použitím rôznych režimov, ktoré nájdete v sekcii Ďalšie, prípadne máte na výber z množstva filtrov. Pripravte sa však na „prefarbičkované“ snímky, a to zo všetkých objektívov. 

Napríklad modrá obloha je viac modrá než v skutočnosti. Vidno to na skúšobných fotografiách, ktoré nájdete pod článkom. Na to sú ale majitelia Samsungov zvyknutí, že niektoré snímky vyzerajú ako pri použití filtrov. Ľuďom sa to však zvyčajne páči. 

Pochváliť musím trojnásobné optické priblíženie. Fotografie sú ostré, detailné. Najmä pri snímaní portrétu ťuknite na ikonu 3x, nemusíte chodiť tak blízko k fotografovanej osobe a výsledok bude veľmi pekný. K rozostreniu pozadia som mala občas výhrady, inokedy softvér všetko odhadol správne. Aj fúzy mačky oddelil od pozadia. Len zabudol, že malé fúziky má mačka aj na hlave, tie rozmazal. 

Ak sa vám niektorá fotografia nevydarila a chcete na nej niečo upraviť vymazať, vygumovať niektoré objekty alebo ju orezať, po ťuknutí na ikonu ceruzky v galérii sa dostanete k širokým možnostiam úprav. Vyskúšajte.

Videá môžete nahrávať až v 8K rýchlosťou 30 snímok za sekundu. Ak to má pre vás význam. Väčšine zrejme bude stačiť maximálne 4K so 60 fps, prípadne klasické Full HD video. Stabilizácia pri pohybe je veľmi pekná, ani za chôdze nie je video výrazne roztrasené. Ak chcete nahrávať videá HDR10+ (maximálne v 4K 60 fps), zapnite si túto funkciu v nastaveniach. 

Super stabilizované video podporuje nahrávanie v QHD a Full HD rozlíšení. Novinkou je nahrávanie 360 zvuku pri použití Bluetooth slúchadiel Samsungu, ktoré podporujú 360 zvuk. Vylepšená predná kamera dostala 12-megapixelový senzor a možnosť nahrávania HDR10+ videí. 

Výdrž 3900 mAh batérie, o 200 mAh má viac než pri minuloročnom S22, je veľmi slušná. Ak používate telefón ako ja, teda nie ste žiadny heavy user, máte niekoľko telefonátov denne, čítate na mobile správy, prezeráte si sociálne siete, občas urobíte nejakú fotografiu alebo krátke video a večer si popočúvate pred spaním pol hodinu audio knihu, bez väčších problémov zvládnete jeden a pol dňa na jedno nabitie. 

Pokiaľ však budete smartfón využívať náročnejším spôsobom vrátane navigácie, trávite dlhší čas pozeraním videí na TikToku alebo YouTube a počúvate hudbu cez deň, nabíjačku budete hľadať možno už večer. Jeden náročný deň ale S23 potiahne bez väčších problémov. 

Nabitie z nuly do 100 % trvá približne hodinu a dvadsať minút. Do 50 % to nabíjačka zvládne za polhodinu. Ak ste zvyknutí nabíjať pri 20 %, do plna vám bude stačiť na nabíjačke hodina. 

Medzi špecifikáciami Galaxy S23 som aj tento rok márne hľadala Ultra Wideband (UWB), teda rádiovú technológiu budúcnosti, ktorá nájde svoje využitie už dnes, napríklad pri lokalizácii stratených zariadení a vyhľadávaní predmetov, ktoré túto technológiu podporujú. Takým je napríklad lokalizačný prívesok SmartTag od Samsungu. UWB je opäť súčasťou iba modelov S23+ a S23 Ultra.

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia s IP68

+ spoľahlivé fotoaparáty vo dne i v noci

+ výborný displej s vysokým jasom

+ stereo reproduktory

+ lepšia výdrž batérie než pri predchodcovi

+ výkonný čipset

Nevýhody:

- maximálne 256 GB pamäť

- iba 25 W nabíjanie

- chýba podpora Ultra Wideband (UWB)

Orientačná cena: od 949 eur (128 GB)

Záver

Vymeniť Samsung Galaxy S22 za novší Galaxy S23 sa veľmi neoplatí. Vylepšenia tu síce sú, napríklad vyšší maximálny jas displeja, výkonný čipset Snapdragon bez výraznejšieho prehrievania, lepšia výdrž na jedno nabitie a v niektorých aspektoch vylepšené fotoaparáty, no rozum hovorí, že to nie je dosť na medzigeneračnú obmenu. Majitelia starší androidov už ale dôvodov majú viac, okrem iného získajú aj dlhšiu softvérovú podporu. 

Novému S23 nemám veľmi čo vytknúť. Je to šikovný android kompaktných rozmerov, výkonný, s vynikajúcim displejom a všestrannými fotoaparátmi. Ponúka všetko, čo by som od top modelu očakávala, až na jednu vec. A tou je rýchle nabíjanie. Nie 25 W, ale naozaj rýchle, aspoň 66 W. Samsung by zrejme mal na moju výčitku odpoveď s dôvodom, prečo zatiaľ nie, no ja mám v tomto vyššie očakávania. Snáď sa dočkám na budúci rok. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

MilambeR15.02.2023 - 16:37 Trvalý odkaz

Displej nemá nalepenú ochrannú fóliu od výroby? Vďaka za odpoveď.

Peter Vse28.03.2023 - 16:37 Trvalý odkaz

Na novej s23 mi Nefunguje android auto so škoda Scala 2019. Stretli ste sa s týmto problémom? So starým s10e mi išiel v pohode

Celá diskusia 5 príspevkov