Samsung Galaxy S22+ - takmer ideálny smartfón

Recenzia prémiového modelu s krásnym 6,6'' AMOLED displejom, vyladeným systémom, výkonným čipsetom, kvalitným fotoaparátom a jednodňovou výdržou 4500 mAh batérie.

Sériu Samsung Galaxy S22 zatiaľ tvorí trojica modelov, pričom S22 a S22+ vyzerajú ako praví súrodenci, S22 Ultra ale ako keby k nim nepatrila. Dizajnom a integrovaným dotykovým perom S Pen pripomína Galaxy Note 20, ktorý je posledným modelom tejto série. 

Fanúšikova pera S Pen tak konečne dostali svoj vysnívaný smartfón, pre tých, ktorým dotykové pero nechýba a uspokoja sa s "len" 50 Mpix hlavným fotoaparátom, je tu dvojica S22 (základné info) a S22+ (základné info). Ak nepreferujete kompaktné rozmery, odporúčam ako najrozumnejšiu voľbu z trojice noviniek práve pluskovú verziu. 

Ani jeden model už nemá nabíjačku v balení, nachádza sa tam iba nabíjací USB-C kábel, a tak budete musieť použiť niektorú staršiu, čo máte doma, alebo si dokúpite novú. Galaxy S22+ podporuje až 45 W rýchle nabíjanie, menší model S22 iba 25 W. Reálne skúsenosti z nabíjania však ukázali, že výrazný rozdiel v nabíjaní 25 W alebo 45 W nabíjačkou nie sú. 

Mala som obidve k dispozícii v jednom čase, a tak som nabíjala raz jednou, raz druhou. Pri obidvoch to z 10 % do 100 % kapacity trvalo okolo hodiny. 30 minút nabíjania stačilo na doplnenie 70 % energie. Rýchlejší adaptér ušetril maximálne pár minút, čo ma naozaj prekvapilo. Ak teda máte doma 25 W nabíjačku, veľmi sa vám neoplatí kupovať 45 W. 

Konštrukcii nie je čo vytknúť. Je z kvalitných materilálov, nechýba jej certifikácia odolnosti voči vode a prachu IP68 a vpredu aj vzadu sa nachádza najnovšie ochranné sklo Gorilla Glass Victus+. Bočné steny sú v časti, ktorá sa pripája na prednú a zadnú časť mierne ostrejšie, čo pri držaní v ruke pripomína nové iPhony.

To však vôbec nie je na škodu. Telefón sa drží istejšie a mám menšie obavy, že sa mi vyšmykne z ruky. No aj tak zrejme dáte telefón do obalu, čo ešte viac pomôže bezpečnej manipulácii. V pravej stene sa už tradične nachádza vypínač a klávesy ovládania hlasitosti, ľavá je prázdna, čo oceníte napríklad pri snímaní fotografií, ak si budete chcieť telefón oprieť o podložku kvôli lepšej stabilizácii. 

V spodnej stene nájdeme slot na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý je skrytý v hornej časti displeja. Slot na microSD karty opäť chýba, a tak si pri kúpe dobre premyslite, aký pamäťový variant vám bude dosť. Rozdiel medzi 128 GB a 256 GB je iba 50 eur. Osobne by som si radšej priplatila a mala istotu, že v budúcnosti nebudem musieť riešiť, ktoré súbory vymažem, aby som uvoľnila miesto. 

Okrem dvoch fyzických SIM kariet môžete využiť elektronickú eSIM spolu v kombinácii s jednou nanoSIM kartou. Používanie dvoch fyzických SIM spolu s eSIM nie je možné. Vždy budete mať maximálne dual SIM. 

Stereo reprodukcia zvuku už tradične patrí v top modeloch Samsungu k tomu najlepšiemu. Porovnala som kvalitu S22+ s iPhonom 11 a jednoznačne vyhrával Samsung. Najmä v hlasitosti a plnosti. Ak chcete mať zvuk viac "živý", zapnite si v nastaveniach Dolby Atmos. Rozdiel nie je extra výrazný, ale budete ho počuť. 

Ostrovček s trojicou fotoaparátov na zadnej strane mierne vystupuje nad zadnú stenu. Dorovnáte to obalom. Samotným fotoaparátom sa budeme venovať v recenzii neskôr. 

Pýchou Samsungu Galaxy S22+ je určite displej. Panel Dynamic AMOLED 2X ponúka na 6,6-palcovej uhlopriečke Full HD+ rozlíšenie a až 120 Hz obnovovaciu frekvenciu. Nemusíte byť sklamaní, že výrobca nepoužil jemnejšie QHD+. Aj rozlíšenie 1080 x 2400 bodov je dostatočne jemné a aspoň mierne šetrí batériu a výkon čipsetu. 

Technológia Vision Booster zaisťuje bezproblémovú čiateľnosť vonku za slnečného počasia a ostré zobrazenie aj v noci. Vtedy môžete aktivovať režim Extra stmavené, kedy sa obrazovka stmaví pod minimálnu úroveň jasu, aby bolo používanie telefónu pre vaše oči ešte pohodlnejšie. 

V prospech S22+ oproti S22 hovorí aj maximálny jas 1750 nitov. Galaxy S22 ponúka maximálne 1300 nitov, čo však stále stačí na veľmi dobrú čitateľnosť. Obidva modely dostali rovný displej bez zaoblenia, takže sa oveľa jednoduchšie bude aplikovať a používať ochranná fólia alebo sklo. 

V nastaveniach displeja si zvolíte, či chcete využívať adaptívnu obnovovaciu frekvenciu obrazovky od 48 Hz - 120 Hz, kedy sa automaticky prispôsobí zobrazenému obsahu, alebo budete používať 60 Hz frekvenciu, ktorá mierne predĺži výdrž batérie. Napevno zvoliť 120 Hz sa nedá. Nie je to ani potrebné, adaptívny režim funguje bez problémov. 

Súčasťou displeja je čítačka odtlačkov. Subjektívne musím povedať, že je presnejšia a rýchlejšia než v Galaxy S22 Ultra. Percentuálna úspešnosť odomknutia na prvý pokus bola na S22 oveľa vyššia než na Ultre. Čítačku môžete kombinovať s rozpoznávaním tváre, čo výrazne uľahčuje odomykanie, ak senzor pod displejom nereaguje adekvátne. 

Dostatok výkonu zabezpečí 4 nm čipset Exynos 2200, ktorý si poradí aj s náročnými úlohami. Počas používania som nezaznamenala žiadne problémy s plynulosťou aplikácií alebo lagovaním systému. Mierne zahrievanie sa objavilo iba pri nabíjaní, dlhšom používaní fotoaparátu alebo pri navigácii. Teplota zariadenia však stále bola na prijateľnej úrovni. Určite to bolo lepšie než pri predchádzajúcej generácii Exynosu. 

Tentoraz nemáte na výber medzi 8 GB a 12 GB operačnou pamäťou RAM, ale predávajú sa iba modely s 8 GB RAM. Naozaj to stačí. Nad operačným systémom Android 12 beží najnovšia používateľská nadstavba One UI 4.1. Výrobca sľubuje celej sérii S22 až štyri veľké aktualizácie systému, teda až do Androidu 16, za čo ho naozaj chválime. Dlhoročnou podporou sa tak priblížil svojmu rivalovi Applu. 

S nadstavbou Samsungu som veľmi spokojná. Už dávno to nie je ten ťažkopádny systém plný balastu, ktorý zbytočnými aplikáciami zaberal internú pamäť. One UI obsahuje množstvo možností prispôsobenia podľa vlastných preferencií a vkusu. 

Podobne ako Apple aj Samsung si buduje svoj ekosystém a je čoraz výhodnejšie používať mobilné zariadenia a príslušenstvo jednej značky. Vďaka tomu môžete prijímať hovory napríklad na tablete, odpisovať z neho na SMS správy a podobne. Stačí byť prihlásený na obidvoch zariadeniach jedným Samsung účtom. 

Nechýba ani známy režim Samsung DeX, ktorý umožňuje zdieľať obsah a aplikácie smartfónu po pripojení káblom na externom zariadení, ako je počítač, monitor alebo televízor, prípadne bezdrôtovo do kompatibilných televízorov a počítačov. Telefón môžete po pripojení ďalej používať alebo ho premeniť na trackpad. 

Jeden zrejme softvérový problém tu však je. Ak máte povolené hovory cez VoLTE, môžete mať problémy s kvalitou hovoru. Druhá strana vás počuje zle alebo hovor vypadáva. Písali sme o tom v tomto článku. Ak máte rovnaký problém aj vy, skúste deaktivovať funkciu VoLTE. malo by to pomôcť. Snáď Samsung čoskoro pripraví aktualizáciu. 

A dostávame sa k stabilnému lákadlu každej série Galaxy S, a tým sú fotoaparáty. Podobne ako Google Pixely či iPhony, patria top modely Samsungu medzi najlepšie fotomobily. Vďačia za to kvalitnej optike a vysokému výpočtovému výkonu, ktorý spolu s algoritnom umelej inteligencie dokáže vytvoriť kvalitné snímky vo dne i v noci. 

Samozrejme, nezabúdajte na pravidelné čistenie objektívov a pevnú ruku pri fotení, pretože bez toho nebudete mať pekné fotografie ani s top modelom. Všestranné fotoaparáty Galaxy S22 sú pripravené na bežné snímky, makro zábery aj priblíženie vzdialených objektov. 

Maximom na teleobjektíve je síce 3-násobný optický zoom alebo až 30-násobné digitálne priblíženie a nie až 100-násobné ako pri S22 Ultra, bežnému používateľovi však bude určite stačiť. Oproti predchádzajúcej generácii (S21+) vidno posun k lepšiemu. 

Hlavnému 50 Mpix fotoaparátu ani 10 Mpix teleobjektívu nechýba optická stabilizácia obrazu a automatické zaostrovanie. Na širokouhlom objektíve s 12 Mpix senzorom AF a OIS nenájdeme. Pri natáčaní videozáznamov s priateľmi je možné využiť novú funkciu Auto Framing, vďaka ktorej fotoaparát rozpozná a dokáže kontinuálne sledovať až desať ľudí a automaticky na nich zaostruje. 

Kvalitné snímky zhotovíte aj pri zhoršenom osvetlení a v noci. Snímač Big Pixel zväčšuje pixely, aby pritiahol viac svetla a sklo Super Clear Glass znižuje odlesky objektívu. O kvalitné nočné video sa stará technológia Super Night Solution, ktorá vyčistí šum. 

Technológia Adaptive Pixel inteligentne prepína medzi 50 Mpix režimom a 12 Mpix rozlíšením. V nastaveniach si môžete zapnúť 50 Mpix režim aj napevno. Technológia VDIS zasa minimalizuje vibrácie, čo má pozitívny vplyv na plynulé a ostré záznamy za chôdze, alebo pri snímaní z idúceho auta. 

Automatická snímková frekvencia prispôsobuje počet snímok za sekundu podmienkam vo vašom okolí, čím pomáha nasmímať jasnejšie videá pri zlom osvetlení. V nastaveniach sa dá táto funkcia vypnúť. V pokročilých možnostiach nahrávania nájdete aj položku zapnúť nahrávanie HDR10+ videí. Zaujímavým režimom je Pohľad režiséra, ktorý umožňuje nahrávať všetkými fotoaparátmi naraz. 

Batéria so 4500 mAh kapacitou ponúka pri bežnom používaní 24-hodinovú výdrž na jedno nabitie. Ak sa teda nechcete ráno zdržiavať hodinovým nabíjaním, asi budete mať S22+ na nabíjačke cez noc. Aby sa šetrila batéria, v nastaveniach nájdete možnosť vypnúť nabíjanie pri dosiahnutí 85 % kapacity. 

Batériu viete dobiť aj bezdrôtovo (15 W) a samozrejmosťou je bezdrôtové dobíjanie kompatibilných smartfónov a príslušenstva, ako sú hodinky Galaxy Watch a slúchadlá Galaxy Buds.  

Odporúčaná cena: 1049 eur (128 GB), 1099 eur (256 GB)

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ hlasné stereo reproduktory

+ výborný displej s vysokým jasom

+ kvalitné a všestranné fotoaparáty vo dne i v noci

+ stabilný systém

+ dlhoročná podpora aktualizácií

+ vysoký výkon

+ rýchle nabíjanie

+ režim DeX

Nevýhody:

- cena

- chýba slot na microSD karty

- občasné problémy s hovormi cez VoLTE (vyrieši update)

- štandardná batéria - klasický jednodňový telefón

- širokouhlý fotoaparát automaticky nezaostruje

- nabíjačka v balení chýba (chápeme eko úmysel)

Záver

Samsung Galaxy S22+ mi príde ako takmer ideálny model z trojice noviniek. Ak netúžite po kompaktnom 6,1-palcovom androide (S22) a je pre vás zbytočné pero S Pen (S22 Ultra), pravdepodobne pre vás bude vhodnou voľbou práve stredný Galaxy S22+. Získate výkonný smartfón s kvalitnou konštrukciou, výborným, dostatočne veľkým displejom s ešte vyšším maximálnym jasom, než akým disponuje základná S22. A určite oceníte aj o 800 mAh silnejšiu batériu. 

Fotoaparáty majú S22 a S22+ rovnaké. S22 Ultra vyhráva maximálnym 108 Mpix rozlíšením hlavného fotoaparátu a 10-násobným optickým priblížením na periskopickom teleobjektíve. No je aj o 200 eur drahšia, väčšia a ťažšia než S22+. 

Vysokú cenu sa výrobca snažil kompenzovať predobjednávkovými bonusmi, a ak ste ich využili, konečnú cenu telefónu radu S22 ste si mohli výrazne znížiť. Všetky tri modely tohtoročnej série Galaxy S22 sú výborné, je len na vás, pre ktorý sa na základe preferencií rozhodnete. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Karol Sendrei14.03.2022 - 13:20 Trvalý odkaz

Chválim Lenku za peknú recenziu. Dobrá práca. Keep it up

Celá diskusia 1 príspevok