Samsung Galaxy S21 5G - očakávaný top štandard

V recenzii si prečítate skúsenosti so 6,2'' aj 6,7'' modelom. Obidva ponúkajú vysoký výkon, veľmi pekný displej, kvalitné fotoaparáty a slušnú výdrž batérie.

Na test mi do redakcie v krátkom čase po sebe dorazili dva modely série Galaxy S21 - najmenší 6,2'' (základné info) a prostredný Galaxy S21+ so 6,7'' displejom (základné info). Obidva majú takmer rovnakú hardvérovú výbavu vrátane čipsetu a fotoaparátov. Líšia sa najmä kapacitou batérie a rozmermi. 

Preto sa im v tomto texte budem venovať naraz a moje skúsenosti z testovania budú platiť pre obidva modely. Nemá veľký význam písať recenziu na každý osobitne, keď hlavné vlastnosti majú spoločné. Rozdielom je najmä veľkosť, s tým súvisiaca hmotnosť telefónu a samozrejme výdrž batérie na jedno nabitie. 

Pri rozhodovaní medzi Galaxy S21 a Galaxy S21+ je to hlavne o rozmeroch. Výdrž batérie je pri väčšom modeli o niečo dlhšia, v mojom prípade pri bežnom používaní išlo asi o približne pol dňa. No pokiaľ by som chcela menší android s výborným fotoaparátom a batéria by pre mňa nebola hlavným parametrom pri výbere, určite by som zvolila šikovný Galaxy S21 5G. 

Rozdiel pri držaní v ruke je totiž naozaj poznať a na väčšom 6,7'' displeji aj tak nevidíte oveľa viac textu pri čítaní správ, alebo surfovaní po internete, než na 6,2'' obrazovke. Pri častom sledovaní filmov a videí na telefóne však väčší displej môže byť výhodou. 

Obidva modely prichádzajú s výbornou výbavou, takže kto hľadá smartfón, ktorý mu poslúži na najbližšie dva tri roky, v oblasti výkonu a fotografovania nebude podľa mňa v budúcnosti výrazne zaostávať za novými modelmi. 

Pokiaľ uvažujete nad prechodom z minuloročnej série Galaxy S20, nemyslím si, že by to malo veľký zmysel. Rozdiel vo výkone a kvalite fotografií pravdepodobne nespoznáte. Nie som si istá ani pri sérii Galaxy S10. 

Pre koho nie sú financie problém, nech sa páči, pokojne si niektoré Galaxy série S21 kúpte, ale kto váha, možno by mal ešte rok počkať. Konečné rozhodnutie je, samozrejme, na každom z vás. Keď ale vlastníte starší Galaxy S8 alebo S9, a chcete upgrade, určite vám novinky odporúčam. Tam už rozdiel zaručene spoznáte. 

Dizajn noviniek sa mi veľmi páči. Zadná strana je matná a odtlačky prstov na nej tak nevidno. Ani ten plast na S21 mi nevadí. Bočné steny sú spevnené kovovým rámom, ktorý sa v ruke jemne šmýka, a tak určite odporúčam zakúpiť si nejaký kryt, ktorý telefón nielen ochráni, ale aj dodá istejší pocit pri manipulácii so zariadením. 

Galaxy S21+ 5G dorazil na test aj s priesvitným silikónovým krytom, ktorý navyše dorovnával zadné objektívy fotoaparátov. Telefón sa s ním ovládal a držal veľmi dobre. Bez nejakej ochrany by som dnešné smartfóny už ani nepoužívala. 

Na displeji je od výroby nalepená fólia. Neodporúčam vám ju dávať dole a lepiť nejaké neoriginálne sklo, nebude vám fungovať ultrazvuková čítačka odtlačkov. Na trhu sú síce ochranné sklá s výrezom na palec, ale načo utrácať peniaze za niečo neestetické, keď postačí ochrana od výrobcu. 

Integrovanej čítačke odtlačkov do displeja stále neviem prísť na Samsungoch na chuť, lebo mi odomykanie trvá dlhšie než pri rozpoznávaní tváre. Neviem, či robím niečo zle ja alebo mám divný palec, ale zvyčajne sa mi podarí odomknúť displej až na tretí pokus. A to je naozaj dlho. 

V dnešnej dobe rúškovej je čítačka odtlačkov v smartfónoch zvyčajne rýchlejším a lepším riešením než skenovanie tváre pomocou Face ID na iPhonoch. No moja skúsenosť ukazuje, že na iPhone naťukám kód obrazovky rýchlejšie než skener na Samsungu rozpozná môj palec. Lepšiemu rozpoznávaniu odtlačku u mňa nepomohla ani posledná aktualizácia, ktorá mala tento problém riešiť. Tým ale netvrdím, že rovnaký problém s rozpoznávaním ako ja, budete mať aj vy. 

Galaxy S21 5G aj S21+ 5G prišli tento rok s nižším rozlíšením displeja než minuloročný rad S20, no nemyslím si, že by ste bez priameho porovnania dvoch modelov vedľa seba poznali rozdiel. Maximálna 120 Hz obnovovacia frekvencia sa nedá nastaviť napevno. Samsung zvolil adaptívne používanie, teda telefón sám automaticky zvolí frekvenciu podľa práve zobrazeného obsahu na displeji. 

V nastaveniach máte na výber iba medzi adaptívnym a štandardným 60 Hz zobrazením. Nechýba Always On displej, ktorý už pred rokmi úplne vytlačil notifikačnú diódu. Nastaviť si môžete nielen jeho štýl, ale aj kedy sa bude zobrazovať. Či stále, po ťuknutí na obrazovku alebo podľa časového plánu. 

Pri doručení oznámenia môže blikať svetlo fotoaparátu alebo obrazovka. Celý displej vtedy dvakrát zabliká žltým svetlom. Funkciu hľadajte v zjednodušenom ovládaní - rozšírené nastavenia - oznamovanie bleskom.

Bočné panely, ktoré už nájdeme aj u viacerých výrobcov, asi netreba bližšie predstavovať. Bočnú lištu vyvoláte potiahnutím smerom od kraja na pravej časti obrazovky. V nastaveniach displeja si viete upraviť obsah aj poradie panelov, prípadne si z Galaxy Store stiahnuť nové. 

V pravej bočnej stene je umiestnené programovateľné tlačidlo. Jedno stlačenie slúži na rozsvietenie/zhasnutie obrazovky, dvojitým stlačením môžete spustiť fotoaparát, asistenta Bixby alebo otvoriť vybranú aplikáciu. Dlhé stlačenie a podržanie slúži na prebudenie hlasového asistenta Samsungu alebo otvorenie menu napájania. 

V nastaveniach nájdete veľké množstvo doplnkových funkcií, ktoré vám uľahčia ovládanie telefónu, preto odporúčam prejsť celé menu, nevynechať ani jednu položku, na ktorú sa dá kliknúť. V sekcii Pokročilé funkcie nájdete možnosť prijímať hovory a SMS správy aj na iných zariadeniach, napríklad tablete. Funguje to parádne, ale len so Samsung zariadením.

Pohodlne som tak prijala hovor alebo odpovedala na správu z tabletu, aj keď som mala telefón na druhom konci bytu na nabíjačke. Takisto si môžete zapnúť Pokračovanie v aplikáciách v iných zariadeniach. Stačí ťuknúť na ikonu, ktorá sa zobrazí na obrazovke nedávnych aplikácií na inom zariadení, v ktorom ste prihlásení pod rovnakým Samsung kontom. Podporované sú zatiaľ iba Samsung internet a Samsung Notes. Takisto viete skopírovať text či fotografie a "prilepiť" ich v iných zariadeniach. 

Na rýchle prepojenie USB káblom s kompatibilným typom vozidla nájdete v Pokročilých funkciách sekciu Android auto. Telefón takisto podporuje bezdrôtové prepojenie s počítačom Windows a po pripojení káblom HDMI aj funkciu Samsung DeX. 

Celá série Samsung Galaxy S21 5G dostala výkonný čipset Exynos 2100 vyrobený pokročilou 5 nm technológiou. Minuloročný model som nemala k dispozícii na testovanie, a tak neviem objektívne porovnať, či sa telefón pri náročných aplikáciách zahrieva menej, no moja skúsenosť s Galaxy S21 aj Galaxy S21+ ukazujú, že pri vysokom výkone nie sú zariadenia o nič teplejšie než konkurenčné top modely, napríklad Apple iPhone 12 Pro Max, ktorý dlhodobo používam.

Problémom nebolo ani dlhšie fotografovanie či hranie hier. Niekoľkohodinovú navigáciu, som vzhľadom na obmedzenia, nemala ako vyskúšať. Jediným momentom, kedy som zaznamenala, že zadná strana je viac teplá než som čakala, bol dlhší hovor pri súčasnom nabíjaní. 

Kombinácia 8 GB RAM a 128 GB úložiska bežnému používateľovi zrejme bude stačiť, nemusíte sa obávať žiadnych spomalených reakcií ani zaváhaní systému. Problémom môže byť chýbajúci slot na pamäťové karty. Mne osobne nechýba, všetko, čo sa dá, mám v cloude, no chápem, že niekomu to môže prekážať. Najmä, keď minuloročný model slot na microSD karty mal. 

Na absenciu 3,5 mm jacku sme si už asi všetci postupne zvykli a používame buď redukciu na slúchadlá, káblové slúchadlá s USB-C konektorom alebo bezdrôtové slúchadlá. Pre mňa už dlhé roky platí ten posledný prípad a iné než Bluetooth slúchadlá nepoužívam. Takže sa na výrobcov ani nehnevám. 

V top modeloch Samsungu tradične nájdeme kvalitné stereo reproduktory a ani tie tohtoročné nesklamali. Samozrejmosťou je aj certifikácia odolnosti IP68. Bez nej by som už telefón nechcela. Nie kvôli tomu, že by som plánovala sa s telefónom ponárať, ale ako sa hovorí, náhoda je blbec a pokiaľ by mi telefón nechtiac spadol do vody, alebo by ho niekto oblial, prežije to. Takisto telefonovanie v daždi či počas intenzívneho sneženia nie je pre také zariadenie problém. 

Fotoaparáty už tradične patria v top modeloch Samsungu medzi najlepšie na trhu. Tohtoročná dvojica radu Galaxy S21 má rovnaké parametre fotoaparátov ako minuloročná S20 a S20+. Teda 12 Mpix hlavný, 12 Mpix širokouhlý a 64 Mpix pomocný, ktorý poslúži na 3-násobné bezstratové priblíženie a využiť ho môžete aj na snímanie bežných záberov. Telefón vám občas automaticky ponúkne, či nechcete prepnúť z 12 Mpix na 64 Mpix pre viac detailov. 

Širokouhlý objektív je bohužiaľ opäť bez automatického zaostrovania, ktoré je výsadou len najvybavenejšieho Galaxy S21 Ultra 5G. Optická stabilizácia je na hlavnom fotoaparáte a teleobjektíve. 

Väčšinu zhotovených snímok som nechala na automatike, dokonca nie je podľa mňa potrebné prepínať ani na nočný režim, ktorý si do lišty s ponukou režimov musíte pridať ručne, pokiaľ ho tam chcete mať. Výrobca ho nechal v ponuke ďalších režimov. Prečo sa portrétový režim s rozostrovaním pozadia a voľbou osvetlenia volá Na výšku, je pre mňa záhadou. S rovnakým bokeh efektom viete zhotoviť aj video, nájdete ho pod názvom Video na výšku. 

Pri voľbe pomeru strán máte na výber 4:3 (aj v 64 Mpix), 16:9, 1:1 a na celú obrazovku, teda 20:9. Videá dokážete nahrávať až v 8K rýchlosťou 24 snímok za sekundu, 4K podporuje 30 fps aj 60 fps. Komu sa páčia superspomalené 960 fps videá, možno bude sklamaný z kvality. 

Najmä, pokiaľ chýba dostatok denného svetla. Nahrávajú sa iba v HD rozlíšení a pri prehrávaní na počítači alebo monitore nízku kvalitu vidno. Predná kamera má opäť 10 Mpix snímač, automaticky zaostruje a nahrávať videá môžete až v 4K. Nesklamala.

Výdrž batérie na jedno nabitie patrí pri obidvoch modeloch k lepšiemu priemeru. S21 ponúka 4000 mAh a S21+ 4800 mAh akumulátor. Nechýba podpora pre rýchle 25 W nabíjanie a využiť môžete aj 15 W bezdrôtové. Samozrejmosťou je reverzné dobíjanie kompatibilných zariadení priložením na zadnú stranu telefónu. 

Čo však chýba, je nabíjačka v balení. Ani slúchadlá AKG, ktoré boli štandardnou súčasťou bohatej výbavy prémiových smartfónov Samsungu, už nedostanete. Výrobca sa vybral rovnakou cestou ako Apple a v kompaktnejšom balení sa nachádza už len kábel s USB-C na obidvoch stranách, pomôcka na otvorenie slotu na SIM karty a dokumenty. 

Pokiaľ teda doma nemáte žiadnu rýchlonabíjačku, buď použijete nejakú obyčajnú a nabíjať budete viac než dve hodiny, alebo skúsite použiť rýchlonabíjačku od konkurencie a skrátite si dobu nabíjania na prijatelnejšiu úroveň, alebo si dokúpite originálnu od Samsungu. Cenovku má takmer 30 eur.  

Ja som na nabíjanie používala kábel z balenia s 18 W rýchlonabíjačku od Applu. Galaxy S21 som od 15 % kapacity do 100 % nabila za 1 hodinu a 15 minút, Galaxy S21+ to do plnej kapacity trvalo o pätnásť minút dlhšie. 

Pri mojom bežnom používaní, teda spolu asi dve hodiny telefonovania, kontrola sociálnych sietí, čítanie správ, nejaké to video na YouTube a zopár skúšobných fotografií, som s Galaxy S21 večer končila na asi 20 %, Galaxy S21+ ukazovalo približne zostávajúcich 40 % batérie. 

Menší model som tak nabíjala raz za deň, väčší mi vydržal deň a pol. Cez víkend, keď som mala oveľa menej telefonátov a mobil som do ruky nebrala tak často, som sa dostala na dvojdňovú výdrž. Najväčším žrútom energie bol podľa záznamu Always on displej. Mám ho načasovaný od 7 - 23 hodiny, cez noc je vypnutý. Keby som chcela výdrž predĺžiť, stačilo by zmeniť nastavenie AOD. 

Výhody: 

+ elegantný dizajn

+ S21 ponúka relatívne kompaktné rozmery

+ pekný a plochý displej

+ kvalitné fotoaparáty

+ slušná výdrž 

+ výborná nadstavba One UI

+ stereo repro

Nevýhody: 

- chudobné balenie

- širokouhlý fotoaparát stále nemá AF

- nižšie rozlíšenie displeja oproti predchodcovi

- nepresná čítačka odtlačkov v displeji (možno chyba na mojej strane)

- chýba slot na microSD (predchodca mal)

Orientačná cena:  Galaxy S21 od 849 € (128 GB), Galaxy S21+ od 1049 € (128 GB)

 

Záver

Dvojica Galaxy S21 a S21+ má veľa spoločného, hlavným rozdielom je veľkosť a s ňou súvisiaca vyššia hmotnosť telefónu. Obidva ponúkajú výborný výkon, kvalitné fotoaparáty na všestranné použitie, šikovnú nadstavbu plnú rôznych vylepšení a veľmi slušnú výdrž na jedno nabitie. Fanúšik kompaktných smartfónov zrejme zvolí 6,2-palcový model, komu nevadia väčšie rozmery, uprednostní 6,7'' S21+. 

Novinky určite nesklamali, no ani výrazne neprekvapili. Prinášajú všetko, čo by sme od vlajkových lodí očakávali. Tí, ktorí chcú to najlepšie a neodradí ich ani vysoká cena, sa skôr zamerajú na najvyšší model Galaxy S21 Ultra.

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 

 

 

 




 

Diskusia k článku:

korps20.04.2021 - 10:55 Trvalý odkaz

s21 nemá 3x optické priblíženie, je to výrez/dopočet zo 64MB snímača a aj preto umožňuje spravit 64MB fotku aj pri akože hlavnom snímači bez priblíženia.

Lenka Ivančíková20.04.2021 - 11:12 Trvalý odkaz

In reply to by korps

Ved to ani netvrdime, Nikde v texte nepisem o 3-nasobnom optickom priblizeni. Aj v tabulke zakladneho infa mame napisane 1,1 opticke priblizenie. Ani Samsung to nevola opticke, ale hovori o 3-nasobnom bezstratovom priblizeni. :)

Celá diskusia 2 príspevky