Samsung Galaxy Note 10 Lite - S Pen v hlavnej úlohe

Čitateľská recenzia plná užitočných skúseností a poznatkov z používania odľahčeného modelu Galaxy Note 10, ktorý má aktuálne výbornú cenu.

Možno sa pýtate, prečo používateľské skúsenosti na tento telefón prichádzajú až takto neskoro. Veď telefón je v predaji od januára 2020. Dokonca aj Richard prišiel so svojou video recenziou niekedy v auguste 2020, čiže pol roka po uvedení na trh. Dôvody sú hneď dva. Tým prvým je prítomnosť Samsungu Galaxy Note 20 na trhu a jeho cena. Druhým je aktuálna cena Samsungu Galaxy Note 10 Lite (základné info)

V týchto dňoch sa pomerne veľa ľudí snaží nájsť telefón v mid-end kategórii, ktorý bude spĺňať ich bežné pracovné nároky a cena bude prijateľná. Zvlášť, keď dnešné mid-end procesory bohate postačujú na pokrytie nárokov drvivej väčšiny používateľov. Nie každý je ochotný zaplatiť 1000 a viac eur za vlajkovú loď. 

Čiže ľudia hľadajú dobrý a lacný mobil. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj výrobcovia. Segment strednej triedy je silne posilňovaný takmer od každého výrobcu, takže začína byť trochu problém vybrať si ten správny telefón. Na výber máte napríklad OnePlus Nord, Xiaomi Mi Note 10, Poco X3 NFC alebo aj Google Pixel 4a. Každý z nich má v dnešnej dobe výbornú cenovku, nejaké to svoje eso v rukáve, ale aj svoje kompromisy. 

Samsung Galaxy Note 10 Lite prišiel do tohto boja s esom v rukáve v podobe integrácie S Pen, ale aj kompromisom v podobe staršieho procesora. Toto je v skratke stručná porovnávacia charakteristika zariadenia medzi ostatnými rivalmi. 

Samsung pri predstavení Note 10 Lite stanovil jeho cenovku neprimerane vysoko. 599 € za telefón bez vodeodolnosti a dvojročným procesorom nemal veľa šancí uspieť. Ľudia sa právom pýtali, prečo tento model vlastne existuje. Nehovoriac o tom, že cena regulérneho Note 10 Plus klesla na prijateľnejšiu hodnotu. 

Situácia sa však zmenila. Samotný Samsung ponúkal Note 10 Lite počas víkendových zliav za oveľa prijateľnejších 317 €. Ďalším dôvodom na kúpu lite verzie je cena novšieho modelu Note 20. Oficiálne Samsung tento novší model stále aj v dnešných dňoch predáva za 999 €, čo je podľa môjho názoru extrémne veľa za to, čo (ne)ponúka. Do úvahy neberiem iné e-shopy, kde sa cena zredukovala na približne 700 €. 

Novší model Note 20 určite ponúka vylepšenia oproti Note 10 Lite, ale cena 999 € oproti 317 € tomu neodpovedá. Dôkazom sú aj predajné čísla v domácej Južnej Kórei, kde výrobca za mesiac október pôvodne plánoval predať 900 000 kusov modelu Note 20, avšak dopyt bol oveľa nižší a svoje vyhliadky znížil na 600 000 kusov.

Rukami mi prechádza veľa telefónov rôznych cenových kategórii, medzi nimi telefóny strednej triedy (Pixel 5) a aj vlajkové lode (naposledy to bol Samsung Galaxy Z Fold 2). Pri každodennom používaní rôznych telefónov sa mi vždy postupne vyjasňuje odpoveď na otázku, či je konkrétny telefón hoden svojej cenovky. Či chcem alebo nie, Note 10 Lite mi pri súčasnej cene vychádza ako jedna z najlepších volieb telefónu v pomere cena k výkonu. Aký je teda pri každodennom používaní?

Azda najväčšiu obavu budí pri tomto modeli použitý procesor, a preto sa neštandardne vrhnem hneď na jeho popis. Exynos 9810 vyrobený 10 nm technológiou použitý v Samsungu Galaxy Note 9 začína v dobe písania článku oslavovať trojročnicu. Z pohľadu do budúcnosti preto tento procesor nebudí práve istotu. 

V súčasnosti však platí, že Exynos 9810 úplne bez problémov zvláda všetky nároky, ktoré na neho požadujem. Otváranie aplikácii je rýchle, prepínanie medzi nimi je bez zádrheľov, prezeranie webu je plynulé. Súbory v Exceli alebo PDF zobrazujem bez jediného problému. V skratke; telefón šlape ako hodinky. Neviem, dokedy tento stav potrvá, ale fakt, že procesor má už tri roky, je skôr pomyselným problémom na papieri, ako v realite. 

Na telefóne hry veľmi nehrám, ale bezpečne môžem povedať, že tento telefón nemôže konkurovať herným smartfónom s procesorom Snapdragon 865+ a dotykovou odozvou 270 Hz. Vášniví hráči dychtiaci po maximálnych herných detailoch by sa mali preto poobzerať inde a následne aj zainvestovať do smartfónu primárne určeného na hry. Pokiaľ patríte do skupiny občasných hráčov, tento telefón uspokojí aj herné potreby priemerných rozmerov. 

Bezproblémový chod procesora použitého v Note 10 Lite navyše len potvrdzuje myšlienku, že vlajkové lode zvládajú nároky používateľov aj o ďalšie 2 - 3 roky po ich uvedení na trh. Sú to skôr výrobcovia telefónov, ktorí nám servírujú svoje vlajkové lode so stále novšími procesormi, ktoré majú o XY % vyššie výkony než model predstavený doslova len pred pár mesiacmi. U mnohých tak budia dojem, že predošlý model je už zastaralý, čo nie je pravda. 

Z pohľadu dizajnu sa Note 10 Lite hlási k štandardným veľkým sendvičom z plastu a skla. Prednej strane dominuje nezaoblený 6,7-palcový Super AMOLED displej s rozlíšením Full HD. Krytý je sklom Gorilla Glass 3. Práve plochý displej môže byť pre mnohých ďalším z dôvodov pre kúpu. Najmä séria Note, kde sa predpokladá používanie stylusu S Pen, si už dávnejšie zaslúžila zástupcu s plochým displejom. Nech je zaoblenie displeja akokoľvek efektné, pre prácu s S Pen je nevhodné. Čitateľnosť displeja na priamom slnku je bezproblémová. Veľmi ma prekvapil minimálny jas pre nočné čítanie, palec hore.

Zadná časť telefónu je celá z plastu. Je príjemné zaoblená, čím napomáha pohodlnému držaniu v ruke. Zaoblené sú aj hrany telefónu, čo je pre inak hranatý rad Note neštandardné. Pomerne málo oceneným dizajnovým prvkom je takmer úplne zapustený zadný fotoaparát. Svojim tvarom mi trochu pripomína fotoaparát z Pixelov. 

Plastová zadná časť je lesklá, čo znamená prítomnosť odtlačkov prstov najmä pri čiernej verzii. Na trhu nájdete aj dúhovú verziu pod názvom Aura Glow, ktorá je na tom z pohľadu odtlačkov lepšie.

Na spodnej hrane nájdeme 3,5 mm vstup pre slúchadlá spolu so stylusom S Pen. Nachádza sa tu aj výstup hlasného reproduktora a pokiaľ by ste hľadali na opačnej hrane druhý výstup pre stereo zvuk, sklamem vás. Dokonca ani slúchadlo pre hovory nesupluje druhý reproduktor, uspokojiť sa preto musíte s jedným. Ten sa naviac veľmi ľahko prekryje prstom. Nie raz som si pri prehrávaní videa myslel, že mám telefón stíšený.

Ovládanie hlasitosti a tlačidlo vypínača je našťastie na pravej strane telefónu. Ak by bol medzi čitateľmi niekto, kto hľadá špeciálne tlačidlo Bixby, tak ho na telefóne nenájde.

Hoci má telefón 199 gramov, vôbec by som to doňho nepovedal. Teraz neviem, či je to tým, že paralelne s ním ťažkám aj Samsung Galaxy Z Fold 2, ktorý má 280 gramov. V každom prípade sa mi Note 10 Lite drží v ruke veľmi pohodlne, nevypadáva mi. Písanie jednou rukou je možné, ale na druhú stranu obrazovky dosiahnem palcom obtiažne. 

Super AMOLED displej sa pýši sýtymi farbami (ktorých odtieň si v menu môžete upraviť) a dokonalou čiernou. Jeho obnovovacia frekvencia je len 60 Hz, takže ak hľadáte cenovo dostupný telefón s vyššou frekvenciou displeja, treba sa poobzerať po iných adeptoch, akýmí sú OnePlus Nord, Poco X3 a podobne.

Odomykanie telefónu prebieha štandardne cez snímač odtlačkov prstov zabudovaný v displeji, alebo cez rozpoznávanie tváre. Obidva procesy nepatria zďaleka medzi najrýchlejšie. Optický snímač odtlačkov prstov je celkom presný, keď si zaregistrujete ten istý palec minimálne dvakrát, avšak je pomalý. Trvá približne sekundu, kým sa telefón otvorí. Rozpoznávanie tváre zase nefunguje za šera, resp. v noci.

V telefóne sa aktuálne nachádza systém Android 10 s nadstavbou One UI 2.5. Vyzdvihnem len niektoré špecifické fičúrky spojené s nadstavbou. Veľmi užitočná sa mi osvedčila funkcia bočného panelu, kde si môžete vyvolať druhú plávajúcu aplikáciu, a to dokonca vrátane fotoaparátu. Pokiaľ ju momentálne nevyužívate, môžete si ju minimalizovať do tvaru malého kruhu a je vám kedykoľvek k dispozícii. Cez S Pen je využiteľnosť tejto funkcie ešte viac efektívne. Tento druh multitaksingu sa mi osvedčil oveľa viac než režim rozdelenej obrazovky. Rovnakú funkciu si osvojil už aj Huawei.

K dispozícii máte štandardne aj prepracovaný režim Always On (režim stále zapnutého displeja). Malý komentár mám však k zamknutému displeju. Je síce pekné, že na zamknutom displeji máte k dispozícii ovládanie skladieb Spotify, ale prečo je v ľavom hornom rohu? Prečo nemôže byť niekde v dolnej časti displeja v dosahu palcov? Možno One UI 3.0 prinesie želané zmeny.

Azda najviac nepochopiteľná je pre mňa absencia možnosti prebudenia zamknutej obrazovky pri notifikáciách. Všimol som si to už pri predošlých Samsungoch. Od istého momentu Samsung kompletne nahradil prebúdzanie obrazovky tzv. bočným osvetlením, kedy sa pri prijatej notifikácii rozsvietia kraje displeja. Druhá možnosť je zobrazenie notifikácie cez rolovaciu guličku, ktorá sa na chvíľu rozbalí, zobrazí text notifikácie a po chvíli sa zbalí a zmizne.

Obidva štýly mi nesedia a z nepochopiteľných príčin Samsung nedáva možnosť ponechať štandardné prebudenie obrazovky. Každý iný výrobca túto funkciu stále ponúka, preto Samsungu v tomto vôbec nerozumiem. Je tu ešte možnosť, že som funkciu doteraz prehliadal, ale situáciu som riešil aj s Richardom a obaja sme túto možnosť nenašli. Ak máte riešenie, pokojne sa ním podeľte v komentároch. Zatiaľ je jediným riešením aplikácia Glimpse, ktorá prebúdzanie obrazovky perfektne zvláda. Je smutné, že pre tento účel si človek musí pomáhať aplikáciou tretej strany.

Keď sme pri notifikáciách, pamätáte sa na staré dobré časy farebných LED diód na prednej časti telefónu, ktoré oznamovali udalosť? Až na pár skutočne zriedkavých výnimiek sú LED diódy suplované v dnešných telefónoch always on displejom. Samsung by mohol absenciu LED diódy efektne nahradiť rozsvietením krúžku okolo prednej kamery. Tento efekt je už aj tak implementovaný počas otvárania telefónu cez tvár, nevidím dôvod, prečo by Samsung nemohol rozšíriť jeho funkciu aj ako oznamovaciu diódu.

Telefón podporuje dual SIM funkcionalitu. Vnútorná pamäť je 128 GB a môžete ju rozšíriť  microSD kartou. Pozor, prídete tým ale o miesto pre druhú SIM kartu. Samsung našim končinám dožičil verziu len so 6 GB RAM pamäte. Na trhu existuje verzia aj s 8 GB RAM a môžete si ju poľahky zadovážiť v niektorom zahraničnom spoľahlivom e-shope.

Hlasitosť pri telefonovaní cez výstup mriežku slúchadla je v poriadku, volajúceho som počul bez problémov. Nepozorujem žiadne výpadky signálu na žiadnej zo SIM kariet.

Nie každý vie oceniť S Pen. Pomerne dosť ľudí v ňom vidí maximálne možnosť kresliť po displeji. Jeho potenciál je samozrejme oveľa vyšší, ale mnohí ho k životu s mobilom nepotrebujú. Prebudím telefón, odfotím, pošlem fotku na Instagram, hotovo. Ak žijete týmto spôsobom, S Pen nepotrebujete a tento telefón je pre vás zbytočný. Čo je úplne v poriadku, pretože cieľová skupina pre Note 10 Lite je odlišná. 

Úpravy videa cez editor, úprava súborov PDF, simultánne použitie náhľadu druhej aplikácie, lupa, častá úprava textu alebo vytváranie poznámok. Ak ste sa v tomto popise našli, S Pen je nástroj pre vás a povýši prácu s telefónom na inú úroveň. 

Nebudem vypisovať všetky funkcie S Pen, pre tento účel odporúčam edukatívne video na Youtube. Odporúčam však aspoň si dotykové pero vyskúšať od niekoho vo vašom okolí. Občas sa stáva, že niektorí považujú S Pen za zbytočnosť a po pár minútach zistia, že ide o veľmi silný nástroj. Alebo sa stane aj presný opak.

Dobrou správou je, že Samsung ponechal takmer všetky funkcie S Penu aj lacnému Note 10 Lite. Stále môžete použiť stylus pri fotení na diaľku alebo vytvárať AR kresby priamo vo foto aplikácii. 

Pri svojej cenovke obsahuje Note 10 Lite plnohodnotnú trojicu zadných fotoaparátov. Hlavný 12 Mpix so svetelnosťou f/1.7 a veľkosťou 1/2.55", 1.4µm. Je stabilizovaný opticky a ostrí technológiou Dual Pixel. Druhým je širokouhlý so svetelnosťou f/2.2 a skutočne štedrým záberom 123°. Tretím objektívom nie je žiadny zo zbytočných objektívov do počtu typu 2 Mpix makro a podobne, ale ide o 12 Mpix dvojnásobný opticky stabilizovaný približovací objektív s veľkosťou 1/3.6".

Fotoaplikáciu môžete vyvolať rýchlym dvojitým stlačením bočného vypínacieho tlačidla. Ponuka fotografických režimov je rovnaká, ako pre vlajkové lode od Samsungu. Nájdete tu režim klasickej fotografie, dynamické zaostrenie pre fotku s rozmazaným pozadím, režim noc, jedlo, panoráma, režim Pro pre fotografiu aj video a podobne. Pozor, mnohé z režimov sa skrývajú pod položkou "ďalšie". Nezúfajte, v pravom dolnom rohu máte znak malej ceruzky, cez ktorý si jednotlive režimy viete pridať do hlavnej ponuky a budú tak k dispozícii hneď pri fotografovaní.

Fotografické výsledky cez hlavný fotoaparát sú nadmieru uspokojivé. Automatické HDR sa stará o prekvapivý dynamický rozsah, aj keď občas dochádza k prepalom najmä pri zaostrovaní objektu cez dotyk. Rýchlosť spúšte je mierne oneskorená, čo sa náramne nehodí pri fotení detí. 

Najviac som bol prekvapený farebným podaním fotografii. Štandardne sme asi všetci zvyknutí na saturované farby, čo je hlavnou charakteristikou fotiek od Samsungov. Note 10 Lite je výnimka. Neviem, či algoritmy pri tomto modeli ladil brigádnik z inej firmy, ale Note 10 Lite je prvým telefónom od Samsungu, ktorý sa približuje reálnym farbám na fotografiách. 

Skúste si pozrieť malé porovnanie medzi fotografiami spravenými cez Google Pixel 5, Samsung Galaxy S20 FE a Samsung Galaxy Note 10 Lite. Farebné podanie je najtriezvejšie, dokonca až mdlé práve v prípade Note 10 Lite.

Pozitívom širokouhlého fotoaparátu je široký uhol záberu až 123°, negatívom je absencia zaostrovania. Vidno skreslenie fotografie na jej krajoch, avšak pri tak širokom zábere je tento efekt viac menej očakávaný.

Portrétny režim pomenovaný "dynamické zaostrenie" sa vyznačuje presnou detekciou hrán objektu, ale zároveň aj nižšou mierou rozostrenia pozadia. Všimnite si fotku opičky Judy spravenú cez Google Pixel 5 a cez Samsung Galaxy Note 10 Lite. Aj napriek tomu, že som pri Samsungu zvolil maximálny siedmy stupeň rozostrenia, Pixel pozadie rozmazal oveľa viac. 

Na druhú stranu je treba povedať, že Samsung ponúka praktickú funkciu v podobe neskoršej zmeny miery rozostrenia, ale aj bodu zaostrenia pozadia priamo v Galérii. Režim dynamického zaostrenia môžete použiť pri hlavnom objektíve, ale aj pri dvojnásobnom priblížení. Opäť si skúste všimnúť netradičné farebné podanie fotiek z Note 10 Lite.

Režim profesionálnej fotografie ponúka okrem iného zmenu času uzávierky do max. 10 sekúnd (čo je pomerne málo) a manuálne zaostrovanie, pri ktorom máte k dispozícii aj tzv. "focus peaking", čiže zvýraznenie hrán zaostreného objektu zelenou farbou. Toto zvýraznenie je viditeľné len počas ovládania zmeny zaostrenia. Akonáhle dáte prst preč, zvýraznenie zmizne. Možno aj to bol dôvod, prečo v recenzii na portáli gsmarena.com sa píše, že focus peaking funkcia absentuje. Nie je to pravda.

Nočný režim prináša opäť dobrú aj menej pozitívnu správu. Dobrou je, že ho môžete využiť pre všetky tri objektívy vrátane širokouhlého. Práve pre širokouhlý je použitie nočného režimu doslova spásou, inak by ste ho v noci nemali ani len zapínať. Horšou správou je, že nočný režim neponúka práve najvyššiu celkovú fotografickú kvalitu. 

Skúsme ho porovnať rovno s režimom Night Sight od Google. Samsung si nevedie vyslovene zle, ale ostrosť fotografie hovorí jasne v prospech Pixel 5. Že je toto porovnanie neférové? Máte smolu, iný telefón som pri sebe nemal, a zároveň si môžete takto vytvoriť obraz, ako ďaleko resp. blízko je nočná fotografia Samsungu Note 10 Lite vzdialená od tých najlepších. Vo všeobecnosti Note 10 Lite trápi najmä zvýšený šum. 

Predná selfie kamera má 32 Mpix rozlíšenie a nejde o žiadne orezávatko. Papierovo. Štandardne dochádza pri fotení k spájaniu 4 pixelov do 1, čiže výsledkom je 8 Mpix fotografia. Neváhajte použiť plný režim 32 Mpix, ktorý je taktiež k dispozícii. Práve v tomto režime sa mi fotografie javia najostrejšie, aj keď musíte akceptovať pevne stanovený pomer strán 4:3. 

Pokiaľ budete fotiť mimo režimu 32 Mpix fotografie, odomkne sa vám aj možnosť širšieho selfie záberu. Rozdiel je tak minimálny, že mi je škoda slov na túto vetu a funkciu ani neuvažujte.

Poďme k tým nešťastným filtrom. Samsung nás svojimi skrášľovacími filtrami už roky presviedča, že sme škaredí a filtre potrebujeme. Neváhajte preto zájsť hlboko do sekcii filtre a venovať im čas na vypnutie. Pozor, niektoré filtre majú svoj posuvník nastavený tak, že nulový efekt znamená posuvník v strede, pri iných filtroch musíte mať posuvník úplne naľavo, aby ste dosiahli nulovú hodnotu. 

Pokiaľ ste si filtre zrušili pri štandardnom režime selfie fotografie a mysleli ste si, že máte vyhraté, ste na omyle. Pri fotografovaní v režime dynamického rozostrenia pre portrétne selfie nájdete ďalší skrášľovací filter, ktorý je potrebné deaktivovať. Samsung v tejto kategórii jednoducho "exceluje". Výsledné fotografie pri deaktivácii všetkých filtrov dávajú zmysel, ale nepatria k etalónom triedy. Pri otvorenej fotoaplikácii a mojej nečinnosti v trvaní približne jednej minúty telefón sám fotoaplikáciu vypne. 

K dispozícii máte 4500 mAh batériu, ktorá štandardne vydrží pri striedmom používaní dva dni pri dvocj aktívnych SIM kartách. Pokiaľ ste náročný používateľ, výdrž sa skracuje na jeden deň. 

Nabíjanie som po celý čas vlastníctva Note 10 Lite nepochopil. K dispozícii máte 25-wattovú nabíjačku, ktorá podporuje tzv. rýchle nabíjanie. Odkiaľ si ale telefón odhaduje časy do úplného nabitia mi ostáva záhadou. 

Telefón nabíjam spravidla vtedy, keď mi vyhlási zostatok batérie 15 %. Po pripojení nabíjačky sa vám zobrazí čas do úplného nabitia. Lenže raz to je 1 hodina a 30 minút, inokedy to je 1 hodina 15 minút a v jeden deň to bolo dokonca 1 hodina 8 minút, ale po pár sekundách si to telefón rozmyslel a pridal nejakých 5 minút naviac. Nejde o žiadny závažný negatívny bod, ale tie odhady skáču podobne, ako preferencie amerických volieb na prezidenta. Telefón nepodporuje bezdrôtové nabíjanie.

Záver

Odporúčať telefón v danej kategórii je vždy ťažké. Niekto povie, že preňho je ideálnou voľbou OnePlus Nord, pretože má 90 Hz displej. Ďalší môže namietať, že Google Pixel 4a je tým pravým kvôli fotoaparátu. Iný zase bude argumentovať niektorým z modelov od Poco, ktorý strčí Samsung Note 10 Lite do vrecka a ešte mu v ňom ostane 50 € naviac. A všetci majú pravdu. 

Segment strednej triedy je o tom vybrať si mobil na základe používania každého z nás, čo je silne individuálna vec. Práve to je najväčším rozdielom oproti vlajkovým lodiam. Tie za svoju cenu robia (alebo by aspoň mali) všetko perfektne. 

Kto by sa teda mal prikloniť ku kúpe telefónu Samsung Galaxy Note 10 Lite? Bude pre tých, ktorí najmä využijú S Pen. Ide o hlavný element celého telefónu, čo bolo jasné hneď na začiatku článku (a nemuseli ste ho čítať až sem :-)). Za danú cenovku nezoženiete žiadny iný telefón na svete, ktorý vám ponúkne funkcie spojené s týmto stylusom. 

Pokiaľ vám na S Pene nezáleží, na trhu nájdete veľké množstvo lepšie vybavených alternatív v podobnej cenovej kategórii. Telefón totiž nie je vodeodolný, nemá vyššiu obnovovaciu frekvenciu displeja a nemá ani 5G. Ale má to dotykové pero! Ďalej ho odporúčam ľuďom, ktorí spolu so stylusom potrebujú mať dobré fotoaparáty vrátane širokouhlého a približovacieho objektívu, stále hľadajú 3,5 mm vstup pre slúchadlá, nebudú hrať náročné hry v najvyššej grafike a teší ich plochý displej.




 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu